SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Tidrenczel Zsolt


Dr. Tidrenczel Zsolt
Főorvos, szülész- nőgyógyász és klinikai genetikus szakorvos

Elérhetőségeim:
E-mail: info@drtidrenczelzsolt.hu
Honlap: http://www.drtidrenczelzsolt.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Genetikai vizsgálat

Tisztelt doktor Úr!


Szeretném megkérdezni, hogy a genetikai tanácsadásnál a férj korát miért nem vesszük figyelembe? Valamint, ha jelenleg 41 éves vagyok, de a petesejtem ami sikeres lombikhoz vezetett, 38 éves koromban lett fagyasztva, azt figyelembe veszik?
A férjem akkor volt 30.
Ez így kedvezőbb, vagy a férj életkora egyáltalán nem számít? Azt tapasztaltam első gyermekem születése előtt is, hogy ezt soha sehol nem kérdezték. Érdekelne hogy miért, ha a genetikai állomány 50-50 százalékban öröklődik?

Köszönettel, Veronika
Kedves Veronika

A genetikai tanácsadásnál nemcsak a női, hanem a férfi életkort is figyelembe vesszük, ezt a tanácsadás elején, a családfa felvételénél is figyeljük, rögzítjük.
A klasszikus kromoszóma-rendellenességek esetén, mint pl. a Down-szindróma a női és a férfi életkor is fontos, hiszen a szülők életkorával együtt emelkedik a kockázat. A női életkor ugyanakkor nagyon meghatározó, hiszen a petefészekben elhelyezkedő petesejtek genetikai minősége nagy mértékben függ a női életkortól, ezért a kockázat már kb. 35. életévtől emelkedik, 40 év felett meredeken.
A spermium minősége is romlást mutat a férfi életkorral együtt, de ez a folyamat később és kisebb ütemben jelentkezik, inkább a férfiak 45 éves kora után emelkedik a kromoszómahibák rizikója számottevően.
Ezen kívül a férfiak életkora bizonyos ritka ún. egygénes genetikai betegségekben is szerepet játszik, idősebb férfiak gyermekeiben gyakoribbak az ilyen monogénes betegségek.
Lombik esetén a genetikai kockázatot az határozza meg, hogy az ivarsejt kinyerésekor, a megtermékenyítéskor hány éves az illető, ezt a tanácsadásnál figyelembe vesszük.

Dr. Tidrenczel Zsolt
2024-05-09 20:27:46
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja