A mustármag illóolajtartalmánál fogva elsősorban fűszer, azonban nagy fehérje- és olajtartalmánál fogva táplálkozási szempontból élelmiszer, élelmiszer adalékanyag, valamint takarmány is.
Az élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet értelmében a mustár és abból készült termékek (pl. mustármagolaj) allergén jelölés kötelesek.
"Az orvostudomány allergiának nevezi a szervezetnek azt a tulajdonságát, hogy nem saját anyagra (allergénre) túlérzékennyé válhat, allergizálódhat és az anyag ismételt behatására jellegzetes allergiás tünetcsoporttal válaszol."
Manapság egyre több gyermeknél figyelhető meg a mustár allergia. Az allergia tünetei a következők lehetnek: kólika, ekcéma, urticaria, fejfájás, migrén, hiperaktivitás, álmatlanság, ágybavizelés, folytonos hasmenés, közép-fülgyulladás, orrfolyás.
A tünetek egyedül vagy csoportosan is jelentkezhetnek, érdemes ilyenkor orvoshoz fordulni, allergia tesztet végezni.
A mustár számtalan élelmiszerben előfordul ma már adalékanyagként is (felvágottakban pl. nagyon gyakori!), tehát vigyázni kell arra, hogy nem elég csak a mustárt kihagyni az életünkből. Olvasni kell folyamatosan az élelmiszereken található címkéket, hiszen ott kötelesek feltüntetni, hogy mit tartalmaz.
A jó hír, hogy a mustár allergia kinőhető.
Fotó: TheBusyBrain - Free Stock Photo.biz
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)