Mézallergia?
Tévedés azt hinni, hogy aki allergiás a virágporra, az a mézre és a többi méhészeti termékre is feltétlenül túlérzékeny – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ez mindössze csak a betegek 5-10 százalékára igaz. Egyáltalán nem törvényszerű tehát, hogy annak, aki kellemetlen tüneteket produkál a pollentől, a méhészeti termékektől is tartózkodnia kell. Megelőzési célzattal, vagy azért, mert valamilyen virágporra allergiás, senkinek sem kell lemondani a méz fogyasztásáról. Kizárólag abban az esetben, ha már korábban jelentkeztek a tünetek.
Milyen tüneteket okoz?
A mézre adott túlérzékenységi reakció leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítható. Keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Ilyenkor a tünetek a szájüregben jelentkeznek, a nyelv, a szájpadlás és a torok viszketésével jár együtt. Rendszerint erőteljesebben jelentkezik valódi bioméz fogyasztásakor, mint amikor kevésbé jó minőségű termék kerül a szervezetbe.
A propolisz krémtől is érhetik meglepetések
A virágpor nemcsak belsőleg, de külsőleg is okozhat kellemetlen tüneteket. A téli hidegben gyakori bőrszárazság ellen sokan használnak propolisz tartalmú krémeket hidratálásra, vagy gyulladáscsökkentő hatása miatt, baktérium-, gomba- és egyéb kórokozók elleni védelem céljából. Nehezen gyógyuló sebek, bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, bőrirritációkra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra is elterjedt az alkalmazása. A propolisz azonban sajnos igen csúnya kontakt-túlérzékenységet is eredményezhet, vagyis ott alakulnak ki a kellemetlen tünetek - bőrpír, viszketés - ahol a beteg a propolisszal érintkezett– figyelmeztet dr. Balogh Katalin. Nem árt tudni, hogy gyógyhatásánál fogva a propolisz nemcsak krémekben, hanem fogkrémekben, szájápoló szerekben vagy torokfájást enyhítő cukorkában is előfordul!
Nem biztos, hogy a virágpor a hibás
A mézben a virágporon kívül több kémiai összetevő, például szénhidrátok, köztük fruktóz is megtalálható. Fruktóz felszívódási zavar esetén az érintetteknél a szacharáz enzim hiánya miatt a fruktóz lebontása nem tud tökéletesen végbemenni: a méz fogyasztását követően hasfájás, puffadás, hasmenés, intenzív bélhangok jelentkeznek. Erre a problémára utalhat, ha a panaszok nemcsak a méz, hanem más, magas fruktóztartalmú étel – körte, füge, szőlő, kristálycukor - fogyasztását követően is jelentkeznek. Ha erre gyanakszunk, akkor javasolt szakemberhez fordulni, az allergént vizsgálattal beazonosítani, hogy feleslegesen ne zárjunk ki egyébként jótékony hatású alapanyagokat az étkezésünkből!
Forrás: Budai Allergiaközpont
Fotó: fancycrave1/pixabay.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)