Az „egészség-megmaradás” törvénye más-más normákat határoz meg a táplálkozás, a mozgás, a lelki állapot tekintetében. Ha ezek a tényezők rendben vannak, akkor a külső körülményeknek, ellenségeknek, kórokozóknak lényegesen nehezebb dolguk van (holisztika).
Védjük a talpat, a hasat
Őszre fordulva a betegségek elsőszámú előidézője a csúnya időjárás. A megfázások megelőzésének triviális módja a meleg, réteges ruházat. Megmondjam, hol vannak a szélpontok, ahol a kínaiak szerint a széllel érkezik a „Külső Gonosz”? A nyak hátsó részén, a tarkón. A jellegzetes légúti betegségeket okozó baktériumok és vírusok imádják az őszt. A garbó, a sál, a felhajtott kabátgallér máris jó első számú védekezés. Ezen kívül különösen a talpunkat, a hasunkat, a derekunkat, vesénket kell védeni a hidegtől. Ha a nedvesség ver bennünk tanyát, fáradékonysággal reagálunk. Keleti megoldás: a megfelelő táplálkozás.
A vékony cipő, zokni, nem eléggé védett, kilátszó has tuti módszere a vese észrevétlen megbetegítésének.
Ősszel is mindig van napfény, ezért naponta legalább 5 percre fordítsuk arcunkat a Nap felé. Sokat segít a védekezésben.
A ginsenggel azért óvatosan!
Az ősz is tartogat természetes vitaminforrást. Ilyenkor itt az alma, körte, szőlő, őszibarack, dió. Hasznosak, értékesek, mert elraktározták a begyűjtött napenergiát. Ősszel elkezdjük a további deponálást, hiszen lesz tél is. Ilyenkor ne méregtelenítsünk, mert semmi értelme. Vitaminokat és ásványi anyagokat lehetőleg természetes formában vegyünk magunkhoz (nagyon jó a csipkebogyó, az aloe vera). Az ősi ginseng jól jön ilyenkor, rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztástól várható tartós eredmény. Állítólag azért vigyázni kell vele, mert gyulladásos betegségnél fokozhatja a gyulladást. Megelőzésre rendelkezésre áll sok homeopátiás szer is.
Az ősz beköszöntével épp akkor élénkülnek a vírusok, amikor a mi immunitásunk lecsökken.. A lehűlt test csökkentett immunmódban működik, amit még továbbront például a stressz. Az utálatos őszi betegségek elleni harcban koncentráljunk a C-vitaminra (csipkebogyó, fekete ribizli, a citrusfélék, brokkoli, kivi…).
Immunerősítés a gyomorban
Itt azért álljunk meg egy szóra! A C-vitamin rendszeres napi túlfogyasztása (felesleges 500 mg feletti adag) károsíthatja a vesét. Számoljunk! 10 deka narancsban, citromban, mandarinban, grapefruitban kb. 40-50 mg C-vitamin található, ami 1/3-át fedezi egy átlag felnőtt ember napi C-vitamin szükségletének.
Az A-vitamin állati termékekből, például májból, tojásból, vajból és csukamájolajból nyert retinol, valamint béta-karotin formájában juthatunk hozzá. Zsírban oldódó vitamin az E, a búzacsíra, a szója, a növényi olajok, a brokkoli, a hántolatlan gabonamagvak és a tojás tartalmazza. Kevesen tudják, hogy a szelén kifejezetten immunerősítő. A búzacsírát, a korpát, a korpás kenyeret, a tonhalat, a vöröshagymát és a paradicsomot ajánljuk. Hasonlóan jó barátunk ősszel a cink, mely nem baj, ha kombinált vitamin- és ásványianyag-kiegészítőkkel jut a szervezetbe, de tartalmazzák a belsőségek, a hús, a gomba, a hántolatlan gabonafélék és a sörélesztő is.
Az immunerősítés a gyomorban kezdődik, ott dől el, hogy a szervezetünk ki tudja-e vonni a táplálékokból a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat. Itt tisztul meg a táplálék – a gyomorsav hatására – a kóros baktériumoktól, gombáktól, vírusoktól. A nagyon savas közeg elősegíti az ételekben lévő fehérjék, vas és kalcium hatékony hasznosítását. Alapos rágás hiányában, a túlzott cukorfogyasztás, a fehérlisztből készült ételek mértéktelen fogyasztása csökkent gyomorsavtermeléshez vezet. Nagyon jó hatással van az emésztésre az alma. Étkezések között 1 alma szabályozza a savháztartást és könnyíti az emésztést. Étkezés közben ne fogyasszunk folyadékot, mert hígul az emésztőnedv, ám kifejezetten jót tesz, ha étkezések előtt citromlevet vagy almaecetet iszunk- vízzel hígítva.
"Kapjunk rá"a kamillára!
A bélrendszer a jó egészség és a vitalitás központja. A belekben élő baktériumok – a bélflóra – a táplálék egyes részeinek lebontása mellett néhány vitamin (különösen a B vitaminok) termeléséért és a számunkra nem kívánatos kórokozó baktériumok, gombák és vírusok megsemmisítéséért is felelős. Óvjuk bélflóránkat, együnk rendszeresen élőflórás joghurtokat!
Máris kezdhetjük begyűjteni a nátha, meghűlés ellen eredményesen használható gyógynövényeket is. A bíborszínű kasvirág (echinacea) jól jön megelőzésre. Gyógyszertárakban kapható alkoholos kivonatát, az őszi-téli időszakban folyamatosan szedhetjük, de egy hetes kúra után egy hét szünetet kell tartani. Ha betegség tüneteit észleljük magunkon, használjuk ki a következő gyógynövények gyulladásgátló, lázcsillapító, nyákoldó, izzasztó és immunerősítő hatását: csalánlevél, kakukkfű, keskeny levelű útifű, hársfavirág, fehérmályva-gyökér, édesgyökér, ezerjófű, zsályalevél, bodzavirág, borsmentalevél, fűzfakéreg és kamillavirág. Akár teakeverékként, akár külön-külön fogyasztva a főzeteket, jó hatásra számíthatunk, kellemes élményben lesz részünk. Nem fogjuk tudni nélkülözni még télen sem, ha „rákapunk”. És persze, kezdhetjük keresgetni, összeszedegetni a szaunacuccokat. Még néhány hét és jöhet a gőz, és nem lesz semmi náthagáz.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)