A legújabb kutatások szerint azoknak a fiatal nőknek, akiknek gondjuk van az összpontosítási képességükkel, csak étrend-kiegészítésre van szükségük, vasat tartalmazó élelmiszerekre. A vashiányos nőknek romlik a memóriájuk, és kevésbé képesek figyelni. A vaskiegészítés segítségével azonban mindezek a problémák megszűnnek. A vas megtalálható a vér oxigénszállító alkotórészében, a haemoglobinban, és különösen fontos a nők számára.
A gyengébb nem tagjai ugyanis kevesebb vasat képesek hasznosítani a táplálékból, mint a férfiak, emellett a menstruáció miatt rendszeresen vért veszítenek.
A vashiány jellemzői: fáradékonyság, koncentráció-készség romlása, memóriazavar, ingerlékenység, a hasnyálmirigy működése romlik, a vércukorszint emelkedik, gyakori szomjúság, szapora szívverés, sápadtság, étvágytalanság, hideglelés, székrekedés, fejfájás.
Ezek a tünetek általában a rossz táplálkozás következménye, vitamin- és fehérjehiányos étrend miatt. A legújabb vizsgálat 18-35 éves nőkre terjedt ki, és eredményét 2004.április végén ismertették a táplálkozástudománnyal foglalkozó amerikai társaság konferenciáján.
A vegetáriánus nőket különösen fenyegeti ez a veszély, mert a zöldségek és gyümölcsök viszonylag kevés vasat tartalmaznak. Viszonylag sok vasat tartalmaznak a vörös húsok, és könnyen beépülnek a szervezetbe.
A legfontosabb vitaminok: B 2-, B 6-, B 12-, C-vitamin, ásványi anyagok: folsav, pantoténsav
Kerülendő: finomliszt, zsíros ételek, tartósítószerrel készítet ételek, italok
Ügyeljünk a fehérjefogyasztásra is, kerüljük a teakészítésnél a mesterséges aromát. Igyunk gyógyteákat, csalánt, fodormentát, kamillát, gyermekláncfüvet.
Fogyasztható: fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, aszalt sárgabarack, napraforgómag, póréhagyma, uborka, sárgarépa, mandarin, narancs, citrom, sörélesztő, sütőélesztő, búzacsíra, méz, málna, birsalma, naspolya, csipkebogyó, som és különösen a fekete- és pirosribiszke, egres és cseresznye.
Zöldségfélék: paraj, mangold, sóska, kaporzöld, brokkoli, zellerzöld, vöröskáposzta, spárga, karalábé, káposzta, bab borsó lencse, kukorica, szója.
Olajos magvak: közül rendszeresen fogyasszunk diót, mogyorót, mandulát.
Tejtermékekből ajánlatos: az aludttej, natúr joghurt és kefir, valamint a kecsketej, juhsajtok, de nagy vastartalmú az edami, az ilmici és az óvári sajt is.
Halfélékből: busát, lazacot, tőkehalat, heringet, ajánlatos fogyasztani, életfontosságú zsírsavak miatt.
Húsételek fogyasztása: bárány-, nyúl-, liba- és kacsahús, valamint a belsőségek, különösen a marhamáj, -szív és -tüdő, de valamennyi májféle és májkészítmény is ajánlott.
A helyes táplálkozással elkerülhető a vashiány, és a velejáró egészségügyi problémák.
Forrás: www.tgym-magazin.hu