Ismert és elfogadott tény, hogy az étrend és a tápanyagok fontos szerepet játszanak a betegség megjelenésében. Azonban bizonyos ételcsoportok esetleges káros hatása a sokat vitatott kérdések csoportjába tartozik.
Az International Journal of Cancer folyóiratban közölt kutatásban olasz orvosok ennek érdekében végezték el vizsgálataikat 767 RCC-s beteg részvételével. A kontrol csoport 1534 tagjánál akut, nem daganatos eredetű betegség állt fenn. A két csoport tagjainak korábbi, a diagnózist megelőző étkezési szokásait kérdőívek segítségével mérték fel.
A kapott adatok alapján elmondható, hogy az RCC betegség kialakulásának kockázatát a rendszeres és túlzott kenyérfogyasztás 94 százalékkal, a tészta és rizsfogyasztás 29 százalékkal, a tej és joghurt pedig 27 százalékkal növelte meg.
Ellenben a rendszeres baromfihús fogyasztás a betegség kialakulásának kockázatát 26 százalékkal, míg a zöldség fogyasztás 35 százalékkal csökkentette.
Jelen kutatást megelőzően korábban nem irányult vizsgálat a gabonafélék és a rák kialakulása közti összefüggés feltárására. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy mérsékelt fogyasztásukkal és a zöldségfélék fokozott bevitele mellett a vesedaganat ezen típusa megelőzhető.
A hír alapjául a "High bread consumption tied to kidney cancer" cikk szolgált.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: