Az „egészség-megmaradás” törvénye más-más normákat határoz meg a táplálkozás, a mozgás, a lelki állapot tekintetében. Ha ezek a tényezők rendben vannak, akkor a külső körülményeknek, ellenségeknek, kórokozóknak lényegesen nehezebb dolguk van (holisztika).
Védjük a talpat, a hasat
Őszre fordulva a betegségek elsőszámú előidézője a csúnya időjárás. A megfázások megelőzésének triviális módja a meleg, réteges ruházat. Megmondjam, hol vannak a szélpontok, ahol a kínaiak szerint a széllel érkezik a „Külső Gonosz”? A nyak hátsó részén, a tarkón. A jellegzetes légúti betegségeket okozó baktériumok és vírusok imádják az őszt. A garbó, a sál, a felhajtott kabátgallér máris jó első számú védekezés. Ezen kívül különösen a talpunkat, a hasunkat, a derekunkat, vesénket kell védeni a hidegtől. Ha a nedvesség ver bennünk tanyát, fáradékonysággal reagálunk. Keleti megoldás: a megfelelő táplálkozás.
A vékony cipő, zokni, nem eléggé védett, kilátszó has tuti módszere a vese észrevétlen megbetegítésének.
Ősszel is mindig van napfény, ezért naponta legalább 5 percre fordítsuk arcunkat a Nap felé. Sokat segít a védekezésben.
A ginsenggel azért óvatosan!
Az ősz is tartogat természetes vitaminforrást. Ilyenkor itt az alma, körte, szőlő, őszibarack, dió. Hasznosak, értékesek, mert elraktározták a begyűjtött napenergiát. Ősszel elkezdjük a további deponálást, hiszen lesz tél is. Ilyenkor ne méregtelenítsünk, mert semmi értelme. Vitaminokat és ásványi anyagokat lehetőleg természetes formában vegyünk magunkhoz (nagyon jó a csipkebogyó, az aloe vera). Az ősi ginseng jól jön ilyenkor, rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztástól várható tartós eredmény. Állítólag azért vigyázni kell vele, mert gyulladásos betegségnél fokozhatja a gyulladást. Megelőzésre rendelkezésre áll sok homeopátiás szer is.
Az ősz beköszöntével épp akkor élénkülnek a vírusok, amikor a mi immunitásunk lecsökken.. A lehűlt test csökkentett immunmódban működik, amit még továbbront például a stressz. Az utálatos őszi betegségek elleni harcban koncentráljunk a C-vitaminra (csipkebogyó, fekete ribizli, a citrusfélék, brokkoli, kivi…).
Immunerősítés a gyomorban
Itt azért álljunk meg egy szóra! A C-vitamin rendszeres napi túlfogyasztása (felesleges 500 mg feletti adag) károsíthatja a vesét. Számoljunk! 10 deka narancsban, citromban, mandarinban, grapefruitban kb. 40-50 mg C-vitamin található, ami 1/3-át fedezi egy átlag felnőtt ember napi C-vitamin szükségletének.
Az A-vitamin állati termékekből, például májból, tojásból, vajból és csukamájolajból nyert retinol, valamint béta-karotin formájában juthatunk hozzá. Zsírban oldódó vitamin az E, a búzacsíra, a szója, a növényi olajok, a brokkoli, a hántolatlan gabonamagvak és a tojás tartalmazza. Kevesen tudják, hogy a szelén kifejezetten immunerősítő. A búzacsírát, a korpát, a korpás kenyeret, a tonhalat, a vöröshagymát és a paradicsomot ajánljuk. Hasonlóan jó barátunk ősszel a cink, mely nem baj, ha kombinált vitamin- és ásványianyag-kiegészítőkkel jut a szervezetbe, de tartalmazzák a belsőségek, a hús, a gomba, a hántolatlan gabonafélék és a sörélesztő is.
Az immunerősítés a gyomorban kezdődik, ott dől el, hogy a szervezetünk ki tudja-e vonni a táplálékokból a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat. Itt tisztul meg a táplálék – a gyomorsav hatására – a kóros baktériumoktól, gombáktól, vírusoktól. A nagyon savas közeg elősegíti az ételekben lévő fehérjék, vas és kalcium hatékony hasznosítását. Alapos rágás hiányában, a túlzott cukorfogyasztás, a fehérlisztből készült ételek mértéktelen fogyasztása csökkent gyomorsavtermeléshez vezet. Nagyon jó hatással van az emésztésre az alma. Étkezések között 1 alma szabályozza a savháztartást és könnyíti az emésztést. Étkezés közben ne fogyasszunk folyadékot, mert hígul az emésztőnedv, ám kifejezetten jót tesz, ha étkezések előtt citromlevet vagy almaecetet iszunk- vízzel hígítva.
"Kapjunk rá"a kamillára!
A bélrendszer a jó egészség és a vitalitás központja. A belekben élő baktériumok – a bélflóra – a táplálék egyes részeinek lebontása mellett néhány vitamin (különösen a B vitaminok) termeléséért és a számunkra nem kívánatos kórokozó baktériumok, gombák és vírusok megsemmisítéséért is felelős. Óvjuk bélflóránkat, együnk rendszeresen élőflórás joghurtokat!
Máris kezdhetjük begyűjteni a nátha, meghűlés ellen eredményesen használható gyógynövényeket is. A bíborszínű kasvirág (echinacea) jól jön megelőzésre. Gyógyszertárakban kapható alkoholos kivonatát, az őszi-téli időszakban folyamatosan szedhetjük, de egy hetes kúra után egy hét szünetet kell tartani. Ha betegség tüneteit észleljük magunkon, használjuk ki a következő gyógynövények gyulladásgátló, lázcsillapító, nyákoldó, izzasztó és immunerősítő hatását: csalánlevél, kakukkfű, keskeny levelű útifű, hársfavirág, fehérmályva-gyökér, édesgyökér, ezerjófű, zsályalevél, bodzavirág, borsmentalevél, fűzfakéreg és kamillavirág. Akár teakeverékként, akár külön-külön fogyasztva a főzeteket, jó hatásra számíthatunk, kellemes élményben lesz részünk. Nem fogjuk tudni nélkülözni még télen sem, ha „rákapunk”. És persze, kezdhetjük keresgetni, összeszedegetni a szaunacuccokat. Még néhány hét és jöhet a gőz, és nem lesz semmi náthagáz.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)