A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezető halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig nők körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz. Léteznek azonban egyszerű lépések, melyek segítségével szívünk egészsége megőrizhető.
Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezető legbiztosabb utat. Valójában nem könnyű választanunk, s valljuk be őszintén, ha létezik egyszerűbb megoldás, akkor arra szavazunk.
Természetesen nem hangsúlyozhatjuk elégszer a testmozgás fontosságát, de szívünk egészségének szempontjából épp ilyen kiemelt szerepe van a harmonikus baráti- és párkapcsolatnak, a kiegyensúlyozott életvitelnek, s a helyes táplálkozásnak. Hosszú és részletesen összeállított étrendek helyett most nézzük a legfontosabb tápanyagokat, ételeket, melyekkel egy-egy fogást máris szívbaráttá varázsolhatunk.
A szívbetegségek kockázata jelentősen csökken, ha a reggelire elfogyasztott joghurtot, müzlit lenmaggal, vagy zabpehellyel gazdagítjuk. A két kiváló omega-3 forrást használjuk bátran házi sütemények készítésekor is. E célból használhatunk még mandulát és diót is, melyek segítségével az omega-3 mellett E-vitamin, magnézium, folsav és rostszükségletünk is fedezhető. Mindezt pedig szójatejjel kiegészítve biztosítjuk szívünk egészségét a benne található flavonoidok, B-vitamin komplexek által is.
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása általános egészségi állapotunk szempontjából is igen fontos. Szívünk érdekében érdemes a fekete áfonyát, narancsot, sárgadinnyét, sárgarépát, spenótot, brokkolit, spárgát és paradicsomot választanunk.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az ebédre elkészített fogásokat érdemes halfélékkel, különösen lazaccal, vagy tonhallal gazdagítanunk, melyek szintén kiváló omega-3 forrást jelentenek. A tofu gazdag ásványi anyagokban, barna rizzsel tálalva máris kiváló szívbarát ebédet varázsoltunk az asztalra.
A fogások mellé egy pohár vörösbor segíti a HDL, vagyis a „jó” koleszterin szint megőrzését. Természetesen az étkezés végén a desszert sem maradhat el, egy 70%-os, vagy annál magasabb kakaó tartalmú étcsokoládéval vérnyomásunk is csökkenthető.
A hír alapjául a „25 Top Heart-Healthy Foods” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)