Adventi készülődés 16.: Fehércsokis süti - karácsonyi sütik
Nagyjából 72 darab süti jön ki az adagból, és egy óra alatt elkészíthető.
Hozzávalók a sütihez:
- ½ csésze olvasztott vaj
- 1 csésze cukor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ¼ teáskanál só
- 1 egész tojás
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 2 csésze liszt
- 1 csésze írós vaj (vagy natúr szendvics vajkrém)
- ½ csésze málnalekvár
Hozzávalók a krémhez:
- 100 gramm apróra tört fehér csoki
- ¼ csésze habtejszín
- ½ csésze mascarpone
- ¼ csésze olvasztott vaj
- ½ teáskanál vaníliás cukor
- 4 csésze porcukor
1. Melegítsd elő a sütőt 170 C° fokra, készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
2. Egy nagy keverőedényben robotképpel keverd habosra az olvasztott vajat, közepes fokozaton 30 másodpercig. Add hozzá a cukrot, a szódabikarbónát, és a sót. Keverd el alaposan. Add hozzá a tojást és vaníliát, majd váltakozva add hozzá a lisztet és az írós vajat, a mixert alacsony fokozatra kapcsolva. Keverd addig, míg egészen homogén masszát nem kapunk. Egy kiskanál segítségével, rakjunk kicsi halmokat a sütőpapírra, hogy 2-3 centis sütiket kapjunk.
3. Süsd meg a sütiket (7-8 perc), és hagyd teljesem kihűlni. Azután kettesével ragaszd össze a sütiket. Kend meg az egyik alját málnalekvárral, majd a habzsákba töltött fehércsokis mascarpone krémből egy kicsit nyomj a lekvár tetejére és úgy ragaszd a másikhoz. A sütik tetejére is nyomj egy helyes tornyocskát.
Fehércsokis-mascarponés krém
Egy kicsi szószos serpenyőben melegítsd össze a fehér csokit és a tejszínt, alacsony hőmérsékleten, amíg a csoki meg nem olvad. Húzd le a tűzről, és keverd simára, és hagyd 15 percig hűlni. Addig egy nagy keverőtálban keverd össze kézi mixerrel a mascarponét és az olvasztott vajat, amíg egynemű állagú nem lesz. Add hozzá a vaníliát. A fehércsokis masszához fokozatosan adagoljuk a porcukrot. Keverjük el jól, majd a két masszát egybeöntve dolgozzuk össze alaposan, majd hagyjuk teljesen kihűlni (hűtőben fél óra alatt megvan) hogy elég szilárd legyen, hogy habzsákból formára nyomhassuk.
Légmentesen lezárt dobozkában 3 napig eláll, de lefagyasztva akár 3 hónapig is.
Boldog készülődést és jó sütés-főzést! Figyeld következő tippünket is!
Láttad már Karácsonyi kifestőinket?
Fotó: silviarita / pixabay
Közösségi hozzászólások: