A Duke University és a University of Arkansas kutatói két étven át tartó vizsgálatukban olyan gyermekeket figyeltek meg, akik korábban igen nagymértékű és súlyos allergiás reakciót mutattak tojás elfogyasztása után. A vizsgálat során a kutatók ennek ellenére fokozatosan bevezették étrendükbe a tojást tartalmazó ételeket is.
Az 1-től 7 éves korú gyermekek többsége a két éves vizsgálat végére két tojásból készített rántottát bátran elfogyaszthatott, s náluk semmilyen mellékhatás nem jelentkezett.Az eddigi eredmények tehát azt mutatják, hogy az allergiát okozó étel fokozatos bevezetésével elérhető, hogy az a későbbiekben ne okozzon allergiás reakciót a gyermekeknél.
A tojás tartalmú ételeken kívül folynak vizsgálatok a mogyoróallergia megszüntetésére is, szintén e módszer alkalmazásával.
A kutatás végső célja, hogy az ételallergiás egyéneknek ne kelljen többé súlyos, olykor életveszéllyel járó allergiás reakciók megjelenésétől tartaniuk, ha esetleg nem jártak el kellő körültekintéssel, s mégis elfogyasztották az allergént tartalmazó ételt.
Várhatóan a későbbiekben e módszer segítségével az ételallergiás személyek gyógyítása is lehetővé válik.
A kutatást végző orvosok azonban különösen fontosnak tartják a betegek figyelmét felhívni rá; e módszer kizárólag folyamatos orvosi ellenőrzés mellett végezhető, hogy az esetleges nem várt reakciók azonnal kezelhetők legyenek.
Az ünnepek alatt fokozottan ügyeljünk az ételek összetételére, mivel sok készen vásárolt pékáru, vagy egyéb termék csomagolásán nincs minden hozzávaló feltüntetve. A leggyakoribb esetekben a tejtermékek, a tojás, mogyoró, hal, vagy gabonafélék okozhatnak problémát. Kellemetlen meglepetések helyett jobb az óvatosság, a meghívott vendégektől időben kérdezzünk rá, szükséges-e speciálisan elkészített ételekkel kiegészítenünk az ünnepi menüsort.
A hír alapjául a “Treating Allergies With Allergic Food" cikk szolgált.