SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kamaszoknak is kell az alvás!

Kókai Kata [cikkei] - 2007-09-17
Az alvás születésünktől öreg korunkig elengedhetetlen fontosságú. Kellő mennyiségű alvás hiányában testi épségünket, egészségünket is kockáztatjuk.
A kamaszoknak is kell az alvás!
Sok fiatal felnőtt megfeledkezik arról milyen fontos szerepet játszik életében az alvás. Nem egyszer az ingerültség, az immunrendszer gyengesége, s számtalan baleset is az alváshiányra vezethető vissza. Az iskola korai kelést igényel, a tanulás fárasztó, s persze a barátokra is időt kell szakítani.

A hétvégi alvás nem elég

A tinik olykor megfeledkeznek arról, hogy szervezetük tűrőképessége véges. Hétközben az iskola miatt korán kelnek, s a barátokkal való találkozók, a rengeteg tanulás mellett csak későn kerülnek ágyba. Igyekeznek hétvégi hosszú alvásokkal bepótolni a hét többi napján kimaradt alvást, de ez korántsem elegendő a szervezet megfelelő egyensúlyának fenntartásához.

A pubertás korban történő változásoknak köszönhetően csak később kezdődik meg a melatonin termelése, így a tinédzsereknél később jelentkezik a fáradtságérzet, az álmosság, mint a felnőtteknél. S mivel később kerülnek ágyba, a reggeli ébredés is problémát okoz. Ennek ellenére fontos egy fix napirend kialakítása, mely nem hátráltatja mindennapos teendői elvégzésében, ugyanakkor az elegendő alvást is biztosítja.

A kialvatlanság veszélyes is lehet

A fáradt ember reakcióideje sokkal hosszabb, mint kipihent társáé. Nem egyszer vezetett már balesethez a kialvatlanság, hiszen szervezetünk energiatartaléka is véges. A kamaszok többségénél főként iskolai problémákat okoz- a rendszeres reggeli késések, az órán történő alvás nem csak a tanárok ellenszenvét váltja ki, de a diákot is hátráltatja a tanagyag megértésében.


Később a jogosítvánnyal rendelkező diákok számára jelent nagy veszélyforrást a kialvatlanság. A megnövekedett reakcióidő miatt nehezebben kerüli el a balesetveszélyes helyzeteket. A szülők számára természetesen nehéz feladat egy kamasz meggyőzése arról, mennyire fontos a kipihentség, az elegendő alvás, mégis, néhány (a gyermek számára talán szívtelennek tűnő) korlátozással segíthetik gyermekük pihenését:

- Magyarázzuk el gyermekünknek az alvás fontosságát. Világosítsuk fel az alváshiány veszélyeiről, a balesetveszélyről, illetve a szervezetre gyakorolt káros hatásairól egyaránt.
- Elalvás előtt legalább egy órával kapcsoljuk ki az összes zajos készüléket (tv, számítógép, rádió), a csend segíthet a könnyebb elalvásban.
- Szoktassuk rá gyermekeinket, hogy hétvégén is csak 1-2 órával aludjanak tovább, mint hétköznap, így megszokják, hogy nem lehet két nap alatt bepótolni az egész hetes kialvatlanságot. Előbb-utóbb meg kell szoknia az időben történő lefekvést.
- Bíztassuk gyermekünket minden nap egy kevés testmozgásra. A délutáni torna sokat segíthet abban, hogy "időben elálmosodjon", s eleget aludjon.
- Mindenképpen szoktassuk le a koffeintartalmú italokról, vagy legalábbis korlátozzuk ezek fogyasztását. A délután, illetve este elfogyasztott koffein csökkentheti az álmosságérzetet.
- Tanítsuk meg gyermekeinket olyan relaxációs gyakorlatokra, mely által könnyebben megismerik testük jelzéseit.

A kamaszkor jellegzetesen az önfejűség és makacsság korszaka. Ezek az első szárnypróbálgatások, mielőtt a gyermek véglegesen felnőtté válik. Ennek ellenére (vagy éppen emiatt) mindennél fontosabb, hogy a szülő jó irányba terelje gyermekét. Az alvás nem csupán �szükséges rossz�, ahogyan azt a tinik gondolják. Fontos szerepet játszik a megfelelő fejlődésben, s mindennapi életünkben. Amennyiben ezt sikerül megértetni gyermekünkkel, sok terhet vehetünk le válláról!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja