SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

milyen összegû támogatásra vagyok jogosult?

Tisztelt Szakértő!
2023.júniusban diplomáztam, nappali tagozaton tanultam. A nyilvántartás szerint (Oktatási
Hivatal) 2019.09.03-2023.10.31-ig volt biztosítási jogviszonyom. 2023.09.01-től
dolgozom egy munkahelyen, ahol be vagyok jelentve 2-4-6 órára. 2023 decemberben és
2024 januárban bruttó 260.000,- Ft volt a jövedelmem, az elmúlt 4 hónapban pedig bruttó
434.165,-Ft/hó. 2025.március elejére várjuk az első gyermekünket.
Az érdekelne, hogy milyen ellátásra leszek jogosult és kb. milyen összegben?
Van-e értelme egy másik munkaviszony létesítésének? (bejelentés a családi cégbe) Ha igen
akkor az után milyen ellátásra leszek jogosult?
Köszönettel
N.O.
Minden ellátás alapja a kezdetét megelőző 3. hónap végétől visszafelé számolt 180 napi átlag, feltéve, hogy az aktuális jogviszonyban volt legalább ennyi bérezett nap. Ha nem lenne ennyi, akkor további szabályok jönnek be, de Neked lesz, ha marad a munkaviszonyod. Csak a járulékfizető napok számítanak bele, tehát a csed előtti táppénz nem alapja a csednek, a gyed előtti táppénz és csed pedig nem alapja a gyednek.

Tehát nem befolyásol semmit hátrányosan egy táppénz, viszont mivel nem tudni, hogy mikor mész táppénzre, ezért nehéz megmondani, hogy mennyi lesz a csed és a gyed alapja.
De ha még két hónapot dolgozol a jelenlegi bérrel, akkor bármelyik lesz is az utolsó 6 hónap, ott a jelenlegi, 6 órás béred lesz az átlag alapja. Azt feltételezve, hogy 30 év alatti vagy, az ezutáni adókedvezménnyel 434.000 Ft-os átlagból nettó 434.000 Ft körüli csed várható, mert a csed mértéke 100%, SZJA az előzőek miatt nincs, járulék meg nem terheli. Ilyen átlagból 30 év alattiként a gyed havi nettó 273.000 Ft körüli.

A fennálló munkaviszony mellett másik munkaviszony létesítésének nincs értelme, ha valójában nem dolgozol benne, mert táppénzen kívül mást nem kapnál, mivel több jogviszony esetén mindegyikben külön-külön kell rendelkezni 1 év előzetes biztosítással. De ha csak egyetlen munkaviszonyod lenne a 2027-re gondolt minimálbér kétszeresét meghaladó bérrel, akkor a csed és a gyed alapja a minimálbér kétszerese is lehetne, a gyed pedig két év elején is emelkedne az újévi maximumhoz képest.

Szakbarbár
2024-07-08 23:25:44
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja