Szívünk és ereink védelmében kerüljük a telített zsírsavakat tartalmazó ételeket. A University of Toronto vizsgálata azonban azt is igazolta, hogy az egészséges étrendjüket rendszeresen zabkorpával kiegészítő nők HDL, vagyis jótékony koleszterin szintje 11 százalékkal nőtt.
A Tufts University vizsgálatából azt is megtudhatjuk, hogy a mandula fogyasztásával védjük ereink falának egészségét, s ezzel együtt csökkentjük a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Az Annals of Internal Medicine közlése szerint közel felére csökkent azon páciensek LDL koleszterin szintje, akik egyéb gabonafélék mellett alacsony zsírtartalmú étrendüket bab- és lencsefélékkel gazdagították.
Az Agricultural Research Service jelentése alapján a fekete áfonya kiváló antioxidáns hatásánál fogva szintén segíti az LDL koleszterin szintjének csökkentését. Egy 2004-es USDA tanulmány pedig az árpa LDL szintet csökkentő tulajdonságát igazolta.
Az avokádó telítetlen zsírsavai egyaránt csökkentik az LDL és emelik a HDL szintet. Fogyasztása különösen hatásos enyhe mértékű koleszterin szint emelkedés kezelésére. A mérsékelt alkohol fogyasztás, például a vacsora mellé elfogyasztott egy pohár bor segíti a jótékony HDL koleszterin szintjének emelését, s ezzel együtt csökkenti a szívinfarktus kockázatát.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)