A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található.
Vitaminokból mennyiségre nincs benne sok, de az a kevés szerencsésen egymást segíti a felszívódásban.
A szilva (aszalt formában, télen is) az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. A kálium fő értéke, szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.
Tisztítja a vért
Különösen annak van rá nagy szüksége, aki nem fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsa a vért. Hazánkban minden szakácskönyv említi a menüsor végén, vagy a tésztaféléknél és a húsoknál fűszerezésre-ízesítésre használt aszalt szilvát. Böjt idején tejjel, tejföllel, tojással habarva leveket készítettek belőle. A magyar lakodalmi ételsorban a pecsenyék mellé vízben főtt kompótként tálalták.
Kezdjük a képzeletbeli csupa-szilva menü elején, a levesnél!
Szilvaleves, de joghurtos
Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 10 dkg cukor, 3 dl víz, 1 mokkáskanál fahéj, 20-25 dkg kimagozott, négybe vágott szilva.
Felfőzzük a cukrot a vízzel, és a kihűlt szirupot mixerben keverjük össze a joghurttal, fahéjjal. A feldarabolt szilvát hozzáadva behűtjük.
Töltött csirkemell - fetával és szilvával
Hozzávalók: 1 egész csirkemell, 10 dkg Feta sajt, 10 db szilva, 1 db alma, 2 karika citrom, 2 dl vörösbor, 5 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 1 db póréhagyma, 1 csomag zöldhagyma, 5 db csiperke gomba, rozmaring, szegfűszeg, só, cukor, bors, olaj
A csirkemellet kicsontozzuk, és kiterítjük. A vörösbort cukorral szegfűszeggel felforraljuk, és a kimagozott, felébe szedett szilvát 5 percig főzzük benne. Tepsibe olajat öntve rászeleteljük a répát, zöldséget, almát, a három fajta hagymát, a szilva felét, és két karika citromot. A fetát apró kockára vágva, összekeverve a szilva másik felével egy csíkban elhelyezve a csirkébe töltjük, és a húst feltekerjük. Fehér cérnával végigkötözzük, vagy fogpiszkálóval több helyen megtűzzük, hogy ne tudjon a töltelék kimászni. (A feta nem túl olvadékony, így ez a legjobb a célra.) A csirkét a zöldségágyra helyezzük. A rozmaringot rászórva ráöntjük a szilva vörösborát. Letakarjuk a tepsit alufóliával, és 40-50 perc alatt sütőben megpároljuk. Ezután a fóliát levéve kicsit megpirítjuk, a párolt zöldséget köretként adjuk, de előtte a citromot kidobjuk. A csirkéből eltávolítjuk a fogpiszkálót, vagy cérnát, és szeletelve tálaljuk.
Süti, mártás, hamis gombóc
Szilvás kevert sütemény
Hozzávalók: 35 dkg cukor, 5 tojás, 250 margarin vagy 2 dl étolaj, 35 dkg sütőporos liszt, citrom és narancsreszelék, min. fél kg szilva
A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk, majd cukorral és fahéjjal egy tálban összekeverjük. Beleöntjük a süti- vagy tortaforma kivajazott, lisztezett aljába. A cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint vagy olajat, a reszeléket. Kemény habot verünk a tojások fehérjéből, majd ezt is hozzáadjuk a masszához, ebbe óvatosan belekavarjuk a lisztet, annyit hogy, sűrű de még folyós massza legyen. Beleöntjük a formába, 180 fokon sütjük. Fokozatosan lehűtjük, majd tálra borítjuk.
Tökéletes tepsiben is, több gyümölccsel. Akkor a legfinomabb, ha a tészta körülbelül 2 cm-s, jó sok gyümölccsel a tetején. Itt is érvényes a gyümölcsös kevert tésztáknál érvényes általános szabály: nem árt, ha egy kiskanállal több sütőport teszünk bele az előírtnál, mert akkor a tészta a gyümölcs súlya ellenére jól felnő.
Szilvamártás
Hozzávalók: fél kg jó érett szilva, 1 kanál libazsír, kevés liszt, só, cukor, fahéj, szegfűszeg.
A kimagozott szilvát forró zsíron, fedő alatt puhára pároljuk. Kevés liszttel megszórjuk, majd vízzel vagy húslevessel felöntjük. Fűszerezzük, és még néhány percig főzzük. Húsfélékhez hidegen-melegen kellemes és pikáns.
Hamis szilvás gombóc
Az igazi szilvás gombóc isteni ugyan, de nagyon macerás az elkészítése. Csaljunk egy kicsit!
40 dkg túró, 2 tojás, kevés édesítő, 6 dkg zabkorpa összedolgozásával tkp. túrógombócot csinálunk, de a gombóc alakításánál addig ügyeskedünk, hogy fahéjas szilvát teszünk a közepébe, és lesz belőle szilvás gombóc. Hogy még jobban megadjuk a módját, kerülhet rá
szilvás öntet (szilva tejföllel összeturmixolva, sok-sok fahéjjal).
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)