SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsony: hogyan ünnepelik a Föld különböző pontjain?

Családinet [cikkei] - 2009-12-18
Van, ahol kengurukkal érkezik a Télapó, máshol nincs is Télapó. Furcsa és szokványos karácsonyi hagyományok, illetve szokások a világ minden tájáról.
Karácsony: hogyan ünnepelik a Föld különböző pontjain?

Írország

A gyerekek nagyon várják a Télapót. Egy zsákot készítenek neki, hogy abba rejtse az ajándékokat. Az ajándékot meg is köszönik olyképpen, hogy az asztalra rétest és sört tesznek a nagyszakállúnak, nehogy éhesen vagy szomjasan távozzon, és hogy jövőre is ellátogasson hozzájuk.

Spanyolország

Itt nem a kéményen, hanem az erkélyen keresztül érkezik a Télapó. Természetesen azért, hogy ajándékot hozzon a jó gyerekeknek. De nem csak a Mikulást várják a kicsik, mert január 6-án a három bölcs szintén felkeresi őket, és ajándékkal kedveskednek nekik.

Belgium

Az itt élő gyerekek már megkapták az ajándékokat, hiszen náluk, már december 6-án elhozza a Mikulás a meglepetéseket, nemcsak a csokoládékat. Karácsonykor a fenyőfa alá zoknikat raknak ki, ebbe már csak kisebb ajándékok kerülnek.

Norvégia

Fontosnak tartják karácsonykor a rossz szellemek távol tartását. Emiatt a pajtába zabkását hagynak kis csészében. Feldíszítik a fenyőfát és közösen körültáncolják, közben karácsonyi dalokat énekelnek.

Kenya

Mivel ebben az országban meleg van karácsonykor, kint készülnek az ünnepre, és ott is tartják meg. Feldíszítik a templomot léggömbökkel, virágokkal, szalagokkal. A vacsorát is kint fogyasztják el, nyílt tűzön készítik. A család ilyenkor összegyűlik, hazautaznak a távol élők.

Svédország

A gyerekek nagy izgalommal várják a Télapót: Jultomtent. Aki egy manó segítségével ajándékozza meg őket és megkérdezi, jók voltak-e.

Anglia

A gyerekek itt is várják a Mikulást. Kora reggel levelet írnak neki, majd bedobják a kandallóba, hogy az a kéményen át Északi-sarkvidékre repüljön.
A legkedveltebb karácsonyi édesség a mazsolás puding, amelybe kis meglepetéseket is rejtenek, aki megtalálja, szerencsés lesz.
Az ajtó fölé pedig fagyöngyöt függesztenek. A hagyomány azt tartja, akik ez alatt csókolják meg egymást, egy pár lesznek.

Ukrajna

Az ajándékot Jégapó hozza. Három rénszarvas húzza a szánját, és vele tart Hópehely leány is, aki ezüst kék, szőrmedíszítéses ruhát visel, fején korona formájú hópelyhet. A gyerekeket ámulatba ejti a szépsége és nagyon várják.

Olaszország

Karácsonykor bármily meglepő is, egy boszorkány látogat el a gyerekekhez: Strega Buffana. Seprűn érkezik, a jó gyerekeknek finomságot hoz, a rosszaknak pedig szenet.

Ausztria

December 6-án a Mikulás: Heiliger Nikolaus osztogat édességet a gyerekeknek. Karácsonykor pedig Jézus hoz karácsonyfát és ajándékot. A feldíszített fát és az ajándékokat akkor láthatják meg az izgatott gyerekek, ha a szobából megszólal a csengettyű.

Franciaország

A gyerekek a tűzhely közelébe helyezik a cipőiket, hogy a Télapó karácsonykor beletegye az ajándékát. A felnőttek az éjféli mise után ülnek ünnepi asztalhoz.

Németország

Itt van a legnagyobb kultusza a házak feldíszítésének. A lakásban Betlehem emeli az ünnep hangulatát.
A gyerekek lerajzolják és leírják, mit szeretnének kapni, a listájukat pedig kirakják az ablakpárkányra cukornehezékkel, hogy a Mikulás mindenképp megtalálja.

Dél-Afrika

Az ünnepi étkezés délben zajlik, ami után a családok meglátogatják a barátokat. Karácsonyi dobozokat visznek egymásnak, amik általában finomságokat tartalmaznak.

Ausztrália

A Mikulás "szánját" nem rénszarvasok, hanem nyolc fehér kenguru húzza, mivel nyár van. A vacsorát kint fogyasztják el, majd a tengerparton krikettet játszanak.

Csehország

Szenteste hisznek a csodákban. Az éjszaka a jövő titkait is megsúghatja.
A gyerekek várják a Mikulást, akinek megérkeztét a kis Jézus csengettyűjének hangja jelzi.

Portugália

A cipőket a gyerekek a tűzhely mellé rakják ki, és várják, hogy ajándékok kerüljenek beléjük.

Svájc

Mese-villamosok viszik körbe a gyerekeket a városon (főleg a nagyvárosokban jellemző). A kicsik karácsonyi dalokat zengnek és édességet kapnak.

Amerikai Egyesült Államok

Mivel sokféle nemzet él együtt, a szokások különbözőek. A Kelet-Európából származó családok pulykát készítenek, az olasz származásúak lasagne-t, a magyarok bejglit.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Couleur / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja