SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Társadalmi párbeszéd a gyermekek egészségéről

Török Monika [cikkei] - 2004-06-25
Gyermekek egészségéről, valamint az egészséget veszélyeztető környezeti hatásokról tanácskoznak Budapesten Európa miniszterei június 23. és 25. között. A szakmai konferencia kapcsán olvasóink is kifejthetik véleményüket, a kérdésekre Jakab Ferencné, az egészségügyi tárca címzetes államtitkára válaszol egy héten keresztül.

Társadalmi párbeszéd a gyermekek egészségéről

Június 23. és 25. között a gyermekek egészségéről és Európa környezet-egészségügyi problémáiról tanácskoznak a kontinens egészségügyi és környezetvédelmi miniszterei, valamint 52 ország meghívott szakemberei Budapesten. A szakmai konferencia mellett a témában olvasóinknak is lehetőségük van kérdéseket feltenni vagy kifejteni véleményüket a  párbeszéd szekcióban.
 
Gyermekeink jövője

 A WHO adatai szerint 2000-ben 11 millió öt év alatti gyermek halt meg a világban. Az esetek 40 százaléka környezeti okokra vezethető vissza, 90 százaléka pedig megelőzhető lett volna. A gyermekek körében növekszik a nem fertőző megbetegedések száma, amelyek legtöbbje szintén környezeti okokra vezethető vissza: asztma, balesetek, közlekedési balesetek, vegyi anyagok által okozott betegségek; de jelentős betegségterhet jelentenek a daganatos megbetegedések és fejlődési rendellenességek is.

Jakab Ferencné, az egészségügyi minisztérium címzetes államtitkára és szakértők válaszolnak a felvetett problémákra egy héten keresztül.

Akkreditált olvasóink a fórumon keresztül, regisztrált látogatóink pedig e-mailben is feltehetik kérdéseiket az info@magyarorszag.hu címen.

Miről lesz szó a budapesti konferencián?

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére már a negyedik miniszteri konferenciát rendezik meg, ezúttal Budapesten a környezettel összefüggő egészségügyi kérdésekről. A konferencia témái: a légszennyezettség, amely allergiához, illetve asztmához vezet, a sérüléseket, baleseteket okozó közlekedés, a szennyezett élelmiszerek és víz okozta mérgezések, az egyre terjedő vegyszerhasználat, valamint olyan éghajlattal összefüggő veszélyek, mint a napsugárzás káros hatásai.

Magyarországon a rendszerváltás óta folyamatosan csökken az ipari tevékenység okozta levegőszennyeződés.

A magyarországi környezet-egészségügyi helyzetet összefoglaló dokumentum letölthető a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezet-egészségügyi Intézet honlapjáról.

Környezet-egészségügyi helyzet Magyarországon.

Magyarország helyzete az Európai Unió tagállamaihoz viszonyítva nem mutat kedvező képet: a halálozás legfontosabb mutatószámai a legkedvezőtlenebbek a kontinensen. Emelkedik ugyan a születéskor várható élettartam, de még így is jelentősen alatta marad az uniós átlagnak, a lakosság halálozásának legnagyobb százalékáért pedig öt nagy betegségcsoport felelős: a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek, az emésztőrendszer és a légzőrendszer betegségei, valamint az erőszakos halálokok.


Környezet-egészségügyi akcióprogram.

WHO és a környezet-egészségügyi miniszteri konferenciák ajánlásai alapján 1997-ben indult el Magyarországon a Nemzeti környezetvédelmi program részeként, de önálló programként a Nemzeti környezet-egészségügyi akcióprogram (NEKAP). A program keretében jelentős eredményeket értek el a környezetre káros tényezők azonosításában, az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatások felderítésében és a megelőzés lehetőségeinek kidolgozásában.

A környezeti tényezőkkel összefüggő betegségek azonosítása nem egyszerű, mivel több tényező együttes hatásáról lehet szó. A környezeti hatásokra jellemző, hogy általában alacsony szinten, de hosszan tartóan hatnak, és többféle egészségkárosodást okoznak. A halálozások okai között 12-15 százalékban említhető a környezet, ezek között 4-6 százalék az, ami közvetlenül a környezetszennyezéssel hozható kapcsolatba - áll a magyarországi helyzetet ismertető szakmai összefoglalóban.

Aktuális környezet-egészségügyi feladatok.

Magyarországon az 1991-ben elfogadott XI. törvény az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat feladataként határozza meg a hagyományos környezet-egészségügyi intézkedéseket, valamint az emberi szervezettel érintkezésbe kerülő környezeti tényezők (mint például levegő, víz, talaj) a lakosság egészségére gyakorolt hatásainak vizsgálatát.

A konferenciára elkészített beszámoló Magyarország legfontosabb feladatai között említi az országos ivó- és fürdővízminőségi adatgyűjtési és felügyeleti rendszer kiépítését, valamint a nem megfelelő, a környék levegőjét, talaját és a talajvizet szennyező hulladéklerakók vizsgálatát.

A beruházások mellé készített környezeti hatástanulmányok eddig nem tartalmaztak érdemi elemzést a tervezett létesítmény a lakosság egészségére gyakorolt hatásáról, az újabb szakmai követelmények azonban előtérbe helyezik az egészségkockázat becslését is.

Magyarországi prioritások.

A dokumentum prioritásként határozza meg:

  • az egészséges ivóvízhez való hozzájutást mindenki számára,
  • a természetes fürdővizek minőségének ellenőrzését és javítását,
  • az egészséget támogató települési környezet, a lakás és az egészség viszonyának elemzését (hogy meg lehessen előzni a gyerekkori baleseteket, a sérüléseket és a testmozgás hiányából eredő megbetegedéseket),
  • a légúti megbetegedések csökkentését, a lakótéri levegő minőségének javítását (az asztmás megbetegedések számának visszaszorítása érdekében),
  • a vegyi anyagok és egyéb káros anyagok kibocsátásának csökkentését, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a lakosság vegyi kockázatát.

Uniós irányelvek:

A WHO célkitűzései és a magyar prioritások is egybevágnak az Európai Unió 2002. és 2005. között megfogalmazott három irányelvével. Ezek alapján bővíteni kell a népegészségügy területén rendelkezésre álló információkat, erősíteni kell az egészséget fenyegető veszélyekre való gyors reagálást, valamint folyamatosan vizsgálni kell az egészséget meghatározó tényezőket.

Az EU 6. környezeti akcióprogramja pedig külön is felhívja a figyelmet a sérülékeny társadalmi csoportok, mindenek előtt a gyermekek egészségére ártalmas hatások kiküszöbölésére.

forrás: www.magyarorszag.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja