SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tabu téma - Az intim higiénia

Kókai Kata [cikkei] - 2006-09-14
Vannak olyan témák, amikről sem szüleiddel, sem barátnőddel nem szeretsz beszélni. Az intim higiénia egy a tabu témák sorában.
Tabu téma - Az intim higiénia

Nem csak tizenéves korban, de később is igyekszünk kerülni azokat a témákat, melyek túl intimek, esetleg kényelmetlenséget okozhatnak. Szeretjük titokban tartani milyen intim eszközöket használunk, s talán még a legjobb barátnők sem tudnak róla. De vajon van-e értelme a titkolózásnak? És egyáltalán, kihez fordulhat a kérdéseivel egy tizenéves, fiatal nő?


Mit értünk intim higiénia alatt?

Az intim higiénia kifejezés a nemi szervek tisztán tartására, megfelelő ápolására utal. Modern, fogyasztói társadalmunkban sokkal fontosabb hangsúlyt fektetni az intim higiéniára mint korábban, amikor az intim termékek sora jóval rövidebb volt. Ma már számtalan intim dezodor, síkosító, fogamzásgátló szer és segédeszköz van forgalomban, míg néhány évvel ezelőtt hasonló termékek még nem kerültek forgalomba.
 

Hangzatos reklámszlogenek és veszélyeik

Modern társadalmunkban még mindig tabu téma a szexualitás, az intim higiénia, s így sokan esnek a reklámok áldozatául. A hatalmas multinacionális cégek azt sugallják, használj minden nap intim dezodort, irrigáló készüléket, másként "nem vagy tiszta és üde". Azonban elfelejtik megemlíteni a legújabb termékek kockázatát.

A tisztasági betétek reklámjai azt sugallják, a foltot hagyó folyás természetes dolog, használj intim betétet, és minden rendben van. Pedig ellenkezőleg, arra kellene felhívni a figyelmet; ha már tisztasági betétre van szükség, azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni.

Az intim dezodorok, irrigáló szerek pedig csak rontanak a helyzeten. Bármennyire is hihetetlen hangzik, létezik úgymond túlzott higiénia. Egy egészséges nő esetében az irrigálás teljesen felesleges folyamat, hiszen a hüvely természetes öntisztító, védekező rendszere elvégzi ezt a feladatot. A rendszeres irrigálás pedig tönkreteszi a természetes hüvelyflórát, ezáltal helyt adva a kórokozóknak.

Hasonló veszélyt rejt az intim dezodorok használata is. A nemi szerv környéke igen érzékeny, vékony savköpennyel rendelkező terület, mely folyamatos "támadásnak" kitéve könnyen megszűnhet. Ilyen támadást jelenthet az erősen vegyszeres intim dezodor, vagy éppen egy szőrtelenítő/szőkítő krém.
 

Tejsavas termékek

Nem egyszer hallhatunk a tejsavat tartalmazó jótékony készítményekről. És valóban, az intim terület ápolására ezek a legmegfelelőbbek, hiszen savas kémhatásuknak köszönhetően (a lúgos szappannal ellentétben) nem károsítják az intim területek védőrétegét. Ennek ellenére a különböző termékek más-más összetevőket tartalmazhatnak, így érdemes alaposabban megválogatni, mely termékek valóban hasznosak, és melyek csupán "reklámcsodák".

Intim termékek közül minden esetben érdemes olyat választani, amit valamelyik nagyobb gyógyszergyártó cég állít elő, így biztosak lehetünk annak hatékonyságában. Főként a toalett használatát követően jutnak fontos szerephez az intim tisztaságot célzó termékek. Amennyiben nincs lehetőség zuhanyzásra, a tejsavat tartalmazó intim törlőkendők biztosíthatnak megfelelő védelmet. Ez utóbbiak használhatóak utazás, kirándulás során is, ha nincs lehetőségünk az alaposabb tisztálkodásra.
 

Tampont vagy betétet?

Egy másik fontos kérdés a menstruáció ideje alatti higiénia. Mivel a szokásos havi ciklus során a szervezet hormonális változáson esik át, még fontosabbá válik, milyen termékeket használunk, és hogyan. A reklámok természetesen az illatfelhőt árasztó betétcsodától az óriási folyadéktároló képességű tamponig mindenfélét próbálnak a vevők nyakába varrni, de a legjobb, ha egyéni tapasztalatunkra hagyatkozunk.

Bármely típus választása esetén fontos ügyelni a rendszeres cserére, a nemi szerv környékének tisztán tartására- akár zuhanyzással, akár intim törlőkendő használatával.
 

Az egészségügyi betétek használatának szabályai

Az illatosított betétek tárháza igazából csak lelki megnyugvást nyújt, esetleg még trendibbé tesz, de más előnye sajnos nincsen. Ráadásul hátrányának mondható, hogy a hozzáadott illatanyag legtöbb esetben egyáltalán nem természetes szer, tehát egyenlő az intim dezodor használatával (csupán kevesebb veszéllyel jár). Mindenesetre teljesen felesleges.

A hagyományos, illatanyag mentes betétek azonban szinte biztosan nem okoznak irritációt, hiszen nem tartalmaznak mesterséges illatanyagot. Itt fontos megemlíteni, hogy nemrégen már a tanga betétek is divatba jöttek. Ez utóbbiakat a higiéniára ügyelve érdemes hanyagolni- nem csak a menstruáció, de a mindennapok során is. A tanga, bármilyen kényelmes és esztétikus, a gáttájékon át hidat képez a hüvely és a végbélnyílás között, mely fertőzések forrása lehet. A menstruáció idején pedig még nagyobb veszélyt jelenthet.
 

Tampon - miért ne?

Kicsi, kényelmes, tiszta, egyszerű a használata, nőgyógyászok mégsem ajánlják, méghozzá alapos indokkal. Többek között azért sem, mert a felhelyezése során a kézről is kórokozók kerülhetnek a hüvelybe, melynek védekezőképessége a menstruáció alatt gyengülhet. Emellett nehezebben ürül ki a távozásra ítélt váladék, így akár rosszullétet is okozhat. Használata estére nem javasolt, hiszen ilyenkor a csere nem megoldott.

Fotó: Greyerbaby/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A szerkesztő ajánlja