Több alfaja is ismert, ezek okozzák a fertőzéseket
A betegség kialakulása nemcsak a kórokozók jelenlététől függ, ezért is nem betegszik meg mindenki. Amiktől függ:
- A szervezet érzékenysége, fogékonysága pl. a gyomorsav
- Az elfogyasztott baktérium mennyisége (1millió csíránál több)
- Baktérium fajtája
Mitől lehet szalmonellát kapni?
- A leggyakoribb valami tojást tartalmazó ételtől, de széles a skálája, a fagylalttól a tojásos nokedliig.
- Helytelenül tárolt nyersanyagok, hús, tejtermékek, zöldségek egy helyen, és nem kellő hőmérsékleten való tartása, (kacsa-, libatojás felhasználása) melyek a tágabb pórusuk miatt eleve fertőzöttek lehetnek.
A szalmonella legfőbb ellensége a tisztaság, az úgynevezett HACCP idevonatkozó pontjainak ismerete és betartása.
Otthon, kicsiben ugyanezeket próbáljuk betartani! A csöpögő véres húslé alá lehetőleg tálat tegyünk, hogy ne fertőzze össze az egész hűtőszekrényt, ételmaradékokat minél előbb szanáljuk, csak megmosott zöldséget, tojást tegyünk a hűtőbe! Kiolvasztott mélyhűtött ételt ne fagyasszunk vissza! Főzés előtt - és ha szükséges, közben is - többszőr is mossunk kezet!
Tünetek:
- Hányás
- Hányinger
- Hasmenés
- Fej és végtagfájás
- Köldökkörüli hasfájás
- Gyomor és bélnyálkahártya gyulladás
- Láz
Egyszerűbb esetben a láz csak egy két napig tart, a hasmenés azonban hetekig, ha a baktérium befészkeli magát a szervezetbe. Ilyenkor gazdaszervezeté válik az ember és mindenkit megfertőzhet. Ezért szükséges a laboratóriumi székletvizsgálat, mely egyértelműen kimutatja, hogy fenn áll még a fertőzés.
Ha már megbetegszik az ember, legfontosabb, hogy nem szabad bevenni sem hasfogót, sem hányás elleni készítményeket, mert ezzel útját álljuk a szervezet természetes tisztulásának és könnyen baktériumhordozók lehetünk.
Az elveszett folyadékmennyiséget pótoljuk, lehetőleg buborékmentes ásványvízzel., keserű teával!
Diétázzunk, ne igyunk cukortartalmú üdítőket, alkoholt!
A tünetek elmúlása után legalább két hétig kerüljük a tejtermékeket!
Ha a tünetek súlyosbodnak, feltétlenül forduljunk orvoshoz!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)