SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

NST vizsgálat: amit minden várandós nőnek tudnia kell róla

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-06-10
A terhesség során számos vizsgálatra kerül sor, amelyek célja, hogy biztosítsák az anya és a magzat egészségét. Az egyik ilyen alapvető vizsgálat az NST, vagyis non-stressz teszt, amely különösen a terhesség utolsó heteiben válik fontossá. Az NST vizsgálat segít felmérni a magzat állapotát és időben észlelni az esetleges komplikációkat.
NST vizsgálat: amit minden várandós nőnek tudnia kell róla

Mi az az NST vizsgálat?

Az NST (non-stressz teszt) egy olyan non-invazív eljárás, amely során a magzati szívverést és a méhösszehúzódásokat monitorozzák. A vizsgálat célja, hogy felmérje a magzat jólétét és az esetleges szülési komplikációk kockázatát. Az NST-t gyakran alkalmazzák a terhesség utolsó heteiben, különösen akkor, ha valamilyen kockázati tényező vagy szövődmény áll fenn.

Az NST vizsgálat menete

Az NST vizsgálat során a várandós anyát kényelmesen elhelyezik, általában félig ülő vagy fekvő helyzetben. Két érzékelőt rögzítenek a hasához: az egyik a magzati szívverést, a másik a méhösszehúzódásokat méri. A vizsgálat általában 20-30 percig tart, de szükség esetén hosszabb is lehet. A kapott adatok alapján egy görbe rajzolódik ki, amelyet az orvos értékel.

NST: mikortól és hányadik héttől?

Az NST vizsgálatot általában a terhesség 32. hetétől kezdik el alkalmazni, de bizonyos esetekben már a 28. héttől is szükség lehet rá. A vizsgálat gyakorisága a terhesség előrehaladtával nő, különösen ha a magzat jólétével kapcsolatban aggodalom merül fel.

Az első NST vizsgálat

Az első NST vizsgálat különösen izgalmas és talán kissé ijesztő is lehet a kismamák számára. Az orvos vagy a szülésznő részletesen elmagyarázza a vizsgálat menetét, és válaszol minden felmerülő kérdésre. Fontos, hogy a kismama nyugodt legyen, mert ez befolyásolhatja az eredményeket.

Mit kell vinni az NST vizsgálatra?

Az NST vizsgálatra nem szükséges különösebb előkészület. Ajánlott azonban kényelmes ruházatot viselni, és egy kis harapnivalót és italt hozni, mert a vizsgálat néha hosszabb időt vehet igénybe.

NST értékek és értékelés

Az NST vizsgálat során nyert adatok alapján a magzati szívverés változásait és a méhösszehúzódások mintázatát elemzik. A normál NST értékek azt mutatják, hogy a magzat jól van, míg a rendellenes értékek további vizsgálatokat tehetnek szükségessé. Az NST görbe fájásokat is mutathat, amelyek fontos információval szolgálnak a szülés közeledtéről.

NST fájások és görbék

Az NST vizsgálat során nyert görbék segítenek az orvosoknak észlelni a méhösszehúzódásokat, amelyek a fájások jelei lehetnek. Az NST görbék fájásokat mutathatnak, amelyek alapján az orvos meghatározhatja a szülés előtti állapotot és annak lehetséges időpontját.

NST fájás értékek

Az NST fájás értékei információval szolgálnak a méh aktivitásáról. A fájások gyakorisága és intenzitása alapján az orvos eldöntheti, hogy szükség van-e beavatkozásra vagy további megfigyelésre.

Szülés előtti NST görbe

A szülés előtti NST görbe különösen fontos, mert segít meghatározni a magzat és az anya állapotát közvetlenül a szülés előtt. Az orvosok ezt az információt felhasználhatják a szülés tervezésében és a lehetséges komplikációk elkerülésében. Ezt szokták CTG vizsgálatnak is nevezni (kardiotokoráfia).

Rossz NST érték

Rossz NST értékek esetén további vizsgálatokra lehet szükség. Ezek az értékek utalhatnak a magzati stresszre, oxigénhiányra vagy egyéb problémákra, amelyek azonnali orvosi beavatkozást igényelhetnek.

38 hetes NST, CTG vizsgálat

A 38 hetes NST vizsgálat gyakori, mivel a terhesség ezen szakaszában már közel a szülés ideje. Az NST vizsgálat ebben az időszakban segít biztosítani, hogy a magzat jól van, és a szülés komplikációmentesen zajlik majd.

NST vizsgálat időtartama és gyakorisága

Az NST vizsgálat időtartama általában 20-30 perc, de hosszabb is lehet, ha az eredmények nem egyértelműek. A vizsgálat gyakorisága a terhesség előrehaladtával növekszik, különösen akkor, ha a magzat jólétével kapcsolatban aggályok merülnek fel.

Az NST vizsgálat alapvető fontosságú a terhesség késői szakaszában, hiszen segít a magzat és az anya állapotának felmérésében. A megfelelő előkészületekkel és tudatossággal a várandós nők magabiztosabban vehetnek részt ezen a vizsgálaton, ezzel pedig biztosíthatják a magzat egészséges fejlődését. 

Kívánjuk, hogy a terhesség izgalmas időszakában minden NST vizsgálat pozitív élmény legyen, és hozzájáruljon a boldog és egészséges várandóssághoz. Boldog babavárást kívánunk minden kismamának!
 

A cikket lektorálta Dr. Eszlári Péter szülész-nőgyógyász szakértőnk:

Dr. Eszlári Péter

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja