SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fájjon vagy ne fájjon? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Teklesz Zsuzsanna [cikkei] - 2011-04-29
Fájjon vagy ne fájjon? Kérjünk epidurális érzéstelenítést vagy ne kérjünk? Írásomat azoknak szánom, akik nem tudnak döntést hozni arról, hogy teljes egészében átéljék-e a szüléssel járó fájdalmakat vagy könnyítsenek magukon és születendő gyermekükön, kockáztatva ezzel azt, hogy nem ismerik meg pontosan, mit ad a természet.
Fájjon vagy ne fájjon? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Anya szemmel az epidurális érzéstelenítésről



Én kétszer szültem. Mindkétszer epidurális érzéstelenítéssel. Első gyermekem születése előtt én sem tudtam eldönteni, majd a nyolcadik hónapban azt kérdezte az orvosom: Ha elmegy a fogorvoshoz, kér fájdalomcsillapítót? Azt válaszoltam, hogy természetesen. Na látja. - mondta ő. Ha egyszer az orvostudomány rájött, hogy hogyan segíthetünk a szülő nőknek, akkor maga miért ne élne ezzel a lehetőséggel. Többé nem volt kérdés, hogyan döntsek. Tudom, sokan úgy érzik, át kell élniük a fájdalmakat is ahhoz, hogy megtudják milyen szülni, hogy átélhessék igazán, milyen érzés világra hozni a gyermeküket. Megértem őket, de utólag mégis azt mondom, nem érzem, hogy bármiről is lemaradtam volna. Mindkét gyermekemet nagyon szépen szültem. Könnyű volt, harmonikus, jó kedvű, és ami talán a legfontosabb, minden pillanata átélhető. Nem voltam kimerült, nem voltak elviselhetetlen fájdalmaim. Megőriztem emberi méltóságomat. Az orvosommal és a szülésznőmmel úgy tudtam beszélgetni, mint a játszmában egyenrangú fél. Nem a megváltást vártam tőlük. Élveztem minden pillanatot. Életre szóló élmény volt. Most megpróbálok a tapasztalataim alapján eloszlatni néhány tévhitet, ami miatt sokan tartanak az epidurális érzéstelenítéstől: - Nem igaz, hogy az érzéstelenítést a vajúdás elején kapjuk, így semmit nem érzékelünk abból, milyen is a szülési fájdalom. Sok-sok óra eltelik, elviselhető fájdalmakkal, mikor beadják az érzéstelenítőt. - Nem valószínű, hogy rosszul adják be, mert azok az orvosok, akik ezt beadhatják, komoly képzésen vettek részt erre vonatkozólag, tehát nagyon kicsi az esélyük, hogy hibázzanak. Maga a művelet egyáltalán nem fájdalmas. Előtte kapunk egy érzéstelenítő injekciót, ami kicsit feszít, de utána már semmit nem érezni. Ha nehezen találja el az orvos a megfelelő helyet (nekem a második gyermekem születésénél így volt), akkor is csak kellemetlenséget érezni, nem fájdalmat. - Tévhit, hogy kínzó fejfájás jön a szülés után. Az egy másik gerincközeli érzéstelenítésnél fordulhat elő, a spinális érzéstelenítésnél. - Nem igaz, hogy a tolófájásokat nem érezni és ezért hosszabb a kitolási szakasz. A tolófájásoknál már nem adnak érzéstelenítőt. Így azt mi is pontosan érezzük, csak nem a kimerültség lesz úrrá rajtunk, hanem az, hogy most kell "dolgozni", most kell mindent beleadni és így az a fájdalom csak segítség. A kitolás pedig egyáltalán nem tart sokáig. Én első gyerekemet négy nyomással, a másodikat pedig kettővel hoztam a világra. Végezetül - amellett, hogy természetesen megértem, aki nem kér epidurális érzéstelenítést - minden szülő nőnek csak ajánlani tudom. Nem érzem, hogy kimaradt volna az életemből a szülés élménye és nem érzem, hogy gyengébb vagy rosszabb anya lennék attól, hogy a szülésnek ezt a formáját választottam.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja