Egy ősi ázsiai legenda szerint, Buddha egy fehér elefánton ülve járta az erdőt, amikor is megpillantotta a mangosztán csodás, vörösesbíbor gyümölcsét. Buddha megízlelte a gyümölcsöt, amely annyira megtetszett neki, hogy úgy döntött, az „Istenek ajándékaként” az embereknek adományozza a pompás gyümölcsöt.
Ma már tudjuk, hogy Buddhának igaza volt, hiszen a mangosztán Földünk egyik legerősebb antioxidáns gyümölcse, magas flavonoid, vitamin és ásványi anyag tartalommal.
A mangosztánt íze, színe és jótékony hatásai miatt a „gyömölcsök királynőjének” is nevezik, manapság is igen nagy népszerűségnek örvend világszerte. A narancshoz hasonlóan cikkekre oszló gyümölcshús az édes és a savanyú ízvilág tökéletes keveréke, kiváló kiegészítő élelmiszer minden korosztálynak.
Kína, Thaiföld és Malajzia környező területein a mangosztán a népi gyógyászat fontos alapját képezte. Az „Istenek gyümölcsét” elsősorban gyomor –és bélproblémák ellen használták, a mangosztán fogyasztását a trópusokon a rengeteg halálozást okozó vérhas megbetegedésének kezelésére igen jó gyógymódnak bizonyult. Használták malária, láz, hugyúti fertőzések, sebek és a sérült bőrfelület kezelésére is.
A mangosztán tápanyagösszetétele egyedülálló: vitaminokat (B és C), ásványi anyagokat (kálium, kálcium, vas, foszfor), baktériumölő poliszacharidokat és antioxidáns vegyületeket tartalmazza. A gyümölcs jelentős pozitív hatásait szervezetünkre számára azonban a xantonok adják.
A Xantonok roppant erős flavonoid vegyületek, amely hihetetelnül erős antioxidáns „hírében áll”: 5-ször hatékonyabb például a nélkülözhetetelen C-vitaminnál. A mangosztán a Föld leggazdagabb xanton-forrása, közel 20 fajtáját tartalmazza ennek a csodás flavonoid-vegyületnek.
Csupán a mangosztán fogyasztással extra magas, 15-20 % antioxidáns szintemelkedést érhető el a szervezetben!
Az ismert etnobotanikus, Dr. James Duke az általa felállított fitokémiai és etnobotanikai adatbázisban (2004) részletesen taglalta a mangosztán összetevőit. Dr. Duke a saját illetve más kutatások eredményeit alapul véve arra a következtetésre jutott, hogy a mangosztán közel 138 jótékony tulajdonsággal rendelkezik.
A mangosztán baktérium -és fertőzésellenes hatású, de bőrtápláló tulajdonságokkal is rendelkezik. Adsztringens hatású, azaz képes a nyálkahártyát és a szöveteket összehúzni, ezáltal pedig meggátolni a gyulladások kialakulását. A kiszáradás ellen is alkalamzható. Jó immunerősítő.
A mangosztán fogyasztása energiát ad, csökkenti a fáradtság és szorongás éreztét, továbbá légzőszervi panaszok és a szív –és érrendszer védelmében is segíti szervezetünket.
A koleszterin –és vércukorszinttel kapcsolatos problémák esetén a magosztán segíthet, mivel képes lehet kiegyenlíteni és egyensúlyba hozni a koleszterin és a cukor szintjét.
Allergiás tünetek, valamint a látásproblémákat eredményező szürke –és zöldhályog enyhítésére egyaránt hatásosan alkalmazzák sokan. Allergiásoknál a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a mangosztánnal kiegyensúlyozható a prosztaglandin szintézise és a hisztamin felszabadulása: a két folyamat az allergiás reakciók közvetlen velejárója, kiegyensúlyozásukkal, csökkenthetőek az allergiás panaszok.
A mangosztán öregedésgátló hírében is áll, köszönhetően annak, hogy az öregedéssel práhuzamosan romló szellemi és kognitív funkciókat felélénkítheti, ráadásul ápolja a bőrt is, fiatalosabb külsőt kölcsönözve. Fogyasztása sportolóknak, edzőtermekbe járóknak is ajánlott, az erőnlét növelésére, az izomfájdalmak tüneteinek enyhítésére.
Javasolt mangosztán infó oldalak és rendelési helyek:
- Mangosztán Centrum: http://www.mangosztan.hu/
- Mangosztán + 100%-os Gyümölcslevek: http://mangosztan.biofitness.hu/
A mangosztánt a trópusokon teába is teszik vagy teaként is fogyasztják.
Fogyasztása azonban elsősorban italként természetes gyümölcslé formájában gyakori.
A gyümölcsléből a felnőtteknek az ajánlott napi adag mennyisége 20-80 ml (testsúlytól függően), gyerekeknek 12 éves kor alatt legfeljebb 30ml-t adjunk.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)