Ahogy múlik a nyár, az egyre több borongós, esős nappal növekszik a tüsszentések, torokfájások száma is.
"Vitaminéhség"
Néha már-már kényszert érzünk arra, hogy elfogyasszunk bizonyos ételeket. Néha megkívánunk egy gyümölcsöt, vagy bizonyos zöldségeket. Ezt nevezzük ún. "vitaminéhségnek": szervezetünk jelt ad, mely vitaminból szenvedünk hiányt.
A természetes módon, tehát zöldségek - gyümölcsök segítségével megszerzett vitamin sokkal hatékonyabban szívódik fel, mint a mesterséges készítmények. A változatos táplálkozás segíthet a betegségek megelőzésében.
Ételek és jótékony hatásuk
Paprika, citrom, kivi
Mindhárman nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, mely fontos szerepet játszik a nátha elkerülésében.
Fejes saláta, grépfrút, káposzta
Antioxidáns hatású növények, béta karotin tartalommal, mely a bőrproblémák megoldásában is hatékony segítség lehet.
Avokádó, édesburgonya
E vitamin tartalmukkal hatékonyan segítik az izmok és erek hatékony működését. Helyreállítja a koleszterinszintet, érelmeszesedés és szívproblémák megelőzésére is alkalmazható.
Spenót, máj
Magas vastartalmuk miatt főleg nők számára ajánlott a fogyasztásuk.
Káposzta, brokkoli, tejtermékek
Magas K-vitamin tartalmuk miatt szinte elengedhetetlen ételek. Fontos szerepet játszanak a véralvadásban, és a csontritkulás megelőzésében is.
Máj, tojás, tejtermékek, margarin
Mindegyik étel tartalmaz D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódását segítik. Fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében, s a csontok egészséges fejlődéséhez.
FONTOS: a napi ajánlott vitaminadagnál sokkal többet nem szabad fogyasztani. A felesleges vitaminok többsége kiürül a szervezetből, azonban egyes esetekben toxikus hatásuk is lehet!
TIPP: elég nehéz kiszámolni, naponta miből mennyit együnk, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt semmiben. Ha egészséges életmódot folytatunk, rendszeres testmozgást végzünk, kerüljük a káros szenvedélyeket, s változatosan táplálkozunk, akkor kisebb az esély a vitaminhiány kialakulására.