SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A MÁK figyel és figyelmeztet

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-04
Közismert nevén a szocpol vissza nem térítendő állami támogatás, melynek összege több millió forint is lehet. Van alap-szocpol, félszocpol, megelőlegezett szocpol. Július 1-től több változás is életbe lépett.
A MÁK figyel és figyelmeztet
Július 1-től több szabály is módosult – az érintettek érdekében és javára. Eleddig nem járt szocpol tetőtér-beépítésre és emelet-ráépítésre. A módosítás a legalább két gyermeket eltartó építtetőknél bekerült a lehetőségek közé.
A megelőlegezett szocpol hitelként „viselkedik”. Sokan a gyerekszületés körüli izgalomban (60 napon belül a szülőknek közölniük kellett a bankkal) elfeledkeztek az örömteli, de egyben szerződéses tényt bejelenteni. Ha elfeledkeztek vagy kiszaladtak az időből, kamatot és egyéb költségeket kellett fizetniük, hiszen erre az időre az állam - mit sem sejtve - fizetett a banknak.

Az ügyfél helyett

Ez ezentúl nem fordulhat elő, mert a Magyar Államkincstár (MÁK) figyelemmel kíséri a vállalást/teljesülést, hiszen az a tetemes  támogatás feltétele. Az ügyfél helyett a kincstár fog intézkedni. Ez logikus is, hiszen a kincstári családtámogatási rendszer azonnal "észleli" a családgyarapodást. A kincstár értesíti a bankot, az pedig 15 napon belül felhívja a szülők figyelmét arra, hogy menjenek be megkötni a lakásépítési támogatási szerződést.
Továbbra sem feltétel, hogy házaspár legyen a kedvezmény jogosultja (egyedülállók vagy élettársi kapcsolatban élők is igénybe vehetik).  Maradt az is, hogy a támogatás igénybevételének nem kell hitelfelvétellel párosulnia, mint ahogy változatlanul igaz, hogy a kedvezményt ugyanazon gyermek vagy más eltartott családtag után csak egy alkalommal lehet igénybe venni. Nem érdemes kijátszani a rendelkezést (például úgy, hogy másik bankhoz megyünk), mert bár banktitok van, ha kiderül, azért komoly szankció jár.


Amnesztia novemberig

Akik esetében a 60 napos bejelentési határidő ez év február 1. és június 30. között eltelt, azok október 31-ig még kamatfizetés nélkül tehetnek bejelentést. Ez az amnesztia azonban csak azokra vonatkozik, akik egészségügyi, vagy egyéb nekik fel nem róható okokból nem tudták teljesíteni a vállalást (például a házastársak egyike elhunyt, a gyermek halva született, és ezt nem jelentették 60 napon belül a banknak). Akik e körbe tartoznak, és már kifizették az állam által rájuk terhelt kamatot és költséget, visszakapják azt.

 
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja