SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Energiatakarékossági tippek

Családinet [cikkei] - 2007-04-27
 [X]

A világ országainak jelentős része már tudomásul vette a tényt, hogy környezetünk segítségre szorul. A legtöbb európai országban már hatékony erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy mindennapjaink megszokott színvonalát kisebb energiafelhasználással biztosítsák; előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások.
Energiatakarékossági tippek

Napjaink energiagazdálkodása

A világ országainak jelentős része már tudomásul vette a tényt, hogy környezetünk segítségre szorul. A legtöbb európai országban már hatékony erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy mindennapjaink megszokott színvonalát kisebb energiafelhasználással biztosítsák; előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások. A technikai fejlődéssel egyenes arányosan energiafogyasztásunk mértéke is növekszik… hogy mindennapjainkat megkönnyítsük, egyre több technikai eszközt alkalmazunk a háztartásokban.

Magyarországon 10 hagyományos építésű házból 8 szigetelése vagy fűtési rendszere elavult – az előállított energia nagy része elvész, az ajtókon, ablakon távozik a hő, csakúgy, mintha pénzt dobnánk ki rajtuk. Egy kis odafigyeléssel sok tízezer forint elherdálásától kímélhetjük meg magunkat, háztartásunkat.


Pénztárcabarát megoldások   

A jól szigetelő nyílászárószerepe nemcsak télen, az aktív fűtési szezonban fontos, amikor a melegetkell bent tartani, hanem nyáron is, amikor a forróságot kívánjuk „kizárni”. Az elavult nyílászárók cseréjével a fűtésköltség 35%-a is megtakarítható.
 

Napjainkban már szinte minden lakberendezési- áruházban beszerezhetők az energiatakarékos izzók, amelyek használatával negyedére csökkenthető a fogyasztás. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt annyi energiát takaríthat meg, amennyiből 4 évig világíthat! Energiát megtakarítani persze nemcsak az elektromos áramfogyasztás vissza-szorításával lehet. Az ivóvíz előállítása is energiába kerül.

Magyarország 10 millió lakosára több mint 8
 millió mobiltelefon jut. A 8 millió készülék töltői nemcsak akkor fogyasztják az energiát, amikor épp a telefont töltik, hanem akkor is, amikor a telefont már lehúztuk róla (de a táp még mindig kapja az energiát). Becslések szerint, ha a töltőt állandóan a hálózatba dugva tartjuk, a felhasznált energia 98%-a megy kárba!
  

  A megfontolt vízfogyasztók egy átlag háztartás vízfogyasztásának csupán töredékét használják el. Egy gondatlanul elzárt csap csöpögésével havonta annyi víz megy kárba, amennyiből egy nagy kádat lehet megtölteni.


Energiatakarékosság segítséggel

Magyarországon a 3,5 millió hagyományos építésű lakásból 3 millió rossz energetikai tulajdonsággal rendelkezik!
Az Energiatakarékossági Program a korábbi két pályázat helyett 2007-ben összevont formában, egy pályázat keretében indul. Célja, hogy támogatása a lakosságot az energiatakarékosságban, a megújuló energiahordozók felhasználásában.
A korábbi évekhez képest idén lényegesen többen jutnak lehetőséghez, olyanok is, akik nem rendelkeznek – pénzügyi értelemben vett – önerővel.
2007-ben külső hőszigetelésre, nyílászáró-cserére, illetve energiaellátó berendezések cseréjére pályázhatnak támogatásért a hagyományos építésű lakások tulajdonosai.
 

További energiacsökkentő tippekért és a pályázat részleteiért látogasson el a www.gkm.gov.hu weboldalra.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Okozhat-e a szénanátha orrvérzést a gyermeknél?

Okozhat-e a szénanátha orrvérzést a gyermeknél?

A pollenszezonban előfordulhat, hogy a klasszikus szénanáthás tünetek mellett gyakrabban vérzik az allergiás gyermek orra. Dr. Holpert Valériát, a Gyermekgyógyászati Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosát kérdeztük az okokról és a szükséges teendőkről
Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Rovarcsípéskor is érdemes elővenni a mobiltelefont

Rovarcsípéskor is érdemes elővenni a mobiltelefont

A nyári hónapokban a vízpartok mellett, a parkokban és a kertünkben is többféle rovarral találkozhatunk. Ezek közül sokak csípése vagy szúrása okoz kellemetlen, esetenként fájdalmas, de szerencsére teljesen ártalmatlan reakciókat. Dr. Mezei Györgyit, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus szakorvosát arról kérdeztük, fontos-e a csípést okozó rovar azonosítása és miként lehet ebben segítségünkre a mobiltelefonunk.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
A szerkesztő ajánlja