SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Változik a gyes ügyintézése július 1-től - Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat

Családinet [cikkei] - 2024-06-25
Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat: egyszerűsödik és felgyorsul a gyes ügyintézése - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
Változik a gyes ügyintézése július 1-től - Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat

Változik a gyes ügyintézése július 1-től

2024. július 1-jétől "tovább egyszerűsítjük és gyorsítjuk" a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) megállapítását - mondta el Hornung Ágnes. 

A változás értelmében a gyermekgondozási díjra (gyed) jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell kérelmeznie a gyest, annak megállapítása és folyósítása automatikusan, úgynevezett hivatalból induló eljárás keretében történik majd

- ismertette az államtitkár.

Kifejtette: az intézkedés jelentős adminisztrációs könnyítést jelent a kisgyermeket nevelő családoknak; a módosításnak köszönhetően ugyanis nem kell a gyest kérelmeznie annak a szülőnek, aki gyedben részesült a gyermek 2. életévének, ikergyermekek esetén a 3. életévének betöltéséig; ebben az esetben az illetékes kormányhivatal az egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján hivatalból állapítja meg az ellátást.

A közlemény szerint 2024. július 1-je után csak abban az esetben kell benyújtani gyes iránti kérelmet, ha nem az a szülő kérelmezi, aki gyedben részesült. A kérelem elektronikus úton ügyfélkapun keresztül a SZÜF felületéről is benyújtható. Továbbá akkor is szükséges kérelmet beadni gyesre, ha a gyedre való jogosultság nem állt fenn a gyermek második, illetve harmadik életévéig, hanem már azt megelőzően megszűnt.

Az immáron 10 évvel ezelőtt bevezetett gyed extra intézkedéscsomagnak köszönhetően több - különböző korú - gyermek után egy időben is járhatnak a gyermekgondozási ellátások, vagyis a csecsemőgondozási díj (csed), a gyed és a gyes. Emellett a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a gyed és a gyes folyósítása mellett. A 2024. július 1-jén életbe lépő adminisztrációs intézkedés így újabb könnyebbséget jelent a kisgyermeket nevelő, és akár a gyed, gyes folyósítása mellett munkát végző szülőknek - fogalmazott Hornung Ágnes.

Forrás: MTI 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.
A szerkesztő ajánlja