A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezető halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig nők körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz. Léteznek azonban egyszerű lépések, melyek segítségével szívünk egészsége megőrizhető.
Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezető legbiztosabb utat. Valójában nem könnyű választanunk, s valljuk be őszintén, ha létezik egyszerűbb megoldás, akkor arra szavazunk.
Természetesen nem hangsúlyozhatjuk elégszer a testmozgás fontosságát, de szívünk egészségének szempontjából épp ilyen kiemelt szerepe van a harmonikus baráti- és párkapcsolatnak, a kiegyensúlyozott életvitelnek, s a helyes táplálkozásnak. Hosszú és részletesen összeállított étrendek helyett most nézzük a legfontosabb tápanyagokat, ételeket, melyekkel egy-egy fogást máris szívbaráttá varázsolhatunk.
A szívbetegségek kockázata jelentősen csökken, ha a reggelire elfogyasztott joghurtot, müzlit lenmaggal, vagy zabpehellyel gazdagítjuk. A két kiváló omega-3 forrást használjuk bátran házi sütemények készítésekor is. E célból használhatunk még mandulát és diót is, melyek segítségével az omega-3 mellett E-vitamin, magnézium, folsav és rostszükségletünk is fedezhető. Mindezt pedig szójatejjel kiegészítve biztosítjuk szívünk egészségét a benne található flavonoidok, B-vitamin komplexek által is.
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása általános egészségi állapotunk szempontjából is igen fontos. Szívünk érdekében érdemes a fekete áfonyát, narancsot, sárgadinnyét, sárgarépát, spenótot, brokkolit, spárgát és paradicsomot választanunk.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az ebédre elkészített fogásokat érdemes halfélékkel, különösen lazaccal, vagy tonhallal gazdagítanunk, melyek szintén kiváló omega-3 forrást jelentenek. A tofu gazdag ásványi anyagokban, barna rizzsel tálalva máris kiváló szívbarát ebédet varázsoltunk az asztalra.
A fogások mellé egy pohár vörösbor segíti a HDL, vagyis a „jó” koleszterin szint megőrzését. Természetesen az étkezés végén a desszert sem maradhat el, egy 70%-os, vagy annál magasabb kakaó tartalmú étcsokoládéval vérnyomásunk is csökkenthető.
A hír alapjául a „25 Top Heart-Healthy Foods” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)