SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Frank Orsolya


Frank Orsolya
Pszichológus, családi kommunikációs szakértő

Pszichológus, Gordon-instruktor
CSALÁDI KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS ÉS TRÉNING

Miért nem értek szót a gyerekemmel? Miként őrizhetnénk meg a családi békét és a párkapcsolatunkat? Hogyan csinálhatnám másként, mint a szüleim? És mi az a Gordon-módszer?

Egyéni tanácsadás igény szerint, felmérő beszélgetéssel.
Érdeklődjön, tájékozódjon, jelentkezzen itt:
Elérhetőségeim:
E-mail: posta@arete.hu
Honlap: http://www.szeresdjol.hu

Témakörök

összes téma      9 éves     akit aa megcsalás szele megcsapott     alkoholfüggés     anyós     autizmus     birtokló szülõk     büntetés     családi kapcsolatok     családi kommunikáció     családi rendszerek     csecsemõ     dackorszak     daganatos beteg     döntés     döntések     életvezetés     fejlõdés     felelõsségvállalás     felnõtt gyerek     férfi-nõ kommunikáció     gyerekek     gyereknevelés     gyereknyelv     gyerekvállalás     gyermekek félelmei     gyermeki fejlõdés     gyermeknevelés     halál     halálfélelem     hasfájás     házasságcsapda     iskola     iskolakezdés     kamaszkor     kapcsolati gyász     kétéves gyerekek     komfortszoptatás; digitális gyermekvédelem; altatás; testmozgás     kommunikáció     konfliktuskezelés     kötõdés     krízis     megváltozott családi helyzet     mentális egészség     mozaikcsaládok     nagyszülõhöz fûzõdõ viszony     nõi szerep     önismeret     önkielégítés     önsorsrontás     ovis gyerek     ovis kor     ovisok     ovisok gondjai     óvoda     óvodás korú gyerekek     óvodaválasztás     párkapcsolat     patchwork - családok     patchwork családok     pszichiáter     pszichológushoz fordulni     pszichoterápia     ragaszkodás     serdülés     serdülõ     serdülõk     serdülõkor     sorskönyv     stabilitás     személyiségfejlõdés     szeparációs szorongás     szerelem     szexuális fejlõdés     szexualitás     szobatisztaság     szófogadás     teljesítmény-szorongás     terápia     testvér fogadása     testvérféltékenység     titok vagy nem titok a családban     totyogó; alvás; szülõ érzései     válás  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Akaratos makacs gyermek vagy fõnökösködõ

Kedves Orsolya!

A 4 éves kisfiúnk 2hete kapott hallókészüléket.
Na most mivel nehéz a kommunikáció még, megértjük hogy sokszor kiakad bizonyos helyzetekben.
Viszont ami iszonyat kellemetlen nála az az akaratereje. Sokszor kiakad pl olyanért ha az apukája nem tesz meg valami olyat amit egyébként ő maga is megtud. Pl öltözés,lámpa felkapcsolás stb.. Olyankor kiabál az emberrel ,sír,mutatja hogy csinálja apa. Volt olyan eset hogy ő akarta "megszabni" hogy apa csak 1 kenyeret ehet. Ilyenkor bevisszük a szobájába próbáljuk elmondani hogy nem ő a főnök,csúnya dolog amit csinál.. De csak őrjöng, sír, kiabál,néha dobálózik. Nővérével ugyanezt csinálja, elveszi a játékot, vagy épp mostanság letépi a függönyt, megüti magát és azt mondja a tesó volt . Rettenetesen fárasztóak ezek a harcok. Reménykedünk hogy a hallása,a beszéd értése/kifejezése lassan beindul ahogy kellene. Egyébként sok szót tud és sok mindent el is mutat. Csak a megértéssel van nagyobb baj. Egyenlőre logopédiára jár .
Járunk most pszichiáterhez is,várjuk a további fejlesztési lehetőségeket amiket esetleg felírnak ,illetve itthon is rengeteget fejlesztjük.
Dr nő szerint a hallásából adódnak ezek a viselkedés problémák.
A fiúnk a hallókészülékre azt mondja jó ,tetszik neki. Észre vettük hogy jobban hall,de a kiabálása a hangos beszéde még megvan.
Nálam nemigazán csinál ilyen "főnökösködéses" viselkedést. Viszont az apukájánál nagyon szereti ha apa mindenhol ott van és segít. Persze próbál sokszor nemet mondani s megmagyarázni neki hogy miért nem. De mintha azt meg se hallaná..ordít vele tovább a gyerek. Ő vele játszani akar folyton,feladatozni se hajlandó. Míg velem igen.
Szóval nem igazán értjük ezeket nála, hogy ez életkori sajátosság vagy minek az okozója leginkább? S mi az amit tehetünk ez ellen?
Köszönöm szépen a segítséget.

Kedves Levélíró!

Azt érzem, hogy a kérésüknek csak részben fogok tudni eleget tenni. A kisfiúnak a helyzetben szükséges speciális fejlesztéshez nem értek, ebben kérem, kérjék megfelelően képzett szakember segítségét. Én az általános gyereklélektani, fejlődési vetületeivel kapcsolatban tudok talán pár hasznos gondolatot leírni.

Az első és legfontosabb az, hogy próbáljunk minél több beleérzéssel, ráhangolódással, megértéssel fordulni a kisfiú felé. Nem frusztrálni és erőszakolni, hanem figyelni őt, támogatni, biztatni és terelgetni. Természetesen most sem szabad mindent, de ha vég nélküli frusztrációs körökbe kerül, az őt sem jó irányba formálja, és a környezetének is megterhelő.

Nem most kell neki mindent megtanítani és legfőképpen nem most kell az akaratát megtörni, erőharcokba bocsátkozni vele. Neki most igen nagy változás történt az életében, minden furcsa a számára, és ami a legfontosabb – négy évesen még nem igazán értheti, hogy mi az, amit átél. Ilyen helyzetben bármelyikünk – akár gyerek, akár felnőtt – visszább lép, egy korábbi fejlődési szintre. Gyermekibbé válunk, nem a legjobb formánkat hozzunk. Nem ez az az időszak, amikor be kell rajta hajtani mindenféle kötelességeket vagy önállósággal kapcsolatos feladatokat. Semmi baj nem lesz, ha azokat egy kicsit később építi be a viselkedésébe. Most inkább az fontos, hogy egy kiegyensúlyozott, vidám lelkiállapotban az új tanulásra tudjon figyelni.

Az irányokat, amiket a kisfiú mutat, nyugodtan el lehet fogadni – ha feladatozni anyával akar, apával pedig csak játszani, akkor legyen így. Valamiért most neki így könnyebb. Az ovis korú kisgyerekek nagyon megélik a nemi szerepüket, nagyon izgatja őt a fiúsága – ezért apához egyfelől kötődik is és másfelől versenyezni is próbál vele. Erőszakosan fenyíteni semmiképp sem szabad, hiszen nagyon erős belső feszültségeket okoz neki a helyzete, és ez türelmet, toleranciát, megértést követel a felnőttektől. Érdemes inkább figyelgetni, mik azok a pici leckék, amiket napról napra tanul. Minél jobban el tudjuk kerülni a frusztráló helyzeteket, minél jobban ki tudjuk sakkozni, hogyan fog békésen és eredményesen telni a napja, annál jobb. Ő most nagyon nagy tanulási folyamat előtt áll, egész nap csak tanul a maga láthatatlan módján – érdemes megfigyelni, milyen lépésekben küzd meg a helyzettel. A logopédus mellett én adott esetben látnám helyét fejlesztőpedagógusnak és/vagy gyermekpszichológusnak is.
Tudom, hogy nagyon nehezet kérek, de a gyerek akaratát érdemes mindig úgy tekinteni, mint energiát – motivációs energiát, fejlődési energiát, életerőt, életösztönt. Ez az energia most még nagyon nyersen tör a felszínre, és persze finomítani kell, de alapjában véve örülni kell az ő energiáinak és nem arra törekedni, hogy azt elfojtsuk vagy megtörjük, hanem arra, hogy finoman, türelmesen, az idők során mederbe tereljük. Azt a néhány szabályt, amit meg akarunk neki tanítani, azt inkább békeidőben mondjuk el, két konfliktus között, és mindig indokoljuk is meg, miért az a szabály. Akár szóval, akár más módon, de meg lehet vele értetni a „ha..., akkor...” típusú összefüggéseket. Pl. nézd, ha nem törölüj fel fürdés után a vizet a padlóról, akkor elcsúszunk és megütjük magunkat.” Minél kevesebb szabállyal operáljunk, de azt vegyünk komolyan – nem úgy hogy tűzzel vassal, minden alkalommal behajtjuk rajta, mert ez csak végtelen konfliktusokhoz vezetne, hanem úgy, hogy még ha nem sikerült betartatni, akkor is megemlítjük, és legközelebb jó előre figyelmeztetjük rá.
3-5 éves kor között a legnagyobb szellemi fejlődést járják be a gyerekek, akkor is, ha ezt nem mindig vesszük észre, mert számunka magától értetődő dolgokat tanulnak.
Rá is áll, ami minden gyerekre – fontos, hogy minél többet mozogjon a szabad levegőn, olyan környezetben, ami mozgásra készteti és különféle, érdekes környezeti, érzékleti ingerek közé helyezi. Jó, ha akár nehéz, bonyolult mozgásokat is követel tőle, mindaddig, amíg nem frusztrálja és nem veszélyes. Jó minden mozgásos tevékenység, ami leköti a figyelmét – játszótéren, erdőn-mezőn. A mozgás nagyon sok jót tanít a személyiségnek és konfliktusmentes órákat garantál. Talán nem árt, ha vannak időszakai, amikor olyasmit játszik, ami nem kapcsolatos a hallással, hogy megpihenhessen az ezzel kapcsolatos feladatokból-frusztrációkból és sikerélményhez juthasson. Ez lehet mozgás, lehet kognitív feladat (kirakós, összerakós játékok stb.). Az ő egyik életkori feladata az elmélyüsést, elmélyült tevékenykedést megtanulni, ezt nagyon jól szolgálhatják a legózás, más egyéb építőjáték vagy alkotó játék is.
Sok sikert kívánok – a gyerekek fejlődési energiája kimeríthetetlen, ha sok szeretettel, türelemmel és jó fejlesztő ingerekkel veszik körül, egészen biztosan hatalmas fejlődésen fog keresztülmenni a következő egy-két év során.


Frank Orsolya
2023-01-13 12:45:17
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja