SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyúú, szeretnék egy kutyát!

Fenika [cikkei] - 2004-03-03
Ismerős a kérés? Hasonló kívánságokkal gyakran találkozunk, ám a megvalósításuk előtt nem árt végiggondolni, felkészültünk-e egy élőlény felelős befogadására az elkövetkezendő 8-15 évre.
Anyúú, szeretnék egy kutyát!

Kisgyermekes családoknál egy kiskutya érkezése hatalmas öröm, de néhány alapvető szabályt jó, ha betartunk. Általánosságban, a témát korántsem kimerítve igyekszem néhány tanácsot adni,  ami  szerintem fontos egy kutyatulajdonosnak.

Alapvető, hogy a kutya megfelelően legyen táplálva,  a korának megfelelő, friss táplálékot, vizet kapjon. Soha ne adjunk neki romlott ételt! Az edényeit tartsuk tisztán. Legalább félévente, de jobb, ha 3-4 havonta  kap féreghajtót, és természetesen legyen oltva.

A kiskutya lakásban való elhelyezésénél vegyük figyelembe az állat természetes igényeit - pl. a pihenés vagy a gazdikkal való kapcsolat, séta (kölyök kutyáknál akár 4-5-ször fél óra).

A kertben elhelyezett kutyaháznak akkorának kell lennie, hogy a kutya be tudja melegíteni, ha magunk készítünk kutyaházat az ajtót a hosszanti oldalra tervezzük, hogy a szél ne fújjon át az egész házon. Ha ilyen nincs, a kölyök kutyának biztosítani kell fagymentes búvóhelyet (velünk együtt, a házban, vagy garázs, pince). 

Kertben tartott kutyánál, a gyerekek homokozó, játszóhelyét érdemes elkeríteni (elég egy jelképes elkerítés, megtanulja, hogy oda nem szabad bemenni). A kutya a kertben szeret kiválasztani néhány, általában a terület határán lévő pontot, ahova ürít. Ezeket a helyeket időnként ki kell takarítani, pl az ürüléket mélyebbre elásni. A gyerekeket célszerű ezektől a helyektől távol tartani.

Egy állatorvosilag ellenőrzött, oltott, jól gondozott kutya nem jelent különösebb fertőzésforrást a gyerekek számára, de azért a kutyával való játék után mindig mossanak kezet, mert ezeknek az állatoknak is megvan a maguk természetes baktériumflórájuk és ez nem egyezik az emberével. (Bár gyerekkoromban előfordult, hogy megosztottam a kutyusunkkal és a cicánkkal az uzsit egy falat az enyém egy a tied alapon... :-). )

Általában a kutyák ugyanúgy, mint az emberek, külön személyiséggel rendelkeznek. A személyiségüket - kisebb részben - meghatározza a fajtájuk, hiszen minden fajtát valamilyen célirányos tenyésztés során alakítottak ki. Botorság például egy vizslától elvárni, hogy nyugodt, "ülsz, fekszik" kutya legyen. De sokkal inkább fontos a nevelés, a "falka" kialakulása.

A kutya erősen igényli a társaságot, és hajlamos a közösségi szabályok betartására. A kiskutyáknak, de a felnőtt jószágoknak is fontos a játék (naponta minimum ! 1-2 óra), amiben meg kell tanítani őket, hogy mit szabad és mit nem.
Például ha a gyerekek játszanak a kutyával és azt látjuk, hogy a kutya erősebben érvényesítené az akaratát (rongy húzogatós játéknál erősen cibál és morog, labdáért odakap), hangos szóval figyelmeztessük a kutyát. Általában úgy kell gondolkodnunk, mit egy falka vezetőjének.

A kutya-gyerek kapcsolatban még játék közben is kerüljük, hogy a gyerekre kiabáljunk, veszekedjünk. A kutyák ugyanis általában az erősebb, a falkavezető mellé állnak konfliktus esetén, így szembefordulhatnak a gyerekkel akkor is, ha nem akarnak rosszat.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a kutyák szőre, bőre nehezebben sérül mint az emberé. Lehet, hogy a kutya csak figyelmeztetni akar, odakap, egy kölyök kutya bőrének ez meg sem kottyanna - a gyereknek viszont sérülést okozhat. A kutyának tudnia kell, hogy mindig  a gyerekek után következik a rangsorban, de az egész család szereti.

A kis kutyák általában értenek a "hangos szóból", ha netalán mégis úgy látjuk, hogy erősebb fegyelmezésre van szükség, a nyak hátsó részénél fogjuk meg, kicsit megemelve kicsit rázzuk meg, vagy fektessük a földre, várjuk meg míg elengedi magát, engedjük el. Ekkor általában odajön hozzánk, fejét leszegi, nem néz a szemünkbe, ez a jele, hogy elismeri, hogy ő volt a hunyó. 

A legjobb nevelési eszköz a jutalom! Legjobb jutalom a játék.

A kisgyerekeknek is meg kell tanulni néhány alapszabályt.

  • Kisgyerek ne fegyelmezze a kutyát, mert reményt ad a kutyának a rangsor megváltoztatására.
  • Ne nézzen hosszan a kutya szemébe, mert az kihívást jelent - jobb esetben csak a nyakába ugrik a kutyus és feldönti, rosszabb esetben támad.
  • Evés, ivás, ürítés közben ne zavarja, ne közelítse meg váratlanul hátulról.
  • Biztosítsuk a kutya számára is a megfelelő pihenési időt is, ne nyúzzák a gyerekek, ha ez szemmel láthatóan zavarja, ingerli. 
  • Soha ne hagyjunk kisgyereket (kb. 10-12 év alatt!) felügyelet nélkül kutyával!

Sajnos kevesen tudják és hiszik el, de a kutyák megkötése, agressziót vált ki a kutyából. Szerintem mindenki tud olyan példát ahol a kertben, de  láncon tartott kutyának néhány év elteltével csak bottal lehetett az ételt odatolni... :-(. Én tanúja voltam annak is, hogy egy ismerősöm elengedte  a bokszerét a kutyasétáltatón, jött egy néni egy póráz végén vicsorgó tacsival és felháborodva hangoztatta a pórázviselés kötelességét. A bokszer odaszagolt a most már őrjöngő kiskutyának, majd egykedvűen odábbsétát, olyan le vagy sajnálva képpel... 

Az a jó kutya amelyik póráz nélkül is irányítható, visszahívható, a jó gazdi az, aki figyeli,  ismeri és érti a kutyája reakcióit. Kutyák között előfordulhatnak összetűzések, ezek általában komolyabb emberi beavatkozás nélkül, a rangsor kialakulásával rendeződnek, ha mégis van olyan kutya amelyikkel kutyusunk szemmel láthatóan nem barátkozik meg, azt jobb inkább elkerülni. 

A kutya együttműködő készségét fejleszthetjük labdázással, botozással, az apport játékkal - visszahozza, odaadja, később már csak engedélyre indul a labda, bot után. A játék legyen valóban játék, arra törekedjünk, hogy közös örömet leljünk benne. Persze, ha városban sétáltatunk, vagy utazunk kell  a póráz, de minden kutyának szüksége van (lenne) a szabad mozgásra és a gazdival, gazdikkal való közös játékra, a jól végzett "munka" utáni dicséretre, jutalomfalatra.

A nagyobb gyerekeket be lehet vonni az állat gondozásába, etetésébe. Még egy praktikus tanács, nem árt ha a kutya nem fogad el idegenektől ételt, csak a család tagjaitól, így elkerülhető, hogy valaki megmérgezze (sajnos ez is nagyon gyakori). 

Egy jól nevelt kutya valóban az ember legjobb barátja, a jól nevelt ember pedig a kutyáé Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page..

Fotó:
Rusha: Staubiger Hund

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja