SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülés dúlával (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Tóth-Hencz Edit [cikkei] - 2011-04-07
Napjainkban egyre többet hallani arról, hogy valaki dúla közreműködésével szült. Mégis, sokak számára ismeretlen ez a fogalom. Hovorka Tünde, dúla segítségével szeretném megvilágítani, hogy mit is jelent pontosan, tehát ki is az a dúla...
Szülés dúlával (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Tünde: – A dúla egy segítő, olyan személy, aki bár szó szerint nem szakember, mégis ismeri a várandósság és a szülés testi-lelki változásait. Nemcsak fizikai, hanem érzelmi segítséget is nyújt a kismamának szülés előtt, alatt és után.

– Mit értesz azon, hogy szó szerint nem szakember? Nem feltétel az egészségügyi végzettség?

Tünde  – Így van, bár ez nem jelenti azt, hogy a dúla nem képzi magát folyamatosan. Én is járok tanfolyamokra, továbbképzésekre, figyelem a legújabb kutatásokat a várandósság előtti és utáni szakaszokkal kapcsolatban. A cél, hogy minél több szintű, sokrétű tudással segítsük a kismamákat.

- Fontos tisztázni szerintem azt is, hogy a dúla sem az apa, sem a szülésznő szerepét nem akarja helyettesíteni, átvenni.

 Tünde – Ez igaz. A dúla pontosan tudja, ha egy például egy párral együtt van a szülőszobában, hogy mikor kell láthatatlanná válnia, mikor kell előtérbe kerülnie, hiszen a kismamával és kispapával nem ott találkozunk először. Többszöri találkozások, szülésfelkészítő alkalmával a cél az, hogy minél jobban megismerjük egymást, a dúla megismerje a leendő szülők elképzeléseit, elvárásait. Kapcsolatuk maximálisan a bizalomra épül, melynek alapja a személyre szabott figyelem, a támogatás.

 -  Szülésfelkészítő? Mit takar ez pontosan?

 Tünde – A pároknak fogásokat, technikákat mutatok, melynek segítségével az apukák is tudnak segíteni a kismamák fájdalmainak enyhítésében. Átbeszéljük, illetve tisztázzuk a kórházban elhangzó fogalmak jelentését, hogy ne a szülőszobán találkozzanak először a sok idegen kifejezéssel, rövidítéssel. Témák a teljesség igénye nélkül: fájdalomcsillapítási módszerek, gátmetszés, légzéstechnikák, vajúdás szakaszai.

 - A dúla feladata az eddig elhangzottak szerint teljesen személyre szabott. Felsorolnál mégis néhány dolgot általánosságban ezek közül?

 Tünde – Masszírozás, borogatás, támogatás, együttérzés, bátorítás vagy egyszerűen csak a jelenlevés.

 - Milyen szempontokat tudnál mondani a dúlával szülés mellett?

 Tünde - Külföldi kutatások bizonyították, hogy a dúla jelenlétében zajló szüléseknél például a gátmetszések száma 50 százalékkal csökkent, 40 százalékkal kevesebbszer kellett oxitocint használni, 60 százalékkal kevesebben kértek epidurális érzéstelenítést és még további pozitív számadatok hozhatók. Sok esetben az apuka nem tud vagy nem mer jelen lenni a szüléskor, ilyenkor jól jön egy hozzáértő segítség, aki a kritikus pillanatokban is nyugodt tud maradni, segít a vajúdó nőnek mindenben, amire éppen szüksége van.

Feltötött képek


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja