Az allergiától, asztmától szenvedők gyakran még a túlzásnak tűnő lehetőségeket is elfogadják, csak, hogy tüneteiktől szabaduljanak. Így kerülnek ki a lakásból a nagyitól örökölt, szívünknek oly kedves szőnyegek, cseréljük az ágyneműt atka-, allergiamentesre, vagy szerzünk be méregdrága légtisztító berendezést. A megoldás azonban ennél sokkal egyszerűbb.
A tényeket már ismerjük, hallottunk bizonyos ételekről, melyek fokozhatják tüneteinket. A keresztallergia fogalma sem újdonság már, hiszen ezért kerüli például a parlagfűre allergiás egyén a görögdinnye fogyasztását.
Drasztikus megoldások helyett érdemes lehet tehát étrendi változtatásokkal megelőzni, vagy enyhíteni az allergiás tüneteket. Körültekintően megválasztott tápanyagokkal a légutak gyulladásos állapota jól kontrollálható, átjárhatósága javítható, a tüdőkben lerakódott nyálka mennyisége csökkenthető és az esetlegesen asztmás rohamot okozó ételallergiás reakciók megelőzhetők.
Étrendünket ennek érdekében gazdagítsuk omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételekkel. Természetes gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva megakadályozzák a gyulladást kiváltó kémiai anyagok keletkezését. A lazac és a tőkehal kiváló omega-3 forrás. A gamma-linolénsav (GLA) szintén gyulladáscsökkentő hatású. Az esi kankalin olaj, borágó olaj, vagy a fekete ribizli magvának olaja mind kiváló forrása. Az omega-3 és a GLA kombinációjának rendszeres fogyasztásával a légutak gyulladásos állapota jelentősen csökkenthető.
A gyümölcslevek magas antioxidáns tartalmuknál fogva befolyásolják kedvezően állapotunkat. Válasszunk ízlésünk szerint, azonban mindig figyeljünk a termék csomagoláson feltüntetett gyümölcstartalmára. Gyakran csak az apróbetűs részek átolvasásáa után derül ki, hogy kedvencünk csupán 10 százalékban tartalmaz valódi gyümölcsöt, vagy épp sűrítményt. A ma közkedvelt műanyag csomagolású gyümölcslevek kedvezőtlen mellékhatása lehet a fejfájás, vagy szédülés. Legelőnyösebb üvegben kapható terméket választanunk.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A jól megválasztott tápanyagoknál szintén fontos szempont kell legyen a bélrendszer egészségének megőrzése. Immunrendszerünk nagy százaléka ugyanis szervezetünk ezen területén található. Ennek érdekében táplálkozásunk legyen rostokban gazdag, ezen belül is válasszuk a teljes kiőrlésű termékeket.
A bélrendszer egészségének megőrzése érdekében szintén ajánlott joghurt fogyasztása. A rostokkal és a joghurttal – különösen az élő joghurtkultúrát tartalmazó termékekkel -biztosítjuk az aktív bélműködés fenntartását, a Lactobacillus acidophilus és bifidobacteria jótékony baktériumok egyensúlyát.
A University of California kutatói által végzett vizsgálatban a napi rendszerességgel johurtot fogyasztó résztvevők esetében az allergiás tünetek száma 90 százalékkal csökkent. A jótékony baktériumok folyamatos megújulásának biztosításához mindenki számára ajánlott a joghurt napi fogyasztása.
Finn kutatók aktív kultúrát tartalmazó joghurthoz probiotikus kiegészítőt adva bizonyították, hogy a termékek fogyasztásával csökkentek az ekcémás gyermekek tünetei. Nem minden joghurt hoz azonban javulást. Mindenképpen keressük az aktív kultúrát tartalmazó termékeket, s kerüljük a magas cukortartalmúakat
Forrás: www.orvostkeresek.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)