SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öt apró kommunikációs trükk, hogy jobban figyeljen rád a gyereked

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-03-29
Érezted már úgy, hogy az egész napod utasítások ismételgetéséből áll, amelyeket a gyerekeid mintha huszadik alkalommal sem akarnának meghallani? Ha időnként te is kereplőnek érzed magad, érdemes megfogadnod a szakértő tanácsait.
Öt apró kommunikációs trükk, hogy jobban figyeljen rád a gyereked

"Százszor megmondtam, hogy semmit sem mondok kétszer!", mondta gyerekkoromban számtalanszor édesapám, miközben megpróbált szigorú arcot vágni. Mindannyian tudtuk, hogy viccről van szó, de az alapprobléma - nevezetesen, hogy a szülő folyamatosan ismételgeti a magáét, amit a gyerek notóriusan figyelmen kívül hagy - azt hiszem, nem csak a mi családunkban volt jellemző. Kelly Leonek beszédterapeuta a következő tanácsokat adta a jelenségre.
 

Kezdd minél korábban!

Már az öthónapos csecsemők is odafigyelnek, ha a saját nevüket hallják, kilenc hónaposan pedig - elvileg - ismerik a "nem" szó jelentését. Ha a gyermekeddel "beszélgetsz", guggolj le hozzá, vedd fel vele a szemkontaktust, szólítsd a nevén, majd tegyél fel neki egy egyszerű kérdést: "A labdát vagy a babát választod?" Figyelj oda, hogy a kérdés ne kifejtős legyen, tehát ne úgy fogalmazz, hogy "Mivel szeretnél játszani?"
 

A kevesebb több

Aki olvasta vagy látta "A farm, ahol élünk" című sorozatot, talán már gyerekkorában észrevette, hogy a főszereplő lányok minden körülmények között szót fogadtak az apjuknak. Kim John Payne, az "Egyszerűbb gyermekkor" című sikerkönyv írója ezt azzal magyarázza, hogy az apa nem bonyolította túl a kommunikációt, hanem csak akkor szólt, ha erre szükség volt.

Törekedj te is egyszerű, világos beszédre, és győződj meg arról, hogy gyermeked érti, mit szeretnél tőle. Ha azt szeretnéd, vegye fel a cipőjét, kérés közben mutass is rá, ha a szobája rendbe tétele a feladat, célszerű úgy fogalmazni, hogy "Tedd a könyveket a polcra, a plüssöket pedig a fiókba". Így sokkal valószínűbb, hogy átmegy az üzenet.
 

Élj a jelenben!

Leonek szerint 5-6 éves kor előtt a gyerekek a mában élnek. Felesleges múltbeli dolgokkal vagy a holnapi tervekkel fárasztani őket. Arról beszélj, ami itt és most történik.
 

Kapcsold ki a háttérzajt

A megszokásból bekapcsolt tévé, a háttérzene, vagy akár a mosógép zúgása - mind olyan hangok, amelyek megakadályozzák a koncentrációt. A hatékony kommunikáció érdekében csökkentsd minimálisra a háttérzajt, így segíts gyermekednek abban, hogy valóban rád tudjon figyelni.
 

Adj időt, hogy válaszolhasson!

Felnőttként megszoktuk, hogy igyekezzünk elkerülni a beszélgetés közben beálló kínos csendet, egy gyereknek azonban még több idő kell, hogy összeszedje a gondolatait. Hagyj időt arra, hogy megfogalmazhassa a válaszát a kérdésedre, és ne sürgesd akkor sem, ha időnként elhallgat, hogy aztán pár másodperc múlva tovább beszéljen. Egy gyerekkel való beszélgetés közben nem szükséges felületes csevejjel kitölteni a csendes pillanatokat.

Hogyan kommunikálhatsz hatékonyabban a kicsivel a dackorszak alatt? Olvasd el: Kommunikációs trükkök a dackorszak alatt: így beszélj a gyerekkel, hogy jobban figyeljen rád

Indexkép: publicdomainpictures - George Hodan

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja