SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gerendás Péter és kilenc gyermeke

Singola Edit [cikkei] - 2009-02-25
Egy nagycsaládban igazán hangosan zajlik az élet, főleg ahol mindenki játszik valamilyen hangszeren. Nem unatkoznak a Gerendás famíliában sem, ahol a gyerekek életének is ugyanolyan része a zene, mint a papájukénak.
Gerendás Péter és kilenc gyermeke

Gerendás Péter meglepő módon Faipari Szakközépiskolában kezdte tanulmányait, sőt az érettségi után a Déryné színházban színészkedett, majd ezután került a Los Pachungos együttesbe és jelentkezett a Konzervatóriumba. Innentől kezdve már a zene tölti ki életét, és persze a gyerekei. A család adja számára az élet értelmét. Áldásként éli meg a sok csodálatos gyereket. A nehézségek ellenére mindenkit buzdít nagycsalád alapítására, mert a legfontosabb a szeretet, amelyből mindig jut elég a gyerekek és egymás számára.

Első együttese a Láma volt, de közreműködött az L.G.T.-ben is. 1988-ban megnyerte a Magyar dalok versenyét a Hóból vagyok című dalával. Több énekesnek is írt dalokat, például Zoránnak, Koncz Zsuzsának.

Jobbnál jobb lemezeket alkotott:

1994: Gerendás a deszkákon
1997: Két hónap a nagy folyón
1999: Átölel a múlt
2000: Kamaszkorom legszebb dala    
2001: Új dimenziók
2003: George Harrison Emlékkoncert duplaalbum   
2004: Memento     
2005: Apák könyve    
2006: Faludy: versek megzenésítései
2006: Ötvenes kő
2008: Bartók országában

Életművét több kiemelkedő díjjal jutalmazták: Liszt Ferenc-díj, Huszka Jenő-díj, eMeRTon-díj, Budapestért-díj, Radnóti Miklós-díj, 2008-ban A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje.
  
CsaládiNet: Az életpálya: 9 gyerek, 12 lemez, 20 év szóló pálya,  6 jelentős díj. Gerendás Péter tevékeny ember, de mi teszi igazán „Gerendássá"?


G. Gerendás PéterPéter: Azt hiszem a legfontosabb, hogy az ember felismerhető legyen, ha a gondolatait olvassuk, ha a beszédét vagy a zenéjét hallgatjuk, ha a művészetét élvezzük. Ha ez sikerült, a legfőbb célomat elértem.

CsaládiNet: A családi háttér hatalmas erőt, ihletet adhat egy művésznek. Nem beszélve arról, hogy Gerendás Péter esetében kilenc gyerekről van szó. Talán nem is illik úgy kérdezni, kik állnak Ön mögött, hanem, kik állnak Ön mellett? Kérem, mutassa be a családját!

G. Péter: Legfőbb támaszom a feleségem, Nóra, aki nagyon türelmes, toleráns, intelligens, és ami a legfőbb, nagyszerű humora van. A legidősebb gyermekem Dávid, aki tehetséges énekes, gitáros, utána Veronika jött a sorban, ő fodrász lett és gyönyörű lány, aztán Mirkó, aki nagyszerű nagyon kedves srác, jól tanul, perfektül beszél szerbül. Őket követte Dani, aki dobol, de zongorázni és marimbázni is tanul. Hanna lányom szintén gyönyörű és fuvolázni tanul, nagyon tehetséges. Robi fiam, a legnagyobb huncut, akinek Ruben a huncuttársa. Aztán született Róza, aki csodálatos imádnivaló, és végül Flóra az új jövevény.

CsaládiNet: Hogyan egyeztethető össze a család és az alkotás? Ennyi munka mellett hogy jut idő a családra, és fordítva, ennyi gyerek mellett, hogy jut idő a munkára?

G. Péter: Néha én is csodálkozom, nem könnyű de meg lehet tenni - ha az ember nagyon akarja és odafigyel-, hogy mindenre jusson idő és energia.

CsaládiNet: Hogyan telnek a hétköznapok a Gerendás családban?

G. Péter: Reggel elvisszük a gyerekeket iskolába, óvodába. Utána foglalkozom a munkámmal, majd főzünk, megyünk, összeszedjük a gyerekeket, közösen ebédelünk, utána következik a leckeírás, játszás. A különórák: dob-, zongora-, fuvolaóra. Néha sétálunk egyet a jó levegőn. Este vacsora, fürdés, mese, és a papa elmegy zenélni.Gerendás

CsaládiNet: Szabadidejüket mivel szeretik tölteni? Vannak nagy családi zenélések, éneklések?

G. Péter: Ritkán van kollektív zenélés, inkább Danival és Hannával szoktunk közösen játszani. Gyakorolunk, de előfordult olyan koncert is, ahol mindegyik zenélő gyermekem a színpadon volt.

CsaládiNet: Ekkora családban biztosan akadnak emlékezetes történetek is. Megosztana velünk egyet?

G. Péter: Kutyát szerettek volna a gyerekek, mint minden családban. Megígérték, hogy majd ők foglalkoznak vele. Mondanom sem kell, úgy lett, hogyan gondoltuk, ez a lelkesedés, csak néhány napig tartott. Elajándékoztuk a kutyust, de mivel egy barátunknak adtuk, meglátogatjuk időnként.

CsaládiNet: Van esetleg valamilyen családi hagyomány, szokás, amit szeretettel ápolnak?


G. Péter: Különösebben nincsen, minden családi ünnepet  tartunk, amelyeket mások is.

CsaládiNet: Lesz még kistestvére Flórának? Buzdítaná a szülőket nagycsalád alapítására?

G. Péter: Azt hiszem, itt megállunk, de én a nagycsalád rajongója vagyok. Mindenkit erre buzdítok.

CsaládiNet: Önnek egy testvére van. Szeretett volna több testvért? Milyen volt a gyermekkora?

G. Péter: Nekem természetes volt, hogy ketten vagyunk testvérek, hogy van testvérem. Csodás családban éltünk nagy-nagy szeretetben.

CsaládiNet: A faiparból indult, aztán lett színész, majd zenész. Azt tudjuk Önről, hogy kitűnő zeneszerző, dalszövegíró és előadóművész. De milyen férjnek és apának tartja magát?

G. GerendásPéter: Senki nem tarthatja magát jó férjnek, apának, mert erre csak törekedni lehet. De valljuk be, hogy az idő, a napi 24 óra kevés mindenre. Kevés arra, hogy az ember mindenben százszázalékosan tudjon teljesíteni.

CsaládiNet: Talán nem véletlen a 2005-ös Apák könyve című albuma? Ez Vámos Miklós hasonló című könyvének zenei változata.

G. Péter: Az utóbbi évek legkedvesebb könyve számomra. Nagyon megérintett, rendkívül foglalkoztat a múlt, ebből kifolyólag nagy családfakutató vagyok. Nemcsak a gyermekeim jövője foglalkoztat, hanem családom múltbéli története is.

CsaládiNet: 10 éves korától gitározik. Gyerekei nevelésében is fontos szerepet kap a zene? Mit gondol, mit adhat a muzsika a mai gyerekeknek?

G. Péter: A zene nagyon jó dolog, motivációt, örömöt, célt ad, és hasznos időtöltés a gyerekek számára, és terápiás jelentőséggel  is bír.

CsaládiNet: Több híres-neves zenésszel, énekessel dolgozott együtt pályafutása során. De a 11 éves Dani fia nem először dobol apukája mellett. Milyen érzés a saját gyermekével dolgozni?

G. Péter: A legjobb dolog, amit el tudok képzelni, csodálatos érzés a saját gyermekemmel zenélni.

CsaládiNet: Legújabb lemeze nemrég került a közönség elé, Bartók országában címmel. Anyagát tekintve egészen multikulturális csemege: van benne líra, humor, megjelenik benne Gerendás Pétera latin világ, némi swing, big band, funky… De jól sejtem, mégis a magyar kultúrával kapcsolatban akar nekünk üzenni valamit dalaival?

G. Péter: Szerintem ma a kultúra általános mélyrepülésben van. Valóságshow hősök, pornósztárok, rovarevő celebek és egyéb „értelmiségiek" az ismertek és „méltán" népszerűek.

CsaládiNet: Melyik a kedvenc dala és miért?

G. Péter: Nincs kedvenc dalom, mert nagyon nehéz lenne választani közülük, sok közel áll hozzám, de olyanok is vannak, amelyeket nem szeretek.

CsaládiNet: Milyen tervei vannak a jövőre nézve? Stílusosan úgy is kérdezhetném: „Mindig lesz egy dal"?

G. Péter: Már az új lemezen töröm a fejemet, valamint közeledik a lemezbemutató koncert április 18-án a Thália színházban.

„Mindig lesz egy szó,
Mindig lesz egy jel,
Lesz egy dal, ami felér egy vigasszal talán...”
Gerendás Péter – Sztevanovity Dusán: Mindig lesz egy dal

Képek forrása: www.gerendaspeter.hu
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja