SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kelendőek lesznek a magyar agglegények, leányok? - házasságkötés az EU-ban

Török Monika [cikkei] - 2004-03-15
Hajdan a "digózás" ment - az a lány járt jól, aki "olaszból" szerzett magának udvarlót, hogy aztán legálisan elhagyhassa az országot. Később persze divatba jöttek a skandináv országok. Az örök liebling persze Németország maradt, bár nem volt ritka az arab országokba való férjhezmenés sem, gyakran persze kétes eredménnyel. Magyarország EU-taggá válása után nyilván a legendák ködébe vész majd lassan, hogyan próbáltunk valaha kijutni a vasfüggönyön túlra, olykor a házasság intézményét felhasználva.
Kelendőek lesznek a magyar agglegények, leányok? - házasságkötés az EU-ban

A nyolcvanas években aztán változás mutatkozott: több ezer erdélyi érkezett oly módon hazánkba, hogy névházasságot kötött.

Nem titok, hogy az Európai Unió tagállamaként fordul a kocka: Magyarország lesz a célország sokaknak: a volt szovjet utódállamokban vagy a Távol-Keleten élőknek. Hiszen aki EU-polgárral köt házasságot, maga is automatikusan rengeteg előjoghoz jut - persze nem fenékig tejfel a dolog.

De hogyan is zajlik majd a házasságkötés? Az uniós csatlakozás után korlátozás nélkül utazhatunk az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országokba, a huzamos tartózkodáshoz azonban továbbra is engedélyre lesz szükség.

A lakóhely szabad megválasztására csak bizonyos korlátozások mellett lesz lehetőség, uniós állampolgárként is kilencven vagy száznyolcvan napig napig lehet engedély nélkül tartózkodni. Aki mégis hosszabb időt szeretne eltölteni külföldön, annak igazolnia kell, hogy a megélhetése biztosítva van, rendelkezik egészségbiztosítással és megfelelő lakással.

 Az Európai Unió tanácsa a közelmúltban elfogadta a családegyesítésről szóló irányelvet, amely a hazaihoz képest szintén tartalmaz eltérő rendelkezéseket. Így például az unión kívüli országok tartózkodási engedéllyel rendelkező polgárai jogosultak arra, hogy házastársukat és eltartott gyermekeiket is magukhoz vegyék, míg az élettárs, illetve az eltartásra szoruló szülők esetében a hatóság mérlegelheti az engedély kiadását. Az irányelv értelmében a családegyesítés kapcsán a tagállamok jogosultak ellenőrzést folytatni, mert előfordulhat: a felek célja kizárólag a tartózkodási jogcím megszerzése.

Persze olyan is van, hogy valaki , aki már jelenleg is EU-polgár, mégis Magyarországon akar élni.

Day Anikó nagyon diszkréten nem javít ki, amikor szép, zárt A-val mondom a vezetéknevét. Holott úgy kell azt ejteni, ahogy általános iskolában az első angolórák egyikén megtanulhattuk: déj. De hát miért is kéne gondolni, hogy Pomáz új, lakóparkos részében egy igazi angol-magyar házaspár otthonába csengetünk be? Ahol ráadásul egy halom állat ugrik az ember nyakába üdvözlésül.

Mert alapjáraton, ha az ember lánya összeszerelmesedik az angol anyacég egyik angol munkatársával, és ebből házasság is lesz, valószínűleg minden vágya, hogy Dover fehér sziklái mellé költözzön, esetleg valami ősi kastélyba vagy Stonhenge közelébe, hogy ott kerülgesse a kísérteteket, míg a hatszáz éve gondozott pázsiton golfozik.

Anikóék sokkal kalandvágyóbbak voltak ennél: Magyarországon maradtak és Pomázon csaptak bele egy építkezésbe, ami közismerten van akkora kihívás, mint megküzdeni a spanyol armadával, vagy visszafoglalni a gyarmatokat.

Jöhettek volna az újkeletű sztereotípiák: egy európai szinten tisztességesen dolgozó és kereső angol férj mellett az ember lányának végleg nincs más dolga, mint fényezni a kandallót és heverészni a medvebőrön - de nem jöttek a közhelyek, úgy tűnik a házaspár kifejezetten utálja az ilyesmit.

Ahogy meséli, Anikó sosem vonzódott különösképpen a vad unatkozás kétségkívül szórakoztató tevékenységi köre iránt.  Már tizennégy évesen verseket, novellákat írt, egyik már akkor megjelent egy irodalmi lapban, csak azután Anikó, lévén racionális nő, belátta, hogy ha nem lehet igazán nagy költő, akkor minek, úgyhogy gazdagította rendesen az asztalfiókot a szerzeményekkel, aztán meg úgy gondolta, hogy a virtuális térben is vannak fiókok, így csatlakozott az interneten verbuválódott műkedvelő társaságokhoz - azóta Kanadától

Debrecenig számtalan barátja van, akikkel kölcsönösen megosztják egymással irodalmi termékeiket.


Egyébként világéletében iparművészettel szeretett volna foglalkozni.

Így aztán közgazdasági szakközépbe járt, utána rántott egyet a vállán és fotósnak tanult, végül lakberendezni is, végül  megtanult honlapokat szerkeszteni-tervezni. Miért ne? Ideje volt, kedve volt...

De ha már világélet, mindig is Pomázon szeretett volna lakni, ahol szépek a hegyek, de azért még sincs elzárva az ember a világtól, úgyhogy rábeszélte a konzulensként dolgozó férjét és építkeztek kissé, amint arról szó is volt, és ami nem tartozik szorosan a kényelmes ülőmunkák közé.

Még csak a falak álltak, de már lépni nem lehetett az állatoktól, akik szintén jelentkeztek lakótársnak. Kutyák, macskák és tengerimalcok kerülgették igen nagy egyetértésben egymást és a malterosvödröket, amiről Anikó úgy gondolta, a világ legtermészetesebb dolga, mint ahogy az is.  Ugyanis igencsak elszánt környezetvédő is a szabadidejében, és ha teheti, heti frissítésű honlapján rendszeresen megosztja virtuális láogatóival a Pilis és környéke természeti értékeit, az aktuális feladatokat vagy éppenséggel a nagyobb lélegzetű zöld gondolatokat.

"Minden egyes lélegzetünk, minden falat ételünk, minden korty italunk, ruházatunk, lakó-és munkahelyünk, ezek berendezései, munkánk végzésekor használt eszközeink, szerszámaink, gépeink, szórakoztató játékaink mind-mind eszünkbe kell juttassák azt, hogy az ember mint biológiai lény és mint a társadalom egyede közvetlenül vagy áttételesen ezer és ezer szállal kapcsolódik természeti környezetéhez. Életben maradásához - éppúgy, mint minden más élőlény - önmagának megfelelő környezetet igényel. Ezt a megfelelő környezetet a természet, a "földrajzi burok" nyújtja számára. Napjainkban már az egész világon felismerték azt, hogy a természeti környezet az emberi élet és a társadalmi termelés elidegeníthetelen feltétele és elsődleges forrása.A természeti környezet egyre növekvő termelési megterhelése, gyors változásai nyugtalanítják az embereket, akikben felvetődik a kérdés: mi történik a természeti környezettel néhány évtized, de különösen egy-két évszázad múlva. Erre nehéz válaszolni, mert számos, a természetben, a társadalomban, valamint a kettő között lezajló folyamatban a kölcsönhatás még nem ismert.

Van, akinek a hároméves kisfiú nevelése mellett is jut ilyesmire ideje - nos, Anikónak valami egészen kivételes tér-idő kontinuumja lehet, mert a fentiek mellett egy kicsit még kézműveskedéssel is foglalkozik, miért ne, vannak igazán szép emberi vonulatai a keresztszemes hímzésnek, mely vonulatokat jelen sorok írójának mindezidáig még nem volt alkalma behatóbban megismerni, és már fel is adta, ám Anikó lelkesedése némiképp megingatta ebben.

Nos, aki ráér, az nagyon ráér - Anikó például azt tervezi, hogy nagyon komolyan belevág a lakberendezési vállalkozásba. Mint mondja, főleg azért, mert tisztán érzékelhető: ma már Magyarországon sem az egyik bútordiszkonttól a másikig válogatva rendezkednek be az emberek.

Barry közben vonatozik. Teheti: édesapja valódi angol train-nel ajándékozta meg, és bár a terepasztalt - valószínűleg senkinek nem lesz meglepő a fordulat - egyelőre inkább az angol családfő használja igen nagy élvezettel, azért a kétnyelvű kisfiú is szívesen dobálja az alkatrészeit. Úgy akarok dolgozni, teszi még hozzá Anikó, hogy  semmit ne kelljen feladnom: első a család, de a munka is fontos.

Ha nem magyar állampolgár akar Magyarországon házasságot kötni, tanúsítvánnyal kell igazolnia, hogy a házasságkötésének a személyes joga szerint nincs akadálya. A személyes joga annak az államnak a jogát jelenti, amelynek a házasuló a házasságkötés időpontjában állampolgára. Az anyakönyvvezető a külföldi jog által szabályozott házassági akadályokat nem ismerheti, ezért külföldi fél hazája illetékes hatósága által kiállított tanúsítvánnyal igazolja, hogy  házasságkötése nem ütközik akadályba. Ha a nem magyar állampolgár ilyen tartalmú igazolást, tanúsítványt nem tud beszerezni, felmentést kérhet annak bemutatása alól. A felmentés megadását az együttesen megjelenő házasulók a házasság megkötésére illetékes anyakönyvvezetőnél kérhetik. A kérelmet a házasságkötés székhelye szerint illetékes fővárosi, megyei közigazgatási hivatal bírálja el. A tanúsítvány, illetve a felmentés birtokában a házassági szándékot a házasságkötés szerint illetékes anyakönyvvezetőnél kell bejelenteni.

A magyar jogszabályok értelmében a házasságkötéskor mindkét házasuló személynek joga van arra, hogy az anyanyelvét használja. Ha a házasuló vagy a tanú a magyar nyelvet nem beszéli, és az anyakönyvvezető a házasuló vagy a tanú által beszélt idegen nyelvet nem érti, tolmácsot kell alkalmazni. A tolmácsról a házasulóknak kell gondoskodniuk. Nem lehet tolmács maga a házasuló és házasuló egyenes ági rokona.

Ha a házasfelek egyike külföldi állampolgár, a házasság csak akkor érvényes, ha ennek anyagi jogi feltételei mind a magyar jog, mind a külf9üldi állampolgár államának joga szerint megvannak. A házasságkötés érvényességének alaki kellékeire (anyakönyvvezető, együttes, személyes jelenlét, személyes nyilatkozat, tanúk) a házasságkötés helyén és idején hatályos jog irányadó. Magyarországon kötött házasság esetén a magyar jog az irányadó. A házasságot Magyarországon nem lehet megkötni, ha a házasságkötésnek a magyar jog szerint elháríthatatlan akadálya van.

Ha magyar állampolgár külföldön kíván házasságot kötni, a területileg illetékes fővárosi, megyei közigazgatási hivatal vezetője tanúsítja, hogy a házasságkötésnek a magyar jog szerint nincs akadálya. A tanúsítvány kiadását a lakóhelye szerint illetékes anyakönyvvezetőnél kérheti. Ha magyar állampolgár lakóhelye külföldön van, a tanúsítványt a magyar külképviseleti hatóság állítja ki.

Ha mindkét házasuló magyar állampolgár, külföldön a magyar külképviseleti hatóság előtt is köthetnek házasságot, feltéve, hogy a kormány a külképviseleti hatóságot erre felhatalmazta. Az ilyen házasságot Magyarországon kötöttnek kell tekinteni.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja