SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ismét várja látogatóit a felújított ártéri tanösvény

Fenika [cikkei] - 2004-04-26
Végre visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz. Aki kíváncsi egy kis darab buja érintetlen természetes világra tartson velünk.
Ismét várja látogatóit a felújított ártéri tanösvény

Kereken 10 éve szolgálja a váci és a Vácra látogató közönséget a Göncöl Alapítvány által a Váci Liget Gombás-patak torkolatában kialakított ártéri tanösvény.

A cölöpökön nyugvó pallósor alkotta korláttal védett tanösvény kényelmes és izgalmas bepillantást enged egy másképp nehezen megközelíthető világba. Személyesen találkozhatunk a jellegzetes vízparti társulásokkal és figyelhetjük meg azok átmeneteit.

A liget puhafái, a bokorfüzesek fűzfajai, a nádas és az iszaptársulások növényfajai a rájuk jellemző állatvilágnak adnak otthont. Az ártér vizében csigákkal, rákokkal, szitakötő- tegzes- és kérészlárvákkal, csíkbogarakkal és csíborokkal, molnárkákkal és viziskorpiókkal, közel húsz hal, tíz kétéltű és három hüllőfaj egyedeivel találkozhatunk. A területen mindeddig 16 emlősfajt (a hermelintől a vizipockon keresztül a korai denevérig) írtak le. A madarászok pedig több, mint egy tucat olyan jellegzetes madárfajt figyelhetnek meg, mint a függőcinege, a guvat, a jégmadár, a fekete gólya (!), a kis vöcsök, vagy a zöld küllő…

Ezek ismeretében nem csoda, hogy tíz évi folyamatos használat (évi 40-50 000 látogató) és különösen a 2002 évi két rendkívüli árvíz nyomán elkerülhetetlenné vált a tanösvény felújítása, melyre anyagi nehézségek miatt mindeddig várnunk kellett.

Most azonban – hála az állami, önkormányzati, vállalkozói segítségnek és az önkénteseknek – örömmel jelenthetjük, hogy az elmúlt hónapokban a tanösvény megújult. A Göncöl Alapítvány és Szövetség önkéntesei nem csak kijavították és újjáépítették, de kisebb változtatásokat is végrehajtottak a tanösvényen.

Az ösvény végén, az Alsó-morotvánál kialakított kilátóhelyet felszámolták, mivel a közelében található szennyvíztisztító nagyobb esőzések idején rendszeresen kiöntött. A Felső-morotvában elhelyezett kilátót megnagyobbították, így már egy teljes osztály is elfér itt egyszerre. A pallósor elején pedig egy új – a Guvatosra néző (beszélő név!) - megfigyelőhelyet alakítottak ki. A tanösvényt továbbá teljes hosszában kiszélesítették, (így már a szembejövők sem okozhatnak problémát egymásnak) és az ösvényt tartó cölöpök rögzítésére is egy új, stabilabb módszert alkalmaztak.

A teljes hosszában kijavított és felújított tanösvény ismét szabadon látogatható. A tanösvény meglátogatását jó szívvel ajánljuk minden természetbarátnak, egyéneknek, családoknak, de különösen szakköröknek, osztályoknak a biológia, földrajz, természetismeret, környezetismeret tantárgyak kiegészítéseként, vagy egyszerűen egy kirándulás (egyik) állomásaként. A Váci Ártéri Tanösvényről vezetőlap és vezetőfüzet beszerezhető a Göncöl Házban: 2600 Vác, Ilona utca 3. telefon: (06-27) 512-030. Csoportoknak előzetes egyeztetés alapján szakvezetést biztosítunk.

További információ: Kereki Albert: 06-30-374 0677

Horváth Balázs: 06-20-200 9584

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja