Az egyik németországi gyermekegészségügyi alapítvány az elégtelen mértékű testsúlygyarapodás kiváltó okát az étvágytalanság mellett, megbetegedéseknek tulajdonítja.
Berthold Koletzko az alapítvány elnöke a következőkre hívja fel a figyelmet:
„A kis súlyú gyermekeknél nagy számban fordulnak elő betegségek, melyeket azonban nem megfelelően diagnosztizálnak. Az időben végzett beavatkozás hiányában károsodhat a gyermek immunrendszere és fejlődési menete.”
A helyzet rosszabb, mint a felnőtteknél
Igen ritka eset, hogy egy gyermeknél az alacsony testsúly tudatlanság, elhanyagolás, helytelen táplálás vagy ideológiai alapú étkezés miatt lenne.
„Sokkal inkább krónikus emésztési zavar, lisztérzékenység, Chron-betegség, vagy a szervezet fokozott energiafelhasználásával járó pajzsmirigy túlműködés kísérő tünete”. A gyermekorvos tovább sorolja a lehetséges súlycsökkenést kiváltó betegségeket: veleszületett szívhiba, a máj vagy a vese megbetegedései, ételintolerancia és allergia is lehet kiváltó ok. Lelki tényezők is csökkenthetik az étvágyat, mint szomorúság, stressz, izgatottság.
A hiányzó táplálék a gyermekekre nézve sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint a felnőttek esetében, ugyanis a testsúly-kg-ra jutó táplálékanyagszükségletük jóval magasabb, mint a kifejlett szervezeté.
Az alacsony testsúly számos káros következménnyel jár:
- Lelassult testhossznövekedés,
- Nem megfelelő szellemi érettség,
- Csökkent Teljesítőképesség,
- Fejlődési zavarok a pubertásban,
- Rosszul működő immunrendszer és ennek következményeként gyakori betegségek.
„Ez egy ördögi kör: a betegség sovánnyá tesz, a soványság pedig megbetegít.”
Zsiradékterápia
A visszafogott étkezés önmagában még nem fejlődési zavar tünete. Amikor a gyermekek az elvártnál kevesebbet esznek, az inkább a szülő irreális megítélését tükrözi. A gyermekorvosnak akkor kell jobban szemügyre vennie a gyermeket, ha testhosszának és testsúlyának gyarapodása nem az életkornak megfelelő fejlődési ívet mutat.
A beteg gyermekekre gyakran jellemző a feltűnően sápadt arcszín, bőrük sokszor száraz, vékony, könnyen kisebesedik. Súlyosabb betegségeknél jelentős testsúlycsökkenés, ráncos bőr, lelassult mozgás, elégtelen táplálékfelvétel és sok más kellemetlen tünet jelentkezik.
Fontos, hogy minél korábban felismerjék és kezeljék az alapbetegséget, és megváltoztassák a gyermek táplálkozását - hangsúlyozza az orvos.
Azokat a kalóriában gazdag ételeket, amelyek a többi gyermeknél felesleges zsírpárnákat képeznek, jelen esetben joggal alkalmazzák a betegek étkezésében:
Maltodextrin (keményítőből kivont cukorvegyület), olaj, tejszín, kenyérre kenhető növényi és állati zsiradékok, tejes turmixok, fagylalt, csokoládé és műzliszeletek, chips és egyéb energiabombák. „Saját ötletek helyett a szülők inkább a gyermekorvossal és dietetikussal karöltve állítsák össze a gyermek új étrendjét.”
A megelőzés is fontos: kerüljük a szükségtelen diétázást, tálaljuk ízlésesen az ételeket és fogyasszuk el a gyermekekkel közösen, jó hangulatban.
Fotó: Heinz Hasselberg, Steinfurt: 215. Letzte Gelegenheit
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)