A Nébih tájékoztatója
Alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen.
Ezért elővigyázatosságból arra kérik a lakosságot, hogy a hivatal vizsgálatainak lezárásáig ne fogyasszanak a kistermelő "Guormand company" márkajelzésű készítményeiből. A tájékoztatás szerint a Keksz Zsolt nevével jelzett termékek, biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba.
Előfordulhatott, hogy a szombaton befejeződött, szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhatták a botulizmust okozó termékeket - tájékoztatott az MTI.
A hivatal kiemelte
A botulizmus a köznyelvben kolbászmérgezésnek ismert, legsúlyosabb élelmiszermérgezés, amely halállal is végződhet.
A Nébih az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat végez, a Heves megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette és kötelezte őt a termékeinek visszagyűjtésére.
Adataikból kiderült, hogy eddig Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három főről lehet tudni, hogy megbetegedett. Utóbbiak többségénél még megerősítésre vár a betegség ténye, de egy esetről már bebizonyosodott, hogy a botulizmus okozta a tüneteket.
A Nébih felhívta a figyelmet
Ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A zöldségkészítményt vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, hanem vigye magával az orvoshoz.
A Nébih ingyenesen hívható zöldszámán (06-80-263-244) is fogadja a bejelentéseket. A termékek előfordulásával kapcsolatban pontosabb információk a Nébih honlapján érhetők el.
A botulizmus betegség tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsereterméke, toxinja okozza. A baktérium ezt a szerves mérget rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz, melyek leggyakrabban a következők: szájszárazság, homályos vagy kettős látás, nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, további látászavarok. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával jár - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Fotó: en.wikipedia.org
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)