SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Tb jogviszony

Tisztelt Szakértő!

55 éves rokonunk munkaviszony hiányában hosszú évek óta fizeti az egészségügyi hozzájárulást maga után. Kérdéseim:
1. Ha ez így marad, elérve a nyugdíjkorhatárt, jogosult lesz-e bármilyen egészségügyi ellátásra anélkül, hogy továbbra is fizetnie kéne a hozzájárulást?
2. Megoldás lehet-e az ellátások rendezésére (mostanra, ill. a nyugdíjas évekre is), ha bejelentjük őt egy minimális munkaviszonnyal (mondjuk napi 2 órás minimálbérre)?
Köszönöm!
Ha a nyugdíjkorhatár betöltésekor lesz legalább 15 év szolgálati ideje, akkor jogosult lesz résznyugdíjra, ami mellé jár az egészségügyi ellátás.

Ha nem lesz még 15 éve sem, akkor egyedülállóként jogosult lesz az időskorúak járadékára, ami egy filléres ellátás, de szintén van hozzá tb. Ha van párja, akkor csak abban az esetben jogosult erre, ha az 1 főre jutó jövedelem olyan alacsony – jelenleg 24.225 Ft -, ami kizárt, hogy ilyen alacsony lenne, mert akkor már rég éhenhaltak volna.

A nyugdíjat nagyon bonyolult szabályok alapján lehet kiszámítani, ezek egy része egy olyan szorzó, ami minden évben változik és amit nem ismerünk előre. Ezért nem lehet azt megmondani, hogy érdemes-e X Ft befektetést eszközölni a járulékokra, mert így Y, ami a többletnyugdíj, az több lesz-e ennél.

Aminek viszont mindenképpen van értelme, az 60 éves kora előtt legalább 450 napra egy munkaviszony – egészen pontosan úgy kellene, hogy a 450 nap a 60. éve előtt 45 nappal legyen meg. Van egy nyugdíj előtti álláskeresési segély (NYES) nevű ellátás, amire az jogosult, akinek az öregségi nyugdíj betöltéséig legfeljebb 5 éve van hátra, és ezelőtt legalább 45 napig álláskeresési járadékra volt jogosult. 45 nap járadék 450 nap munkaviszony után jár. A NYES szolgálati idő és jár mellé a zöld lámpa. A nyugdíj összegét nem rontja, mert a járadék és a NYES is olyan ellátás, meg még van pár ilyen, amivel ha kevesebb lenne a nyugdíj, akkor figyelmen kívül hagyják.


Szakbarbár
2024-07-15 23:23:29
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja