1. Rágcsálnivalók
A chips, a ropi, a perecek a szájban lévő baktériumokkal érintkezve roncsolják a fogak külső rétegét. Ráadásul magas keményítőtartalmuk miatt könnyen beleragadnak a fogakba, fogközökbe és a következő fogmosásig ott is maradhatnak.
2. Üdítőitalok
A cukros, szénsavas üdítőitalok foszforsavat tartalmaznak, és ha sokáig szürcsölgetjük őket, sokáig is érintkeznek a fogfelülettel. Hasonlóképpen veszélyes lehet a savas, 100 %-os gyümölcslevek kortyolgatása is.
3. Alkohol
Az alkoholos italok meglepően sok cukrot tartalmaznak (különösen az üdítőszerű, alacsonyabb alkoholtartalmú, színes italok, az édes bor, a gyöngyöző bor, a pezsgő, a koktélok, a likőrök) és nagyon magas a savtartalmuk is. A savas italok pedig közismerten károsítják a fogzománcot, ezáltal a baktériumok könnyebben megtámadhatják a fogakat.
4. Citrusfélék
A citrusfélék természetesen citromsavat tartalmaznak, amely nagy mennyiségben roncsolja a fog felső zománcréteget és a foggyökereket. Egyes kutatások szerint a citromban, narancslében található savak sokkal inkább kikezdik a fogzománcot, mint a peroxidok, amelyeket egyes fehérítő fogkrémek tartalmaznak.
5. Salátaöntetek, savanyúságok
A legtöbb öntet tartalmaz balzsamecetet és cukrokat. Bár az ecetnek számos jó tulajdonsága van, de magas savtartalma viszonylag rövid időn belül roncsolja a fog legfelső zománcrétegét, és ugyanez igaz a savanyúságokra.
Tippek a fogzománc védelmében
Honnan tudhatjuk, hogy kopik a fogzománc?
- A fogzománc elvékonyodása miatt a fog sárgulni kezd.
- Hideg vagy meleg ételek, italok fogyasztásakor kialakul a fogérzékenység.
- A fogak élei áttetszővé válnak, és kisebb mélyedéseket tapasztalhatunk a fogak felszínén.
- Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa szerint sokat tehetünk a fogzománc védelmében.
- Lehetőség szerint kerüljük a szénsavas, cukros üdítőket. Ha mégis ezeket választjuk, ne lassan, szívószálon szürcsöljük, hanem viszonylag gyorsan nyeljük le, hogy a lehető legrövidebb ideig érintkezzenek a fogzománccal. Az üdítőket, édességeket lehetőleg főétkezések után fogyasszuk, amikor már amúgy is alacsonyabb a száj PH értéke és ne az étkezések között.
- Mérsékeljük a vörösbor, az ecet, a rágcsálnivalók, a savas gyümölcsök, savanyúságok fogyasztását. A savas gyümölcsök pl. alma károsító hatását mérsékelhetjük, ha sajttal fogyasztjuk. A 100 %-os gyümölcsleveket vízzel hígítva, szintén ne lassan kortyolgatva igyuk.
- Evés, ivás után várjunk legalább fél órát a fogmosással, így elkerülhető a meggyengített zománcréteg felsértése.
- Válasszunk fluoridtartalmú fogkrémet, amely elősegíti a meggyengített fogzománc újbóli megerősítését és megakadályozza a fogzománc - fogmosás okozta - további kopását.
- Megelőzés és kezelés céljából is keressük fel félévente a fogorvosunkat, ugyanis ha hagyjuk súlyossá válni a helyzetet, gyökérkezelésre, koronával borításra, végső esetben a fogak eltávolítására lehet szükség.
Forrás: http://www.oxygenmedical.hu
Fotó: Gözde Otman/FREEIMAGES
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)