Az időskori makula degeneráció (AMD), vagyis a sárgafolt károsodása az életkorral járó látásvesztés fő oka kétszer gyakoribb a dohányosok körében, mint a nemdohányzók közt.
Azon időskorúak közt, akik legalább hetente kétszer fogyasztanak halat, közel felére csökken az AMD kialakulásának valószínűsége, szemben azokkal, akik egynél is kevesebbszer teszik ezt.
A probléma, hogy a nyugati kultúrákra jellemző az omega-6 zsírsavak túlsúlya az omega-3 zsírsavakhoz képest. Mindez azt jelenti, hogy nagyobb mértékben fogyasztunk növényi olajokat úgy, mint napraforgó, kukorica az omega-3-ban gazdag tápanyagforrások helyett. Amennyiben pedig étrendünkben omega-6 zsírsav túlsúly áll fenn, úgy az omega-3 zsírsavak védelmet nyújtó hatása jelentősen csökken.
Ausztráliai kutatók továbbá felfedezték, hogy az életkorral járó látásproblémák ritkábban fordulnak elő azon egyének körében, akik étrendjében nagy számban fordul elő omega-3 zsírsavakat tartalmazó étel, úgy mint halfélék; lazac, makréla, lenmag és dió.
A hír alapjául a "Fish Oil May Help Save Your Sight" cikk szolgált.