Európában már a középkor óta termesztik. A fekete ribiszke a hűvös, párás időjárást szereti, valamivel nagyobb a tápanyagigénye is. Meleg, napos helyen csak rövid ideig marad bőtermő, ezért tanácsos árnyékba, párás kertrészbe ültetni. Ezzel szemben a piros ribiszke jól alkalmazkodott éghajlatunkhoz. De a magas mésztartalmú vidéket és a magas talajvizet nem kedveli. Közép- és Kelet-Európában vadon is terem.
A ribiszke táplálkozási értéke több szempontból is kiemelkedő, nálánál csak a csipkebogyóban van több C-vitamin.
Vitaminok: C- vitamin, B-vitamin, E-vitamin, Kalium, Vas, Kálcium
Pirosribiszke
1 m magas bokorrá vagy törzses fácskává fejlődik; 10-15 évig él. Az egész országban, a legváltozatosabb talaj és éghajlati viszonyok között egyaránt jól díszlik.
Feketeribiszke
Az előbbinél nagyobb bokrot nevelő, terebélyes cserje. Különösen a nedves, mély fekvésű területeket kedveli.
Az emésztés szempontjából fontos pektin tartalma az almáéval vetekszik. A vércukorszintet megfelelő szinten tartó gyümölcscukor-tartalma is magas. A fekete ribiszke leveléből készített tea magas vérnyomás, vesebaj, ízületi bántalmakra gyógyító hatással van.
A bogyós gyümölcs magja olyan zsiradékot tartalmaz, amely nagyon hasonlít a mi bőrünk zsírtartalmára. Mivel a bőr zsírtartalma folyamatosan változik, ingadozik, bőrünk könnyen fel tudja venni, és gyorsan be is tudja építeni ezeket a növényi zsiradékokat. A ribizliből készített olaj megnyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes részeket, és megszünteti a viszketést. A ribizli tehát az érzékeny bőrűek szépítőszere.