SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Kulcsár-Domján Rita


Kulcsár-Domján Rita
Konduktor-tanító, pedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/628-60-02
E-mail: konduktivrehabilitacio@gmail.com

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Erõlködés keresztbe tett lábbal

Kedves Rita! Kislányom most volt egy éves. Normál időre született, egészséges baba. Mozgásfejlődése jó ütemben halad, mindent időben csinált. Van egy mondhatjuk úgy szokása, amit viszont nem tudunk miért csinál. Pl. Játszik a szőnyegen, elkezd mászni egy játékért egyszer csak megáll, keresztbe teszi a lábát a bokáján, mindig a jobbat a balra, majd úgy tűnik mintha erőlködne, ilyenkor megfeszül a combja, háta, karja. A két kezével is szokszor szorít ekkor valamit. Ha szólunk hozzá, reagál, pl. simogass meg, akkor megsimogat, és általában abbahagyja ezt. De olyan is van, hogy folytatja. Ez az un. lábkeresztezés kb 10 mp-től fél perces időig történik. Nem pelenka zavarja, kipróbáltuk, nem pisil, kakil közben, nincs húgyuti fertőzése sem. Nem hasfájós baba. Ezt néha a járókában is csinálja állva, akkor mondjuk kényeskedik is. Vagy ha odamászik hozzám és meg akar harapni, most jön a kis foga, akkor is csinálja. Úgy vettük észre, hogy van amikor ha erőt akar kifejteni is csinálja, de van amikor teljesen spontán. Kb. fél éves kora óta csinálja, változo időközönként, van amikor egy nap vagy órában többször, akár 5-8 alkalommal, de pl. volt hogy szinte hónapokig alig. Az elmúlt két hétben naponta többször. Korábban azt hittük, oldalra akar igy kiülni, de most hogy már szépen ül, ezt kizártuk. Gyermekorvos nem tudott érdemben mit mondani. Kérném segítségét, hogy vajon miért csinálthatja ezt a gyerkőc. Nagyon köszönöm!!
Kedves Anyuka!
Veleményem szerint, ha aggasztó ez a folyamat, vegyék fel videóra (telefonon), közben próbálják kizökkenteni a bevált módszerekkel, vagy tapssal, arcra fújással, s mutassák meg egy neurológusnak. De wz nem konduktori, inkább neurológiai kompetencia. Ha van ismerős neurológus, a biztonság kedvéért érdemes őt felkeresni, ha nincs, vegyék fel velem a kapcsolatot, kiválló szakemberekkel dolgozhatok együtt!

Kulcsár-Domján Rita
2020-03-06 12:12:17
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja