SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Párbeszéd a fogyatékossággal élőkért, egy akadálymentes Magyarországért

Családinet [cikkei] - 2009-06-19
"Fórum egy akadálymentes Magyarországért" címmel konferenciát tartottak Budapesten. Kétszáz fő érkezett, hogy meghallgassa az akadálymentesítés ügyében elért eredményeket, jövőbeni lehetőségeket, feladatokat, amik várnak ránk egy valóban akadálymentes Magyarország megteremtéséig. Uniós támogatásból eddig több, mint 500 projekt valósult meg több mint 5 milliárd forint értékben és közel 7,5 milliárdnyi újabb összeg indult áprilisban útjára az akadályoktól mentes közszolgáltatásért. Az eseményen felszólalt Rauh Edit a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, valamint a téma számos más szakértője.
Párbeszéd a fogyatékossággal élőkért, egy akadálymentes Magyarországért

A fórum Rauh Edit szakállamtitkár köszöntőjével indult, aki szólt az akadálymentesítés ügyének fontosságáról, arról, hogy alapvetőnek tartja, Magyarországon meg kell valósuljon az egyenlő esélyű hozzáférés. Bármilyen intézmény és személy, aki tud tenni az akadálymentesítés ügyéért, hozzájárul egy akadályoktól mentes jövő megteremtéséhez.

Az eseményen részt vevő további előadók Horváth Péter a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Országos Fogyatékosügyi Tanácsának titkára, Dr. Fegyverneky Sándor országos főépítész, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumból, a szervező VÁTI Kht-t pedig Dr. Benedek János vezérigazgató képviselte.

A VÁTI Kht. részéről a vezérigazgató elmondta, hogy az akadálymentesítés megvalósulása az Európai Unióban rendkívül releváns minősítési kritérium. Magyarországnak komoly elmaradást kell bepótolnia, amelyre a törvényi előírás legkésőbb 2010. év végéig adott haladékot. 

A délelőtti első előadást „Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokban” címmel Horváth Péter az SZMM, Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára tartotta. Kiemelten foglalkozott a fogyatékossággal élő gyermekek integrált oktatásával. Azáltal, hogy oktatási intézményeinket átalakítjuk, lehetővé válik, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek a családjukban maradhassanak és egyenrangú társadalmi résztvevőként férjenek hozzá az oktatáshoz, közszolgáltatásokhoz. Számos példát felsorolt a gyakorlatban nem kielégítően használható akadálymentesítési megoldásokra.


Szentkatolnay Miklós a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány programiroda vezetője bemutatta tevékenységüket kiemelten a Roshester-programot, amely túlmutat az épületek akadálymentesítésén, mint például a Debreceni Egyetemen  működő jegyzetelő szolgáltatás, amellyel egészséges diákok segítik siket és nagyothalló társaikat, hogy egyenlő eséllyel vehessenek részt a képzésekben.

A 2007-es akadálymentes pályázati kiírások tapasztalatai és a 2009-es kiírásokról Dr. Griniusz Ádám igazgató, a VÁTI Kht. Regionális Fejlesztési Operatív Programok Igazgatóságától tartott tájékoztatót: a 2007-es pályázati kiírás sikeréről és az újakról. Akkor 8,3 milliárd forint keretösszeg állt rendelkezésre, 861 pályázat érkezett be, 9,9 milliárd forint volt a támogatási igény, amelyből a leszerződött támogatási összeg 5,9 milliárd forintról szólt. Azaz 509 támogatási szerződést tudtak megkötni. A szervezet reményei szerint a mostani kiírásra is sok jelentkezés várható, ami már ez év áprilisában megjelent. A pályázható kereteket a régiók elmaradottsága tekintetében priorizálták. A pályázati konstrukció július 1. és szeptember 30. között nyitott.

A rendezvény részeként meghirdetésre került a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által kiírt és kezelt „Az év
akadálymentes épületei” elnevezésű pályázat, melyet Dr. Fegyverneky Sándor országos főépítész, főosztályvezető, NFGM  Építésügyi és Építészeti Főosztálytól mutatott be. A nívódíjas pályázatot 2001-ben hirdették meg először. A díj pénzjutalommal jár, valamint a tervezők, kivitelezők számára jelent publicitást,

A fórum lehetőséget teremtett arra, hogy mindazok, akik akarnak és tudnak úgy gondolkodni, hogy a nehézségekkel, fogyatékossággal élők érdekeit is szem előtt tartsák, életüket bármilyen formában megkönnyítsék elindulhassanak és a gyakorlatban is megvalósíthatták terveiket.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja