A North Carolina Mezőgazdasági és Műszaki Állami Egyetem kutatói olyan eljárást fejlesztettek ki, mely által a mogyoró az Egyesült Államok beli megközelítőleg 3 millió allergiás számára is fogyaszthatóvá válik.
A mogyoróallergia a mogyoró fehérjéire adott allergiás reakció. Egy véletlenül elfogyasztott mogyoró kellemetlen tünetei csalánkiütések, viszketés, légzési nehézség, hirtelen vérnyomás csökkenés lehetnek. Súlyos esetekben az allergiás reakció akár az életet veszélyzetető állaothoz is vezethet.
Az ételallergiák legtöbb fajtáját rendszerint a gyermekkor elmúltával magunk mögött hagyjuk, a mogyoróallergiát azonban rendszerint csupán ötből egy páciens növi ki. Bizonyos esetekben az allergiás reakció súlyossága ugyan csökken, azonban a legtöbb egyén számára a mogyoró kerülése egy életre szól.
Az új eljárásnak köszönhetően a mogyoróban található allergének 100 százalékban eltávolíthatóak, s mindeközben ízét, zamatát teljes mértékben megőrzi. Fogyasztásukat követően súlyosan allergiás egyénektől vett vérminták sem mutattak allergiás reakciót. A módszer egyaránt hatalmas előrelépést jelent a mogyóróra érzékeny egyének életében, s a növény élelmiszeripari felhasználhatóságának terén.
A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a Budai Allergiaközpontban.
web: www.allergiakozpont.hu
email: info@allergiakozpont.hu
tel: 06 30 6319309
A hír alapjául a „Scientists May Have Found an Allergen-Free Peanut” cikk szolgált.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)