SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csúcsgasztronómia

Családinet [cikkei] - 2009-12-09
Az Alexandra Kiadó a közelmúltban új sorozatot indított "Csúcsgasztronómia" címen. A sorozat célja, hogy megismertesse az olvasókkal a gasztronómia élvonalát, amely sokszor nem is olyan bonyolult és drága, mint gondolnánk. Ezeket a köteteket ezentúl bárki megtalálhatja majd az Alexandra Könyváruházakban: feltűnő matrica fogja hirdetni a csúcsgasztronómiai sorozatba tartozó kiadványokat.

A sorozat összeállításában, a címek kiválasztásában a kiadó segítségére van a Magyar Gasztronómiai Egyesület és Molnár B. Tamás is – az alábbiakban aramsayz ő gondolatait közöljük.

Magyarországon a 20. században történelmi okokból is megtört a szakácsszakma organikus fejlődése. A század második felében új „elit” – a nemzetközi fejleményektől mind jobban elszakadó elit – telepedett be vezető pozíciókba, s e pozíciókat mind máig hevesen védelmezi. Jogot formál arra, hogy önmagát „a szakmaként” határozza meg, kizárólagossági jogokat vindikál magának, s minden bírálatot, ami e gyakorlatot éri, „a szakma elleni támadásnak” állítja be.
gordon

E pozíciók megőrzésében segítette őket a nyomasztó szakkönyvhiány, a szakácsszakma elszigeteltsége, amit részben ők maguk is gerjesztettek. Így vált lehetővé, hogy évtizedek óta elavult, tákolt tan
könyvekből tanítják a fiatalokat.
A tankönyv megírása és kiadása érdekcsoportok kompromisszumai alapján folyik, a szakmai szempontok csöndesen a háttérbe húzódtak. A könyv alig tanít technológiát, főként recepteket ismertet, gyakran azt is rosszul. Még azt is nehéz volt elérni, hogy lábjegyzetbe bekerüljenek bizonyos szakszerű utalások. Például az, hogy külföldön a rizottót másképp készítik.

A hazai oktatási rendszerben lehet persze az embernek szerencséje (kaphat egy képzett, jó oktatót), de erre nem túl nagy az esély. S ha így is van, a külföldi szakmai gyakorlat elengedhetetlen. Továbbképzés ugyanis gyakorlatilag nincs (a mesterképzés nem az).


italiaAki ma tanulni akar, az kénytelen külföldre menni. Minderről már számos alkalommal írtunk különböző fórumokon, és úgy tűnik, nem is eredménytelenül. Hogy belátható időn belül érezhető változást érjünk el az ország étkezési kultúrájának egészében, létrejött egy hosszú távú megállapodás a Magyar Gasztronómiai Egyesület és az Alexandra Kiadó között, amelynek eredményeként hiánypótló könyvek megjelenésére kerülhet sor. Olyan könyvek fordítására, amelyek magyarországi kiadását a Magyar Gasztronómiai Egyesület a legfontosabbnak és legsürgetőbbnek tartja.
trotter
A kiadványok sora a televíziós műsorairól is jól ismert, londoni éttermével három Michelin-csillagot szerzett Gordon Ramsay könyveivel kezdődött 2008 végén és 2009 elején. A mai napig összesen hat kötet látott napvilágot sorozatunkban, olyan kiváló művek, mint a világhírű olasz séf, Giorgio Locatelli vagy a modern amerikai konyha egyik legmeghatározóbb alakja, Charlie Trotter szakácskönyvei, és a fiatal londoni szakács házaspár, Samuel és Samantha Clark Casa Moro nevű, spanyol és a muszlim mediterrán konyhát felvonultató, népszerű éttermének receptkönyve.

A következő években négy különböző kategóriában tervezünk további köteteket megjelentetni, úgy, mint: a) tankönyvek, szakkö
casa moronyvek, lexikonok (kapcsolódó szakmákról is, pl.: pék, hentes stb); b) csúcsgasztronómiai kiadványok; c) regionális konyhák szakácskönyvei; d) ismeretterjesztő, szórakoztató könyvek (pl.: Michelin-csillagos séfek könyvei háztartások számára vagy a világ legjobb kisvendéglői stb.)

A távolabbi terveink között szerepel továbbá egy olyan könyv elkészítése is, amely az elveszett magyar konyhai hagyományok és a 21. század lehetőségei közt verhet hidat. Elengedhetetlen, hogy ebbe bevonjuk a tágabb Pannon-régió s a még tágabb Európa hagyományait, de főként az eltűnt (több mint száz éve kipusztult), ámde a mostaninál sokkal könnyebb, egészségesebb, jobb, „becsületesebb” honi hagyományainkat.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

A herecsavarodás okai, tünetei és kezelése - az újszülöttek és a kamaszok nagyobb veszélyben vannak

A herecsavarodás (heretorzió vagy torsio testis) egy ritka, de súlyos állapot, amely leginkább újszülötteknél és a serdülés korai szakaszában járó fiúknál fordul elő, de bármely életkorban kialakulhat. A probléma a herekocsány megcsavarodásával jár, amely a herék vérellátását gátolja. Ez kezelés nélkül a here elhalásához is vezethet.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja