SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Energiatakarékossági tanácsok

Családinet [cikkei] - 2009-01-07
Nem tudja eldönteni, hogy régi, áramfaló izzóit érdemes-e lecserélni takarékos kompakt fénycsövekre?
Tippek energia- és víztakarékossághoz.
Energiatakarékossági tanácsok
Felezze a villanyszámláját!

Nem tudja eldönteni, hogy régi, áramfaló izzóit érdemes-e lecserélni takarékos kompakt fénycsövekre? Nem könnyű a kérdés, a kompakt fényforrások darabja akár 4 ezer forintba is kerülhet, így a megtérülés kérdéses. Segítünk a döntésben, összegyűjtöttük a spórolási alternatívákat.
Fényforrás vásárlásakor az energiatakarékos égőt sokan nem az energiacímke, hanem a technológia alapján választják. Jó tudni, hogy a fényforrásoknak is van egy komplett, EU-s energiacímke rendszere, csakúgy, mint a háztartási gépeknek, például a hűtőknek, vagy a mosógépeknek. Az EU-s energiacímkét kötelező feltüntetni a csomagoláson. A kompakt fénycsövek általában A (legjobb) vagy B, a halogének D, a régi villanykörték pedig E, F vagy G (leggyengébb) minősítést kapnak.
Lássuk, az egyes fényforrások tulajdonságait!

Izzó
A régi, hagyományos villanykörte átlag 80 százalékkal többet fogyaszt a kompakt fénycsőnél. Az általa felvett energia körülbelül 90 százaléka hővé alakul, az energiaigény mindössze 10 százalékát képes hasznosítani fénykibocsátásra. A hagyományos izzó tehát inkább fűtő-, mint világítótest.
Ára 60-300 forint, élettartama 800-1000 óra. Fényerőssége: 13-17 lumen/watt. Az E, F, G energiatakarékossági osztályba tartozik.

Halogén

Gyakran plafonba süllyesztve használják. Kevesebb energiát fogyaszt, mint az izzó, de kevésbé hatékony, mint a kompakt fénycső vagy a LED. Megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a búra elérjen egy bizonyos hőmérsékletet. Ezen a hőmérsékleten a lágyüvegek már képlékenyek, ezért a búrát keményüvegből vagy kvarcból készítik. A magas hőmérséklet miatt a halogén izzólámpákat zárt világítótestekben alkalmazzák. A búrára került szennyeződések - beleértve az ujjlenyomatokat is - csökkentik a lámpa élettartamát.
Ára 600-6000 forint, élettartama 2000-3000 óra, fényerőssége 16-21 lumen/watt. Energiatakarékossági osztály: D

Kompakt fénycső

Általában úgy néz ki, mint egy kettéhajtott fénycső, és gyakorlatilag az is. Az igazi energiatakarékos égő. Most már normális formában is kapható, tehát éppen úgy néz ki, mint egy régi villanykörte. A technológia fejlődésének köszönhetően egyre fényesebb, nem vibrál, és nincs szüksége bemelegedési időre. Bizonyos fajtái fényerő-szabályozóval is használhatók. Vásárolható belőle meleg és hideg fényű is. Egyes típusok akkor működnek a leghatékonyabban, ha időnként - 90 percenként - pihentetjük őket.
Ára 800-4000 forint, élettartama 6000-10000 óra, fényerőssége 40-80 lumen/watt. Az A, B energiatakarékossági osztályba tartozik.

Fénykibocsátó dióda, avagy LED

Ősidők óta jelen van a tévékészülékekben, magnókban és más elektronikus kütyüinkben. A megfelelő fényerősség eléréséhez több diódát kötnek egymás mellé. Gyakran találkozhatunk LED-del közlekedési lámpákban is, mert nem vakít annyira, és sokkal hosszabb az élettartama. További előnye, hogy nagy a kapcsolási sebessége, kis helyen is elfér és ütésálló.
Ára 1200-2500 forint, élettartama 50-100 ezer óra, fényerőssége 40-100 lumen/watt. Energiatakarékossági osztály: nincs adat.

Csökkentse felére a vízfogyasztást!

Míg egy átlagos méretű fürdőkád megtöltése 140-150 liter vizet igényel, addig a zuhany alatt alkalmanként körülbelül 70 liter használunk el. Víztakarékos zuhanyfejjel, csapteleppel, vagy öblítőtartállyal tovább mérsékelhető a vízfogyasztás. Víz- és energiatakarékossági tippjeink következnek.
hirdetés
Az egy főre eső vízfogyasztás éves szinten 50 ezer literre tehető, ennek fele melegvíz. A vízmennyiség csökkentésére több víz- és energiatakarékos megoldás létezik: a tudatos vízhasználat éppúgy ide sorolható, mint a speciális szerkezetek, berendezések.

Új generációs csaptelepek

Léteznek víztakarékos zuhanyrózsák és csaptelepek, melyek hagyományos társaikhoz képest fele annyi vizet használnak ugyanazon célokra, s mindezt úgy, hogy nem megy a komfortérzet rovására. Ha a hagyományos zuhanyfej helyére energiatakarékos zuhanyrózsa kerül, évente 2-6 ezer liter vizet is meg lehet takarítani személyenként.

Vízszabályozás zuhanystoppal

A fürdőkben hasznosak a zuhanystopok, melyek segítségével egy mozdulattal elzárható, illetve - a beállított vízhőmérsékleten - újra megnyitható a zuhany. A zuhanyzóba célszerű víztakarékos zuhanyrózsát, zuhanyváltót és áramláskorlátozót szerelni. Nemcsak vízszabályozóval, hanem hőmérsékletszabályozóval ellátott csaptelepek is kaphatók.

Egykaros keverőcsapok


Közkedveltek az egykaros keverőcsapok (aerátos csapvégek), melyek a vízhez levegőt kevernek, s így kevesebb víz elegendő a kézmosáshoz vagy a mosogatáshoz. Az egykaros szerkezetek előnye, hogy könnyen és gyorsan beállítható a kívánt vízhőmérséklet, mint a különálló - hideg-, melegvizet folyató - csapokkal. Integrált vízfékkel ellátott víz- és energiatakarékos csaptelepek is felszerelhetők mosdóhoz, mosogatóhoz.

Vízpazarló öblítőtartályok

A háztartásokban elfogyasztott vízmennyiség mintegy 25-30 százaléka - éves szinten személyenként körülbelül 12-15 ezer liter - a toalett-használathoz kapcsolódóan távozik. Korszerű öblítőtartályokkal sok pénzt lehet megtakarítani. A tartályokba vízelzáró szelep építhető be, ennek segítségével annyi víz folyik ki a tartályból, amennyire éppen szükség van. A vízelzáró minden tartályba beszerelhető, ily módon a vízfogyasztás mintegy 30 százalékkal csökkenthető. Léteznek olyan öblítő tartályok is, melyeknél a vízmennyiség kézzel szabályozható: a maximális mennyiség 6-9 liter, a minimális 1 liter. Nyilvános helyeken már elterjedtek a víztakarékos WC-tartályok: a "kétgombos" szerkezetek automatikusan adagolják a vizet, a kívánt intenzitás szerint.


Víztakarékosság a konyhában

A konyhákban is nagy mennyiségű víz folyik el feleslegesen. Szakemberek a többaknás, esetleg több vízvételezési helyű vizesblokk kialakítását javasolják. Nemcsak a nagyobb, hanem az egy-két személyes háztartásokban is érdemes kétaknás a konyhai mosogatót állítani. Ahogy a fürdőben, úgy a konyhában is célszerű víztakarékos csaptelepet, áramláskorlátozót szerelni.

További tippek energia- és víztakarékossághoz:

- A csöpögő vízcsapokat ajánlott mielőbb megjavíttatni. Ha ez elmarad, több ezer liter víz mehet veszendőbe évente
- A mosógépet és a mosogatógépet csak akkor használja, ha azok teljesen megteltek. Ha kétszer használja a félprogramot, több vizet és áramot fogyaszt, mintha a normál programmal egy alkalommal tisztította volna a szennyest
- Magas, 60-90 Celsius-fokon csak indokolt esetben, erősen szennyes ruhákat mosson. A normál használatú ruhák többsége 40 fokon is tisztára mosható, viszont áramot takarít meg.

Így spórolhat a melegvízen!

Egy csöpögő csap havonta 170 liter elpazarolt vizet jelent, állítják német kutatók. Olyan hasznos tippeket gyűjtöttünk össze, amelyekkel Ön is lefaraghatja energia számláját.

1. Egy kád melegvíz háromszor többe kerül, mint egy ötperces zuhany. Utóbbinál még többet spórolhatunk azzal, ha nem folyatjuk a vizet folyamatosan.

2. Sohasem hagyja feleslegesen elfolyni a melegvizet, például fogmosás közben, vagy a hajmosás, zuhanyzás teljes ideje alatt.

3. A hőfokszabályzós és keverős csapok ugyan többe kerülnek, de hatékonyabbak és jobb az energiafelhasználásuk.

4. A melegvíz energia és pénz. Az el nem használt melegvíz benne maradhat az ellátó-rendszerben, a különböző szabályozó szelepek révén. Ezek beiktatásával, és megoldásokkal akár 30 százalékkal csökkenhet a víz- és az energiafelhasználás. Szakemberektől kérhet tanácsot ezek beépíthetőségéről, előnyeiről.
csap

5. Német tanulmányok szerint egy csöpögő vízcsap havi 170 liternyi veszteséget jelent. Ha a melegvíz szivárog, akkor még külön energiaveszteséggel is számolnia kell.

6. Ha keverőcsapot használ, állítsa a hideg fokozatra. Ha csak rövid időre nyitja meg, például egy gyors kézmosáshoz, akkor nem a költségesebb melegvizet engedi ki a rendszerből.

7. A vízkő nem csak a háztartási gépeknek és a tárolóknak ellensége, hanem a pénztárcának is, ugyanis az elvízkövesedett berendezések erőteljesen fogyasztják a gázt, vagy az áramot. A melegvíz-tárolót állítsa hatvan fokra, ezen a hőmérsékleten ugyanis a legalacsonyabb a vízkőképződés. Közösségi rendszereknél általában ezt a hőfokot használják a szolgáltatók.

8. Ha a vízvezeték-rendszer túlságosan hosszú, akkor jelentős energiaveszteséggel számolhat, ezért már tervezésnél ügyeljen az optimalizálásra, ebben szakemberek nyújtanak segítséget.

9. Ha mégis hosszabb rendszert kell kiépíteni, akkor érdemes a relatív kevesebb vizet használó gépekhez , például egy konyhai mosogatógép  melegvíz-tárolót, vagy egy külön, átfolyó rendszerű melegítőt beépíteni.

10. Ha keringető szivattyú gondoskodik a melegvíz-ellátásról, akkor érdemes programozható kapcsolóórát hozzákapcsolni. Ez a megadott időszakokban, amikor nagy valószínűség szerint nincs szükség a szivattyú működésére (éjszaka, munkaidőben) automatikusan lekapcsolja a berendezést, ezzel energiát takarít meg.

11. Érdemes külön nyilvántartást vezetni a felhasznált vízmennyiségről, ezzel előre tudja kalkulálni a költségeit, továbbá pontosan ismeri, mennyibe kerül egy-egy mosás, fürdés stb.

12. Ha hosszabb ideig nem tartózkodik otthon, kapcsolja ki a melegvíz-tárolót, illetve állítsa le a rendszert.

A hvg írásai alapján

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.
Az 5 legfontosabb dolog, amit érdemes tudni a krónikus vesebetegségről

Az 5 legfontosabb dolog, amit érdemes tudni a krónikus vesebetegségről

A krónikus vesebetegség mára már népbetegségnek számít, amely a világ lakosságának mintegy 10%-át, azaz több mint 800 millió embert érint. Noha az idősek és a nők között gyakrabban fordul elő, legnagyobb kockázatnak a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők vannak kitéve, az előbbiek közül minden harmadiknak, az utóbbiak esetében pedig minden ötödiknek van valamilyen vesebetegsége. Évente milliók halnak meg a betegség okozta szövődményekben: az előrejelzések szerint 2040-re a krónikus veseelégtelenség lesz az 5. leggyakoribb halálozási ok világszerte.1
A szerkesztő ajánlja