SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért nyúlhat droghoz a gyermekem?

[cikkei] - 2004-04-29
Egy gyermek üzenete: "Ne vegyél nekem dolgokat, amelyekre Te hiába vágytál! Ne érezz bűntudatot, ha nem tudsz megadni nekem mindent, amire fáj a fogam. Néha csak azért kérek valamit, hogy láthassam, hol a határ. Add nekem az idődet! Kérdezd meg, mi történt az iskolában! Beszélgess velem arról, hogy mit gondolok! Érdeklődj afelől, hogyan oldom meg feladataimat! Taníts engem a jóra, és mondd el, mi a rossz!
Miért nyúlhat droghoz a gyermekem?

Vitassuk meg terveinket! Bátoríts választásaimban! Dicsérj, ha megérdemlem! Terelj jó útra, ha tévedtem! Higgy nekem, bízz bennem! Irányításoddal jó utat fogok választani. Ha magam mellett tudlak, nem csatlakozom bandákhoz, távol tartom magam az alkoholtól és a drogtól. Magyarázd meg nekem a gyógyszerhasználat szabályait, és figyelmeztess a droghasználat veszélyeire!"

Nem tudom, van-e gyermek, aki ezt ilyen egyszerűen, pontosan meg tudja fogalmazni. Pedig erről szól a szülő-gyermek kapcsolat. Ha ez nem működik, akkor a gyermek elveszíti azokat a korlátokat, amik gátat szabnak szertelenségeinek, de egyben mankót is adnak neki. 

A drogprevenciónak /megelőzésnek/ nem az iskolában, hanem a családban kell kezdődni. Gondoljuk végig, miért nyúlnak a gyerekek a droghoz? Ehhez érdemes azt is végiggondolni, milyen is a gyerekek, kamaszok lelkivilága, melyek a mozgatórugóik.
A gyerekek az alapvető viselkedésmintákat a szülőktől tanulják. Jól működő családban 5-8 éves korig szinte kritika nélkül szemlélik szüleiket, teljes mértékben elfogadják látásmódjukat, értékrendjüket. A kiskamaszkor és a pubertás hozza az első komoly változásokat.

Ez az az időszak, amikor az egyébként jól működő családban is rengeni kezd a talaj. Nő a gyerek, nő a látóköre, vele együtt a kritikai képesség, s a saját út keresésének igénye is. Ha ezt a szülők - vagy akár csak egyik szülő - nem tudják kezelni, számos későbbi probléma forrása lehet. 
 

1. "Add nekem az idődet!"

A gyereknek fontos a biztonságérzet. Ha úgy érzi, hogy teljesítménye, "jósága" alapján értékelik és fogadják el csupán, s nem saját magáért, ez a biztonságérzet alapjaiban inog meg. Hiszen egy átlag tizenévesnek nem igazán fontos, hogy mennyit teljesít. Felfedezte, hogy az életben rengeteg izgalmas, klassz dolog van. Ez sokkal fontosabb. Ha odahaza ezekről nem beszélgetnek, ha nincs társ, segítség, partner ezekhez - kívül keres társakat. A saját korosztályából. Hogy ez ne következzen be, ne csak anyagilag adjuk meg a gyereknek, amire szüksége van! Töltsünk vele minél több időt! Közös programok, túrák, nagy beszélgetések, amik nem feltétlen úgy kezdődnek: Na, mi volt ma az iskolában? Vagy: Mi újság veled, fiam? Ezekre sokszor semmitmondó válaszokat kapunk. De a közösen végzett tevékenységek során, mégha az csak kocsimosás vagy kutyasétáltatás is, remek beszélgetések alakulhatnak ki. Szánjunk időt a gyermekeinkre!
 

2. "Beszélgess velem arról, hogy mit gondolok!"

Amikor beszélgetünk, az ne úgy fessen, hogy én, az okos felnőtt, elmondom mindenről a megfellebbezhetetlen véleményemet! Hallgassuk meg, mit gondol a világ fura dolgairól, mit lát ő, azzal a tiszta, még előítéletmentes nézőpontjából! És ne utasítsuk el, ha nem egyezik a véleményünk /már pedig nem fog! /, hanem vitassuk meg! És lássuk be, ha valamiben tisztábban lát, jobban értékel. Ismerjük el, ha neki van igaza! Ha valamilyen korábbi konfliktushelyzetünket beszéljük át, ne szégyelljük beismerni, ha mi hibáztunk! Úgyis tudja. Ettől nem csökken a tekintélyünk, inkább megerősíti sarjunkat abban, hogy partnernek tartjuk őt közös dolgainkban.
 

3. "Irányításoddal jó utat fogok választani. Ha magam mellett tudlak, nem csatlakozom bandákhoz, távol tartom magam az alkoholtól és a drogtól."

A kamaszkorú gyerek keresi a helyét a világban, s ebben az időszakban hangsúlyozottan fontos a kortársak véleménye. Ha nem kapja meg a felnőttektől az értő, segítő támogatást, kizárólagossá válik a kortárscsoport hatása. És itt rejlik a legfőbb veszély! Mert "elviszik" egymást. Kipróbálnak mindent, amire lehetőségük nyílik. Sokszor csak vagányságból, a csapathoz való tartozás vágyából teszik meg gyakran végzetes lépéseiket!
  Hogyan óvhatjuk meg gyermekeinket a drogtól és az alkoholtól? Szeretettel, bizalommal, türelemmel, idővel és megértő, toleráns fegyelemmel.

Fotó: Joana Croft/FREEIMAGES

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
A szerkesztő ajánlja