A WebMD internetes magazin adott hírt egy európai koronavírus konferenciáról, melyen egy spanyolországi orvoscsoport vezetője beszélt a koronavírus fertőzés és a betegek vérében található cink szintjének kapcsolatáról. Dr. Roberto Guerri-Fernande elmondta, hogy a betegek kórházi felvételekor kimutatott alacsony cink szint összefüggésben áll a fertőzés során fellépő magasabb gyulladással.
A konferencián részt vevő amerikai tüdőgyógyász, Dr. Len Horovitz szerint ennek a lehetséges magyarázata az, hogy a cinknek gyulladáscsökkentő hatása lehet.
A spanyolországi vizsgálat során 249 beteg eredményeit vették figyelembe, akik 2020. március és 2020. április között kerültek kórházba. A megfigyelt fertőzöttek átlagéletkora 63 év volt. A bekerüléskor mindenkinek ellenőrizték a vérében található cink mennyiségét, és azt állapították meg, hogy az elhunytak között azok szerepelnek, akiknek cink szintje alacsonyabb volt. A tanulmányban közölt adatok szerint azoknak az eredménye, akik túlélték a koronavírust 63,1 mikrogramm cink volt deciliterenként, annak a 21 főnek pedig, akik elhunytak a betegség következtében, 43 mikrogramm. Figyelembe véve az érintettek nemét, életkorát, a kapott kezeléseket és a betegség súlyosságát az orvoscsoport tanulmánya azt állapította meg, hogy a betegek vérében található cink minden egyes egységgel való növelése 7 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát.
A konferencián részt vevő orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy ez a vizsgálat alacsony számú résztvevővel készült, ezért ahhoz, hogy komolyabb következtetéseket vonjanak le belőle, további vizsgálatokra van szükség. Addig, amíg ezt el nem végzik, ez a megállapítás csupán előzetes megállapításnak számít.
Most akkor mindenki kezdjen el cinket szedni?
Továbbra is fontos kiemelni, hogy az előbb említett konferencián elhangzott az is, hogy ezek a megállapítások előzetes megállapítások, amelyek igazolásához további vizsgálatok szükségesek.
Abban azonban a szakemberek egyetértenek, hogy a cink rendkívül fontos ásványi anyag, így oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű bevitelre. Kiemelt szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, valamint a sejtosztódásban és a sejtnövekedésben.
A krónikus cinkhiány a szakemberek szerint viszonylag ritka. Néhány jellemző tünet, ami erre utal:
- gyomor és bélrendszeri panaszokra való gyakoribb hajlam
- étvágytalanság
- haj és fejbőrproblémák (hajhullás, haj kiszáradása, viszketés)
- ritka szemöldök és szempilla
- bőrproblémák (száraz bőr, viszketés, ekcéma)
- pajzsmirigy nem megfelelő működése
- gyakori rosszkedv, ingerlékenység
Ha szervezetünkben nem megfelelő a cink szintje, akkor az hozzájárulhat az immunrendszer gyengüléséhez és a különböző fertőzésekre való hajlam növekedéséhez.
Pótolható a cink természetes forrásból is?
Bár könnyebbnek tűnik egy-egy kapszulát bevenni, a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy az így bevitt cinknek csak egy része tud felszívódni, illetve a túladagolás veszélye is fennáll.
A természetes módon, étkezésünk során bevitt cink sokkal jobban hasznosul. Érdemes nagyobb figyelmet fordítani a megfelelő minőségű vörös és fehérhúsokra, főleg a szárnyasokra és a tengeri herkentyűkre. Mindezeken felül cinkben gazdagok még a teljes kiőrlésű pékáruk, a hüvelyesek és az olajos magvak. Fontos a változatos és egészséges étkezési szokások kialakítása, mert ezzel nem csak a koronavírus ellen védekezhetünk, hanem más betegségek megelőzéséért is sokat tehetünk.
Kép forrása: Pixabay fotója a Pexels oldaláról
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)