SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csúcsgasztronómia

Családinet [cikkei] - 2009-12-09
Az Alexandra Kiadó a közelmúltban új sorozatot indított "Csúcsgasztronómia" címen. A sorozat célja, hogy megismertesse az olvasókkal a gasztronómia élvonalát, amely sokszor nem is olyan bonyolult és drága, mint gondolnánk. Ezeket a köteteket ezentúl bárki megtalálhatja majd az Alexandra Könyváruházakban: feltűnő matrica fogja hirdetni a csúcsgasztronómiai sorozatba tartozó kiadványokat.

A sorozat összeállításában, a címek kiválasztásában a kiadó segítségére van a Magyar Gasztronómiai Egyesület és Molnár B. Tamás is – az alábbiakban aramsayz ő gondolatait közöljük.

Magyarországon a 20. században történelmi okokból is megtört a szakácsszakma organikus fejlődése. A század második felében új „elit” – a nemzetközi fejleményektől mind jobban elszakadó elit – telepedett be vezető pozíciókba, s e pozíciókat mind máig hevesen védelmezi. Jogot formál arra, hogy önmagát „a szakmaként” határozza meg, kizárólagossági jogokat vindikál magának, s minden bírálatot, ami e gyakorlatot éri, „a szakma elleni támadásnak” állítja be.
gordon

E pozíciók megőrzésében segítette őket a nyomasztó szakkönyvhiány, a szakácsszakma elszigeteltsége, amit részben ők maguk is gerjesztettek. Így vált lehetővé, hogy évtizedek óta elavult, tákolt tan
könyvekből tanítják a fiatalokat.
A tankönyv megírása és kiadása érdekcsoportok kompromisszumai alapján folyik, a szakmai szempontok csöndesen a háttérbe húzódtak. A könyv alig tanít technológiát, főként recepteket ismertet, gyakran azt is rosszul. Még azt is nehéz volt elérni, hogy lábjegyzetbe bekerüljenek bizonyos szakszerű utalások. Például az, hogy külföldön a rizottót másképp készítik.

A hazai oktatási rendszerben lehet persze az embernek szerencséje (kaphat egy képzett, jó oktatót), de erre nem túl nagy az esély. S ha így is van, a külföldi szakmai gyakorlat elengedhetetlen. Továbbképzés ugyanis gyakorlatilag nincs (a mesterképzés nem az).


italiaAki ma tanulni akar, az kénytelen külföldre menni. Minderről már számos alkalommal írtunk különböző fórumokon, és úgy tűnik, nem is eredménytelenül. Hogy belátható időn belül érezhető változást érjünk el az ország étkezési kultúrájának egészében, létrejött egy hosszú távú megállapodás a Magyar Gasztronómiai Egyesület és az Alexandra Kiadó között, amelynek eredményeként hiánypótló könyvek megjelenésére kerülhet sor. Olyan könyvek fordítására, amelyek magyarországi kiadását a Magyar Gasztronómiai Egyesület a legfontosabbnak és legsürgetőbbnek tartja.
trotter
A kiadványok sora a televíziós műsorairól is jól ismert, londoni éttermével három Michelin-csillagot szerzett Gordon Ramsay könyveivel kezdődött 2008 végén és 2009 elején. A mai napig összesen hat kötet látott napvilágot sorozatunkban, olyan kiváló művek, mint a világhírű olasz séf, Giorgio Locatelli vagy a modern amerikai konyha egyik legmeghatározóbb alakja, Charlie Trotter szakácskönyvei, és a fiatal londoni szakács házaspár, Samuel és Samantha Clark Casa Moro nevű, spanyol és a muszlim mediterrán konyhát felvonultató, népszerű éttermének receptkönyve.

A következő években négy különböző kategóriában tervezünk további köteteket megjelentetni, úgy, mint: a) tankönyvek, szakkö
casa moronyvek, lexikonok (kapcsolódó szakmákról is, pl.: pék, hentes stb); b) csúcsgasztronómiai kiadványok; c) regionális konyhák szakácskönyvei; d) ismeretterjesztő, szórakoztató könyvek (pl.: Michelin-csillagos séfek könyvei háztartások számára vagy a világ legjobb kisvendéglői stb.)

A távolabbi terveink között szerepel továbbá egy olyan könyv elkészítése is, amely az elveszett magyar konyhai hagyományok és a 21. század lehetőségei közt verhet hidat. Elengedhetetlen, hogy ebbe bevonjuk a tágabb Pannon-régió s a még tágabb Európa hagyományait, de főként az eltűnt (több mint száz éve kipusztult), ámde a mostaninál sokkal könnyebb, egészségesebb, jobb, „becsületesebb” honi hagyományainkat.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Ez egy csoda, hogy ő itt van" - Gryllus Dorka nem számított rá és észre sem vette, hogy 47 évesen újra babát vár

Gryllus Dorka, a népszerű színésznő őszintén mesélt családi életéről és váratlan terhességéről Kadarkai Endre "Nőszintén" című műsorában. A most 52 éves színésznő elárulta, hogy 47 évesen, amikor már lemondott a gyermekvállalás lehetőségéről, hatalmas meglepetésként érte, hogy ismét babát vár.

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.

Mi történik? Több mint 120 iskolában van bombariadó az országban

Csütörtök reggel bombariadókat jelentettek több budapesti és később vidéki iskolából is, miután fenyegető e-maileket kaptak az intézmények. Az érintett iskolák között vannak csepeli, óbudai és újpesti intézmények, valamint a XVII. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Zrínyi Miklós Általános Iskola is.

Családi tragédia Győr közelében: karján a kisgyermekével lépett a vonat elé egy édesanya

Tragédia történt péntek este Győr-Ménfőcsanak közelében: egy édesanya, karján a gyermekével a vonat elé lépett. Az édesanya azonnal meghalt, a gyermek életéért a gyorsan kiérkező mentők küzdöttek, de nem tudták megmenteni – írja a MÁV-csoport Facebook-oldala.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja