SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit várhatunk egy alkalom Családállítás után? Mi változik?

Hollós Izabella [cikkei] - 2023-04-17
A családállítás nemcsak a családról szól. Ha a családunktól felénk korlátlanul árad a szeretet, akkor jól vagyunk a bőrünkben. Ha ez bármilyen okból megbomlik, valamilyen blokk akadályozza a szeretet áramlását, akkor különböző nehézségekkel szembesülünk. A szeretet rendjének vannak törvényszerűségei. Például, ha rossz a viszony a szüleiddel, megítéled őket, vagy párkapcsolati problémáid vannak, gyereknevelési gondjaid vannak, hivatásbéli vagy egészségügyi gondok nehezítik a mindennapjaidat, ezeknek mindig fel lehet deríteni a lelki hátterét. Ezt az okot megszüntetve okafogyottá válik maga a probléma.
Mit várhatunk egy alkalom Családállítás után? Mi változik?

Egyéni vagy csoportos családállítás

Aki nem szeretné mások elé tárni a dolgait, annak az egyéni állítás a javasolt. Ilyenkor a család szereplőit, akikkel dolog van, különféle tárgyak, vagy színes lapok jelképezhetik. Csoportos állításon a segítők kerülnek a családtagok szerepeibe. Ez azért valósulhat meg, mert mindannyian összeköttetésben vagyunk egymással tudatilag és a lelkünkkel is. Ennek a tudományos neve morfogenetikus mező. A működésére tudományos bizonyítékok születtek.

Remek példa rá, amikor az egyik Földközi tengeri szigeten elkezdték meghámozva enni a majmok a banánt, és ezzel párhuzamosan egy nagyon távoli másik szigeten ugyanezt tették a majmok.

A morfogenetikus mezőben zajlik a folyamat

Amikor családállítással dolgozunk, valakinek az életén mesterségesen hozunk létre egy munkateret ebben a morfogenetikus mezőben, hogy a probléma megoldásához szükséges tartalmakat megjeleníthessük. Ez maga a családállítás. A csoportos állítás során 3-5 segítő játssza el a családállítást kérő életének szereplőit. Az első állítás mindig a feltáró rész, amikor azt kutatjuk, hol van az elakadás. Miután ez megvan, következhet a megoldás. Akkor van készen az állítás, ha a szereplők képesek szeretetet érezni egymás iránt, és ha az állítást kérő jól érzi magát.

Az első családállítást minden esetben megelőzi egy feltáró konzultáció, amelyen kitűzzük a célt, ahová el akarunk jutni.

Ez a cél lehet:

  • Boldog párkapcsolatban akarok élni
  • Rendezni szeretném az édesanyámmal a viszonyomat
  • Havi kétmillió forint bevételt akarok elérni
  • Múljon el a derékfájásom

Mindig kell egy cél, amin dolgozunk. Megnézzük azokat a mintákat, azokat az akadályokat, amelyek eddig ezt a problémát fenntartották. A megoldással beteszünk egy új választható mintát a morfogenetikus mezőbe, így a cél megjelenhet a valóságban.

A régi minta is ott lesz, és a mi döntésünk, hogy a régit választjuk vagy az újat. A megvalósuláshoz mindig kellünk mi is. Ez egy cselekvő valóság. Ha kitűztük a célt, hogy havi kétmillió forint bevételt akarunk elérni, és egész nap a telefonunkat nyomkodjuk a fotelben ülve, akkor ez a cél nem tud megvalósulni. Nem elég a terv, a megvalósulásért tennünk is kell.

Az, hogy melyik mintát választjuk. nem mindig egy tudatos döntés.

Szabad-e beszélni a családállításon történtekről?

Igen szabad, de az előfordulhat, hogy elmondjuk olyan ismerősöknek, családtagoknak, barátoknak, akik azt mondják, hogy:” Ugyan már, ne álmodozz!” „Elégedj meg azzal, ami van! Ne akarj jobbat, ne akarj többet!”

Sokunk ismertségi körében vannak ilyen emberek, illetve saját magukban is ott vannak a korlátozó hitrendszerek. Ha ezeknek az embereknek beszélük róla, és olyan reakciót kapunk, amivel lehúznak, akkor ez meg tud akadályozni abban, hogy megtedd azokat a szükséges lépéseket fizikai síkon, amelyek kellenek ahhoz, hogy megvalósuljon a vágyunk.

Haladj lépésenként

Például, ha valaki egy jól működő művészeti vállalkozás felépítését tűzi ki célul, és szeretne pályát módosítani ehhez különböző lépéseket kell, hogy megtegyen. Nem azonnali felmondással kezdeni, hanem lépésenként haladva el kell kezdeni felépíteni a vállalkozást. Vigyázni kell azonban kinek beszélünk róla, mert ha mondjuk az aggódó nagymamával osztjuk meg a terveinket, aki egész életében kétkezi munkából élt, és más nem fér bele ezen felül a világába, ő valószínűleg aggódva le fog beszélni róla. Ha meg akarjuk valósítani a céljainkat, akkor támogató emberekkel beszéljünk róla. Negatív emberekkel ne vitassuk meg a nagyratörő álmainkat.

Szabad beszélni a családállításon történtekről

Tehát szabad róla beszélni. Nem attól fog működni, vagy nem működni a családállítás, hogy beszélünk róla vagy nem. Magát az elakadást pedig érdemes múltidőben megfogalmazni. Az volt a probléma, hogy … és ezért volt … az elakadásom. A múlt időben megfogalmazott állításról az agyunk tudja, hogy már elmúlt és a következő pillanatban már lehet másként. Ha beszélünk a családállításról, akkor a saját érzéseinket, vágyainkat mondjuk el. Csoportos családállításnál a többi résztvevő dolgait nem beszéljük ki, de a saját érzelmi megéléseinkről beszélhetünk.

Mi tehetünk, ha úgy érezzük nem változott semmi?

Gyakran elhangzó kérdés, mennyi ideig kell várni, hogy megvalósuljon az állításon kitűzött cél, amin dolgoztunk? Erre nem könnyű válaszolni, de gyakran előfordul, hogy szinte azonnali, vagy néhány napon belüli visszaigazolást kapunk.  Ami mindig azonnali hatás, az a megkönnyebbülés. Ezt az érzést érdemes megőrizni magunkban. Hogy érzem magam, amikor tudom, hogy minden értem történik, és semmi sem korlátozza a lehetőségeimet.

A beérés törvénye

A beérés törvénye: idő kell ahhoz, hogy tudjanak rendeződni az energiák, és végbe tudjanak menni a támogató változások nem csak bennünk, hanem a többi érintettben is. Ha nem érezzük a változást akkor érdemes feltenni a kérdést: Vajon mi változott?

Gyakran konkrét elvárásunk van, és ha nem pontosan az, és úgy történik, akkor lehet, hogy nem vesszük észre, hogy sok minden megváltozott. Az is lehet, hogy sokkal jobb lett, mint amit eredetileg elképzeltünk, csak azért nem vettük észre, mert másra fókuszáltunk.

A családállítás lezáró szövegében is szerepel, hogy tudjuk észrevenni a változást, és ebben is kérünk segítséget, és ez meg is szokott történni. Az is fontos, hogy ne görcsöljünk rá.

Vannak esetek amikor egy ügyre nem elég egy családállítás. Ez a kérdés is el szokott hangzani: Hány állítás kell egy problémára? Nagyon gyakori, hogy egy állítás elegendő, de ez nem minden esetre igaz.

Feltáró konzultáció

A feltáró konzultáción már szokott látszani, mennyire messziről indulunk. Már az első állításon kiderül, mennyire könnyen lehet megteremteni azt az állapotot, amelyben korlátlanul áramlik az anyai és apai szeretet, és ott tud-e lenni az a párkapcsolat, amelyre vágyunk.

Előfordul, hogy a problémánk gyökerei nagyon mélyre nyúlnak. Van olyan is, hogy olyan kéri az állítást, aki érzelmileg nem igazán terhelhető. Az az eset is előfordul, hogy nagyon fájdalmas a téma, amin dolgozni kell, és csak rétegenként lehet vele haladni, mint a hagymahéjak, mert nagyon fájdalmas. Az első családállítást megelőző feltáró konzultációra is azért van szükség, hogy kiderüljön az állítást kérő mennyit bír érzelmileg. Van, akinél lehet mélyre menni már az elején és van, akinél csak kicsi apró lépésekben lehet haladni.

Probléma és probléma között is nagyon nagy különbségek vannak. Van, aki nagyon nehéz csomagot cipel már gyermekkorától. Előfordul az is, hogy látszólag minden rendben, minden megvan, de mégis ott a hiányérzet vagy az az érzés, hogy ami van az nem jó. Ezekben a kérdésekben segít tisztán látni a feltáró konzultáció. Vannak különféle technikák, amelyek segítenek feltárni bármiről is legyen szó.

Mi az a valódi probléma, ami miatt idejött az egyén?

Van nézőpont, ami szerint egy állítás egy ügy és van, aki szerint egy állítás nem állítás. Ezt mindig a konkrét eset dönti el.

Létezik olyan is, hogy utánkövetés. Ha nincs kivel beszélni róla, kérhetsz erre is konzultációs időpontot.

  • A minden rendben van érzést is érdemes többször felidézni, amelyet az állítás végén éreztél.
  • A kérdést feltenni: Vajon mi változott?
  • Én mit tudok tenni, hogy ez megvalósuljon?

Lehet teremtő mondatokat írni: hogyan valósulhat meg még annál is jobb, mint amit az állítás végén megtapasztaltunk.

Az utánkövető konzultáció segít megérteni a racionálisan is a családállításon történteket, ha valami esetleg nem került még a helyére.

Részvétel segítőként

Akinek nincsen olyan igazán nagy megoldani valója, és csupán kíváncsi hogyan is zajlik egy családállítás, az részt vehet segítőként. A témában sok cikk és hanganyag születik, de az érzést csak a részvétel útján lehet megtapasztalni.

Amikor a családállítás után nem teljesül az elvárás, az utánkövetés segíthet a tisztánlátásban. Egy állítás sajnos 30-40 éve fennálló rossz szülő-gyerek kapcsolatokat nem tud csettintésre megváltoztatni.  Ilyenkor nem a családi viszonyok csodássá tételét kell kitűzni célul, mert az nem reális, hanem azt, hogy a saját párunkkal, gyermekeinkkel, üzletünkkel fogunk mindent jobban sikeresebben csinálni. A cél, hogy boldogok tudjunk lenni.

Nyitókép: Leopictures képe a Pixabay -en.

Hollós Izabella


Hollós Izabella
Családállító és Önismereti Tanácsadó

Elérhetőségeim:
Email: info@hollosizabella.hu
Telefon: 06706397777
Honlap: www.hollosizabella.hu
Ingyenes Teremtő Gyakorlat: https://hollosizabella.hu/teremto-gyakorlat-eloadas/


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja