A kagylót és rákot már elődeink is fogyasztották. Ezt régészeti kutatások támasztják alá, mert a tudósok feltárásaik során a földünk számos helyén találtak kagyló maradványokat. A tudósok úgy vélik, hogy őseink a tengerparton, az apály idején összegyűjtötték a kagylókat, osztrigákat, később kimerészkedtek a tengerre is és ott a puhatestűeket gyűjtötték, így találkozhattak a rákkal is. A kagyló gyűjtése, nemcsak az élelemszerzés miatt történt, hanem pénzt helyettesítő csereeszköz volt. A néphit szerint a kagylók, rákok, osztrigák szerelmi varázserővel bírtak, afrodiziákumként tartották számon. Az ősi Egyiptomban Faruk király minden szerelmes éjszakája előtt osztrigát fogyasztott. Később XIV. Lajos és Casanova kedvenc ételei közé tartoztak a tenger gyümölcsei. Egy amerikai orvosnő kutató munkájának köszönhetően bebizonyosodott, hogy a rákok, kagylók koleszterincsökkentő hatásúak. A koleszterin mellett egyéb szterolok is találhatók benne. Ezek a nem koleszterin szterolok, gátolják a koleszterinfelszívódását.
A kagyló tartalmaz: fluort, jódot, vasat, cinket, fehérjét.
A rák tartalmaz: fluort, jódot, rezet, fehérjét
A mai korszerű és egészséges táplálkozásoz hozzátartozik a tenger gyümölcseinek fogyasztása. Nagyobb élelmiszerüzletekben és piacokon kedvünkre válogathatunk a különböző rákfajtákból és kagylókból.
A kagylókból ékszereket és dísztárgyakat is készítenek.
Tárkonyos ráksaláta
Hozzávalók:
30 dkg frissen főzött rákhús * 1 citrom * 0,5 dl tárkonyecet * *1 ek. tárkonylevél * 1 ek. capribogyó * olívaolaj * só * fejes saláta * paradicsom * tojás
Elkészítés
A rákhúst kiskockákra vágva, 1,5 dl hidegvízbe rakjuk és belekeverjük: a reszelt citromhéjat, a tárkonyecetet és levelet, az összenyomkodott capribogyót, sót. Hűtőbe rakjuk. Tálaláskor paradicsommal és tojással kirakott salátalevélre teszzük. Olívaolajjal meglocsoljuk.
Csirkesaláta rákkal
Hozzávalók: 1 sült csirkemell * 30 dkg főtt rákhús * 30 dkg főtt marhanyelv * 10 dkg gomba * 2 szem ecetes uborka * spárga konzerv * 3 db főtt tojás * madársaláta * só
Elkészítés
A felkockázott vagy laskára vágott: sült csirkehúst, a frissen főzött rákhúst, főtt marhanyelvet, gombát, zöldpaprikát, uborkát, és spárgafejeket salátás tálban összekeverjük. Leöntjük tartármártással, madársalátával, és félbevágott főtt tojással tálaljuk.