Ahogy azt korábban megírtuk, öt országban betegedtek meg egy magyar cég által csomagolt fagyasztott zöldségtől. Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hivatala szerint a fagyasztott zöldségeket ugyanaz a magyar cég csomagolta, amelyek június 8-ig 47 megbetegedést, köztük 9 halálesetet okoztak. 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban Listeria monocytogenes baktériumtörzset azonosítottak a cég termékeiben még annak ellenére is, hogy korábban több fertőtlenítés is történt az üzemben. A fertőzés forrásának megállapításához további vizsgálatokra van szükség; az üzemben a termelést addig leállították.
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.
A Penny után most az ALDI is visszahívja egyes fagyasztott termékeit:
Arra kérik a vásárlókat, aki ilyen terméket vásárolt, vigye vissza bármely magyarországi ALDI üzletbe, ahol a vételárat a blokk hiányában is visszatérítik.
A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta
A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították.
A cég közleménye ezen a linken tölthető le.
Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően - fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít.
A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében – ahogy arra már korábban is felhívtuk a figyelmet– a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket a fogyasztóknak alaposan át kell főzniük. Ez különösen fontos a liszteriózis szempontjából leginkább veszélyeztetettek számára (mint idősek, terhes anyák, csecsemők, legyengült immunrendszerű felnőttek).
A fertőzés tünetei
A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.
A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)